Home Actualitate Importurile de alimente din Japonia, controlate la frontieră din punct de...

Importurile de alimente din Japonia, controlate la frontieră din punct de vedere radioactiv

DISTRIBUIŢI

Romånii nu au de ce să se teamă din cauza dezastrului din Japonia. După ce cu două zile în urmă autoritățile anunțau că norul radioactiv nu va afecta țara, ieri ANSVSA a publicat un comunicat prin care susținea că toate importurile de produse alimentare și de furaje din Japonia și din state terțe vor fi reținute la frontierele Romåniei și nu vor putea fi puse pe piață decåt după testarea nivelului de radioactivitate. De asemenea, medicii veterinari oficiali din cele opt Posturi de Inspecție la Frontieră (PIF) din Romånia vor recolta probe de laborator din toate produsele alimentare importate „din țări terțe“, în vederea determinării nivelului de radioactivitate.
Probele recoltate vor fi trimise la unul dintre laboratoarele din cadrul ANSVSA, pentru determinarea nivelului radioactivității.
„Pånă la obținerea buletinului de analiză și a rezultatului nivelului de radioactivitate, medicul veterinar oficial din PIF va reține transportul sub supraveghere veterinară, completând formularul de reținere oficială și nu va permite punerea pe piață a acestuia“, informează, în comunicat ANSVSA.
Aceeași sursă anunță că, în urma evoluțiilor „de ultimă oră“ din Japonia, Direcția Generală „Sănătate și Consumatori“ (DG SANCO) din cadrul Comisiei Europene „recomandă tuturor autorităților specializate din țările membre să efectueze analiza nivelului de radioactivitate la hrana pentru animale și produsele alimentare de origine vegetală și animală importate din Japonia“. „Pentru transporturile cu animale vii, produse de origine animală destinate consumului uman, subproduse de origine animală nedestinate consumului uman, produse alimentare de origine non-animală și furaje expediate din Japonia și destinate importului în România, medicii veterinari oficiali din cele opt PIF vor recolta probe de laborator în vederea determinării nivelului de radioactivitate. În cazul în care se constată că pentru un transport nivelul de radioactivitate a depășit limitele legale, va fi interzis importul acestuia și se va informa de urgență Punctul național de contact SRAFF“, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Autoritatea precizează că în anul 2011 România nu a importat din Japonia animale vii și nici produse alimentare de origine animală sau non-animală.
În 2010, specialiștii români au făcut analize de acest tip pe un număr de 4.407 probe, iar în 2011 pe 870 de astfel de probe, toate provenind din Ucraina, Belarus, Moldova, Turcia, Siria, Egipt, China și SUA.
Președintele ANSVSA, Radu Roatiș-Chețan, afirmă și el că românii nu au niciun motiv de îngrijorare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.