Persoanele pagubite de firma de constructii Impact SA Bucuresti au ajuns la limita rabdarii. In judetul Prahova, casele ridicate de aceasta societatea de constructii arata deplorabil, iar clientii au fost invitati sa bea apa dintr-o cisterna, sa stea la usa cu mai multe butelii de gaz si sa se duca la toaleta pe camp.
In acest timp, desi casele clientilor nu sunt finalizate, Impact SA a realizat un proces-verbal de receptie a lucrarilor din care reiese ca trebuie platit un pret mai mic drept penalizare.
Aceasta este pe scurt povestea familiilor Dalea si Marin care au contractat anul trecut doua case in cartierul Roua de la marginea municipiului Ploiesti. Constructiile trebuiau sa fie finalizate la data de 6 octombrie 2005, dar nu sunt gata nici in prezent.
Oficialii Impact SA sustin ca totul este in regula. -Daca sunt intarzieri, se vor plati penalitati,- sustine, senin, purtatorul de cuvant al companiei Impact SA, Antonio Zarnescu. Acesta explica faptul ca, desi in contractul semnat se stipula ca firma sa racordeze casele la utilitati, clientii trebuie sa accepte o solutie provizorie cel putin inca o luna. Pentru aceasta problema, care dureaza in unele cazuri de anul trecut, firma Impact SA Bucuresti ar vrea sa nu plateasca insa penalitati.
-Am decis sa contactez presa in legatura cu o noua tentativa de fraudare a clientului de catre binecunoscuta deja IMPACT SA pentru a va ruga sa informati opinia publica si potentialii clienti ai IMPACT asupra riscului la care se supun semnand un contract cu respectiva societate-, isi incepe povestea Ioan Dalea.
Casa nefinalizata de trei luni
In data de 23 martie 2005, Dalea semna un contract cu Impact SA. Firma se angaja sa construiasca o casa tip <Mara de Margine> pana pe sase octombrie 2005. La mai bine de trei luni de zile de la momentul la care expira termenul de finalizare a constructiei, imobilul este nelocuibil. -Am refuzat sa receptionez lucrarea pana in clipa in care va fi <la cheie> conform contractului-, spune Dalea.
El explica faptul ca firma constructoare i-a propus, in conditiile nefinalizarii putului de apa, sa fie aprovizionat dintr-o cisterna si sa se racordeze la gazele stocate in butelii care au fost plasate amenintator chiar in fata usii de la intrare. Clientul pacalit explica si faptul ca instalatia de canalizare este nefinalizata.
Pentru a plati mai putine penalitati, firma constructoare a incercat sa prelungeasca mai mult termenul de terminare a lucrarilor. -In data de 03.10.2005 sub numarul intern 7076 mi se trimite o notificare prin care sunt instiintat ca societatea prelungeste unilateral termenul de predare a lucrarii cu 10 zile, invocand clauza de forta majora-, povesteste Dalea, care specifica faptul ca nici vorba de asemenea situatii de forta majora nu a fost in cazul sau.
Impact refuza o expertiza neutra
In contract se specifica faptul ca pentru fiecare zi de penalitate se platesc 0,2 procente din valoarea lucrarilor ramase de executat. Vazand ca este tratat incorect de reprezentantii Impact SA, Dalea a contactat un expert autorizat care a calculat la peste 13.500 de euro valoarea lucrarilor pe care constructorul nu le terminase la timp.
Calculele nu au fost acceptate de Impact SA care, mai mult decat atat, si-a notificat clientul ca daca nu se prezinta la receptie vor constitui ei o comisie in care clientul va fi reprezentat arbitrar. -Clientul este reprezentat in astfel de comisii de persoana care l-a consiliat atunci cand si-a ales modelul de casa, persoana care este angajat al firmei noastre-, spune acum Antonio Zarnescu.
Mana in mana cu expertii de la MTS Leasing
Un alt client care se afla intr-o situatie de acelasi gen este Marian Ilie. El a contractat o casa in apropierea familiei Dalea si se confrunta cu acelasi tip de probleme. El este obisnuit cu -tepele-. Finantarea pentru constructie a fost finantata de MTS Leasing, firma germana care a pacalit sute de mii de romani. -Am semnat contractul cu ei chiar in biroul celor de la Impact-, povesteste Ilie cum lucrau agentii celor doua companii, din care una este in prezent in atentia organelor de ancheta.