APAPS va cere, in instanta, rezolutionarea contractelor de vinzare-cumparare incheiate de FPS cu Multisistem Industry, pentru privatizarea societatilor RECO si Flamura, unde actionar majoritar este Sorin Beraru
Arsetarea celor patru directori de la FPS, care au aprobat cesionarea actiunilor CICO SA catre SIF Muntenia, fara a reglementa situatia dividendelor cuvenite FPS, i-a determinat pe cei de la APAPS sa verifice si alte tranzactii incheiate de fostii functionari ai fostului FPS cu omul de afaceri Sorin Beraru. Acesta, impreuna cu Pharma Tech si Grupul Industrial Titan, a reusit sa cumpere, cu 60 de miliarde de lei, de la SIF Muntenia, 76,46 din actiunile CICO. Acelasi Sorin Beraru, prin firma Multisistem Industry, a reusit sa devina actionar majoritar la RECO SA si la Flamura. Despre culisele tranzactiei CICO s-a mai scris, de aceea, in continuare, ne vom ocupa de afacerile RECO si Flamura.
RECO a devenit depozit
Dupa ce s-a constituit in parte civila, pentru a recuperara cele peste 30 de miliarde de lei pe care FPS i-a pierdut prin cesionarea actiunilor de la CICO SA catre SIF Muntenia , APAPS, prin Departamentul Postprivatizare si Directia de Control, a dispus un amplu control, atit la RECO SA, cit si la Flamura SA, unde actionar este Multisistem Industry SRL, apartinind lui Sorin Beraru.
Multisistem Industry SRL a preluat societatea RECO in februarie 1999. Pentru 70 la suta din capitalul social al RECO, Beraru a platit 475.045.000 lei, dupa o evaluare simplificata, intocmita in baza rezultatelor financiare din 1998 si a celor aferente ultimilor trei ani dinaintea privatizarii. Cumparatorul s-a angajat, prin contract, sa investeasca, in urmatorii trei ani, 4 miliarde de lei si sa plateasca din surse proprii datoriile societatii, care insumau, la data preluarii pachetului majoritar, 3 miliarde de lei cu titlul de majorare de capital social. Cumparatorul nu a respectat insa caluzele contractuale. Obligativitatea pastrarii timp de trei ani a obiectului principal de activitate nu a fost insa respectata. La 31 decembrie 2000, in structura veniturilor societatii, cea mai mare pondere o aveau incasarile din chirii. La aceiasi data, din 209 salariatii, cit avea RECO inainte de privatizare, in societatea isi mai desfasurau activitatea, cu contract de munca, numai 4 persoane. In ceea ce priveste plata datoriilor catre FPS, reperezentind dividendele neachitate si penalitatile aferente, trebuie mentionat ca, la data de 10 ianuarie 2001, APAPS avea de primit de la RECO peste 92 de milioane-dividende si peste 48 de milioane penalitati. In plus, notele contabile privind intrarea in contul curent al RECO a 1,5 miliarde de lei, vizind majorarea de capital cu aceasta suma, nu au numar de inregistrare,sunt nesemnate de conducerea societatii si nestampilate.Mai mult, extrasul de cont emis de Banca Populara Furnica nu reflecta virarea sumei amintite catre cumparator, ci numai existenta unui depozit intr-un cont deschis de SC RECO SA.
Dupa o majorare de capital efectuata pe 27 noimebrie 2000 apare un nou actionar, firma Denley AM Europe, cu o cota de 39,98 la suta din actiuni, in vreme ce cota Multisistem Industry s-a diminuat la 35,543. Majorarea de capital s-a facut prin incalcarea obligatiei asumate ca, pina la indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale, Multisistem Industry sa nu cesioneze toate sau o parte din actiunile RECO achizitionate de FPS. Acestea sunt, insa, doar o parte din neregulile descoperite de catre APAPS la RECO.
Nici la Flamura situatia nu este mai roza
Desi Multisistem Industry SRL s-a angajat, prin contract, sa achite datoriile societatii catre FPS, la aceasta ora, Flamura SA are catre APAPS debite de peste 45 de milioane de lei, reprezentind dividendele restante aferente anului 1997, la care se aduga daune de peste 62 de milioane de lei. Mai mult, fondurile de restructurare de care a beneficiat cu titlu de imprumut Flamura-2,3 miliarde acordate de FPS in 1994 si 1995, nu au fost restituite nici pina astazi. Chiar daca obiectul de activitate inscris la Registrul Comertului nu fost modificat oficial, realitatea infirma acest lucru. Flamura SA a transferat 22 de razboaie de tesut si componente la punctul de lucru Salonta, in incinta societatii Saltex, al carei actionar principal a devenit tot Multisistem Industry SRL. Respectivele razboaie se afla acum in conservare, iar cele care echipau una din sectiile Flamura au fost vindute la fier vechi. In plus, unele spatii ale societatii, birouri si depozitul de materiale,au fost inchiriate altor firme.
Cine este Beraru?
Daca functionarii FPS ar fi avut curiozitatea sa verifice bonitatea firmelor lui Sorin Beraru, ar fi aflat ca situatia financiara nu este roza si ca afacerile derulate in SUA au atras decizii irevocabile. Un exemplu este firma MT Trading, infiintata pe 26 decembrie 1989 in Nevada, revocata in septembrie 1991 si permanent radiata de la 1 septembrie 1996. MT Trading INC nu a mai fost recunoscuta de autoritatile Statului Nevada, pentru ca nu predat Lista Anuala a Functionarilor si Directorilor, pentru ca nu a desemnat reprezentantul local pentru perioada de inregistrare din decembrie 1990 pina in decembrie 1991 si pentru ca nu a platit taxa de inregistrare si penalitatile aferente, conform Legii Revizuite a Nevadei. Paradoxal, pe ruinele acestei firme fantoma, Beraru a reusit sa-si cladeasca un adevarat imperiu in Romania. Pentru a ajunge in virful piramidei, Sorin Beraru si-a inselat chiar si partenerii de afaceri. Un fost asociat a lui Beraru, Moshe Pesach, cetatean israelian, spune ca, in 1992, a fost mandatat, in calitatea sa de reprezentant al societatii MT Trading INC, cu sediul in SUA, Statul Nevada, sa infiinteze societatea OCEAN – 1992 INVESTMENT SRL, avind asociat unic MT TRADING INC, o firma care la acea data era revocata. Moshe Pesach, spune ca, la data cind a fost mandat sa infiinteze societatea OCEAN in Romania, nu a stiut ca SC MT Trading INC, asociat unic la OCEAN -1992 INVESTMENT SRL,denumita ulterior ATLANTIC HOLDING GROUP SRL, a fost revocata la 1 ianuarie 1991. Ce se mai poate spune?