Home Actualitate Imperiul lui Hayssam incepe sa se prabuseasca

Imperiul lui Hayssam incepe sa se prabuseasca

DISTRIBUIŢI

Trei dintre oamenii de incredere ai lui Omar Hayssam au fost retinuti, ieri, de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzati de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani. Procurorii au constituit un nou dosar penal in care, alaturi de Omar Hayssam si fratele sau, Omar Muhamed, mai sunt cercetati cumnatul lui Hayssam, Mihai Nasture, Gheorghe Iosif si Emile Raja EL Assal, ultimii trei fiind cei care au primit si mandatele de arestare. In acelasi timp, autoritatile au luat la puricat firmele lui Hayssam, indentificand datorii uriase pe care acestea le au la stat. De asemenea, sunt verificate la sange contractele cu diverse institutii publice prin intermediul carora conturile lui Hayssam erau umplute cu bani publici.

Din continutul probelor de la dosar a reiesit ca cei doi frati Omar, Hayssam si Muhamed, in calitate de presedinte si, respectiv, asociati, administratori la grupul de firmeManhattan, au -initiat formarea unui grup infractional organizat si, impreuna cu mai multe persoane care au acceptat sa adere si sa sprijine, l-au constituit in scopul savarsirii de infractiuni de natura economico-financiara pentru obtinerea de beneficii materiale si financiare-. -In acest sens, dupa ce Omar Hayssam a incheiat contractul de vanzare-cumparare a actiunilor avand ca obiect privatizarea SC Foresta SA Nehoiu, judetul Buzau, in calitate de presedinte, si impreuna cu Gheorghe Iosif, vicepresedinte al Consiliului de Administratie, in perioada octombrie 2001-iulie 2004, a dispus vanzarea activelor societatii, indeosebi terenuri, pentru a obtine disponibilitati financiare in vederea achitarii unor obligatii catre bugetul de stat. In fapt insa sumele obtinute din vanzari nu au fost folosite in scopul initial stabilit.

Vanzari fictive de active

In aceeasi perioada, au fost incheiate numeroase contracte de vanzare-cumparare de terenuri si alte active ale societatii privatizate intre SC Foresta SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional-, sustine Parchetul General. In paralel, in vara anului 2001, Omar Hayssam a avut initiativa infiintarii unei alte societati, respectiv SC Best Wood Nehoiu, care in fapt a avut menirea de a prelua atat activele, cat si intreaga activitate si personalul SC Foresta Nehoiu, in conditiile in care Hayssam nu-si achita ratele aferente contractului de privatizare. Intrucat, ca urmare a instrainarii acestor active apartinand Foresta Nehoiu catre Best Wood Nehoiu a aparut o creanta a primei societati catre cea de-a doua, pentru stingerea acestei obligatii de plata a fost conceput un sistem comercial fictiv prin care Best Wood a inregistrat contabil achizitia unui utilaj de 77 miliarde de lei, care in fapt nu a existat si care apoi a fost vandut societatii comerciale Foresta. In luna noiembrie 2004, intre cele doua societati s-a realizat o compensare a datoriilor, cand s-a compensat in fapt creanta reala a SC Foresta SA Nehoiu, rezultata din vanzarea activelor si creanta fictiva a SC Best Wood SRL fata de prima societate, rezultata din vanzarea fictiva a utilajului. Banii obtinuti in urma acestor -afaceri- au fost spalati prin intermediul firmelor sale, dar si al conturilor personale.

Datorii-record la fondul de somaj

Pe langa afacerile derulate pentru devalizarea patrimoniului societatii Foresta Nehoiu, Hayssam a inregistrat si debite-record la fondul de somaj, suma datorata depasind patru miliarde de lei. La momentul in care sirianul a achizitionat Foresta Nehoiu in anul 2000, fabrica de cherestea avea datorii la fondul de somaj, insa Hayssam nu a procedat in nici un fel la reducerea nivelului acestora. -In perioada 1997-2002, AJOFM Buzau a avut ca varf de top, in sensul recuperarii unor sume la fondul de somaj, societatea Foresta Nehoiu, cu cele mai mari debite. Am declansat sase proceduri de executare silita, fiecare procedura declansata in care am mers pana la sechestrare de active a fost stopata de aceasta societate comerciala in instanta. Procedura pe Ordonanta 61 le dadea aceasta posibilitate de a initia actiune in instanta, iar pana la pronuntarea instantei actiunea de executare silita era suspendata-, a declarat fostul director al AJOFM Buzau, Ionel Tociu. Cand Foresta a fost foarte aproape de a-si pierde activele la licitatii, la inceputul anului 2002, sirianul Omar Hayssam a schimbat sediul scriptic al firmei de la Nehoiu la Bucuresti. La Casa de Sanatate Buzau, Hayssam are datorii de peste 16 miliarde de lei. -Pana in decursul anului trecut, la Sanatate se acumulase o datorie in judetul nostru de 16 miliarde de lei din banii rezultati care trebuiau sa fie platiti de fiecare salariat. Banii erau retinuti inclusiv la impozitul pe salariu, dar nu erau varsati la bugetul statului-, a declarat directorul spitalului de la Nehoiu, medicul Marian Frunza. Potrivit aceleiasi surse, unitatea spitaliceasca de la Nehoiu nu a beneficiat de nici o sponsorizare din partea omului de afaceri sirian Omar Hayssam, desi angajatii de la Foresta erau tratati aici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.