De la inceputul mandatului de prim-ministru, Adrian Nastase a fost persoana cea mai mediatizata. Pe fondul acestei campanii de promovare, lui Nastase i s-a construit o imagine pozitiva, pozand intr-un permier energic, cu pozitii transante si de neclintit. Timp de un an de zile, Adrian Nastase a aparut la televizor, radio si in presa scrisa dand ordine, termene, amenintand cu demiteri. Populatia l-a crezut, astfel incat, sondajele l-au dat ca sigur cel mai bun premier al Romaniei postdecembriste si viitor presedinte al tarii. Analizand sumar actiunile premierului, nu este insa greu de constatat ca una este imaginea politica si cu totul altceva se ascunde in spatele ei. Cu alte cuvinte, afara este vopsit gardul, in spate, liber, leopardul. Atat de mult a fost mediatizat viitorul presedinte al Romaniei, incat poporul, practic, nu a avut timp sa se dezmeticeasca si sa realizeze ca energia premierului este de fapt un foc de paie. Sa observe ca majoritatea ordinelor date atat de energic de premier subordonatilor sai nu au fost executate. Ca premierul ori a fost pacalit de subordonati, ori dadea ordine de dragul imaginii sale. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva exemple care ar putea sa-l puna in garda atat pe premier, avertizandu-l sa nu se mai lase pacalit de subordonati, dar si pe strategii de imagine, care-l inconjoara, sfatuindu-i sa schimbe foaia, ca imaginea -premierului energic- poate fi prea usor demolata, atata timp cat ordinele nu sunt real executate.
Ordine energic date si energic uitate chiar de la inceputul anului
Constructia unei imagini de premier energic incepea inca de la inceputul anului. Exemplu elocvent ni se pare un comunicat dat publicitatii in 22 februarie si preluat cu mare tam-tam de presa, comunicat pe care il si prezentam:
-Din dispozitia primului-ministru Adrian Nastase, Departamentul de Control si Anticoruptie al Guvernului va incepe, de saptamana viitoare, actiuni de control la societatile SINTOFARM, AEROSTAR Bacau, la Compania RomTelecom si in statiunea Neptun Olimp:
– La Sintofarm se vor verifica procedurile de privatizare, contractele comerciale si implicarea unor angajati din cadrul societatii in prelucrarea de stupefiante.
– La RomTelecom se va verifica modul in care a fost privatizata societatea si ce prevad addendum-urile secrete.
– La Neptun – Olimp se va verifica legalitatea eliberarii autorizatiilor de constructie acordate unor societati, iar la AEROSTAR Bacau, derularea contractului de modernizare a avioanelor de lupta MIG 21, incheiat cu firma ELBIT.
-Primul-ministru a dispus efectuarea unui control din partea Ministerului Industriei si Resurselor, cel al Finantelor si respectiv al lucrarilor publice si transporturilor la societatea ASTRA Arad, in scopul verificarii modului de utilizare a creditelor destinate retehnologizari si modernizarii-.
A trecut un an si rezultatele acestor controale nu au aparut. Nastase a zis, Nastase a auzit. Nastase a fost pacalit… Sau poate nu.
In ancheta -vile cu epoleti- Nastase a fost satisfacut cu doi tablagii corupti
Generalul Zaharia Toma, prim-adjunct al ministrului de interne, este cel care a anuntat rezultatele verificarilor facute de MI, la ordinul lui Nastase, legate de averile cadrelor din acest sistem. Potrivit controversatului general, comisiile constituite la nivelul MI au analizat 4.277 de cazuri, iar intr-un numar de 434 dintre acestea a fost nevoie de verificari mai amanuntite, existand date ca ar fi fost acumulate bunuri si valori deosebite in mod ilicit.
Din cele peste 400 de cazuri in 124 au fost sesizate comisiile de cercetare a averii de pe langa Curtile de Apel. Cele 14 cadre ale MI, care detineau functii de conducere, au fost sancttionate disciplinar cu -avertisment- sau -mustrare scrisa-, iar alte 13 au fost -atentionate- si li s-au retras soldele de merit pentru ca au dat dovada de superficialitate.
Doi ofiteri au fost sanctionati pentru ca au refuzat sa prezinte comisiilor actele prin care justificau bunurile si averile dobandite, iar un ofiter a fost trecut in rezerva pentru ca s-a implicat in activitatile comerciale ale sotiei sale. De asemenea, trei cadre au fost retrogradate pentru ca -au compromis institutia si functiile pe care le ocupau-.
Din toate cele 400 de cazuri doar doi subofiteri au fost trimisi in fata Consiliilor de Judecata pentru -implicare in activitati comerciale si compromiterea onoarei si demnitatii militare- si, in ambele cazuri s-a hotarat ca politistilor sa li se amane avansarea in grad pentru o perioada de un an. Asta a fost tot.
Presa a adus probe zdrobitoare, a aratat vile si afaceri, dar cei care au efectuat verificarile nu le-au gasit sub nici o forma. In continuare, cainii latra, ursu merge.
Insa, in acest caz, ar fi greu de crezut ca premierul poate fi pacalit chiar atat de usor si sa inghita asemenea gogomanii. Ar mai ramane o singura explicatie: Nastase stie ce se intampla, dar este cu mainile legate.
Tot in zadar, Nastase a cerut verificarea averilor imense ale vamesilor
Pe parcursul intregului an premierul a cerut in repetate randuri sa se verifice modul in care unii vamesi au reusit, dintr-un salariu de bugetar, sa-si ridice vile si sa-si cumpere masini de lux. Si in acest caz, presa a tot scris despre coruptia din sistemul vamal romanesc, despre repercusiunile acestui flagel asupra procesului de integrare in structurile euro-atlantice, aducand dovezi concrete in acest sens. S-au prezentat vile, masini, afaceri. Prinde orbu*, scoate-i ochii! Nastase a mai castigat un capital de imagine, cerand energic anchete. Apoi a uitat de rezultatele anchetelor. Presa i-a reamintit, vehement. Nastase a cerut din nou anchete si din nou a uitat de rezultate. Ce s-a intamplat? Greu de stiut. Ori subordonatii merg pe principiul, -Lasa-l sa-si faca numarul, ca dupa aia uita-, ori Nastase mimeaza. Cert e ca inca o data se dovedeste ca ordinele premierului nu au fost executate de catre subordonati.
In scandalul manualelor unguresti, Nastase spera la demiterea directorilor de scoli implicati
Scandalul manualelor unguresti, dupa care se preda in unele scoli din Transilvania, ar fi putut fi rezolvat simplu, prin aplicarea legii. Ziarul nostru a adus dovezi concludente, prin care arata cum presedintele organizatiei judetene a UDMR a instigat directorii sa nu permita autoritatilor statului sa verifice existenta acestor manuale.
Tot atunci aratam cum inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean a dezinformat autoritatile, prezentand date false despre numarul acestor manuale editate de Ministerul Educatiei din… Ungaria. Nastase a cerut demararea unei anchete chiar cu ocazia deschiderii noului an scolar, la Miercurea-Ciuc. Mai mult decat atat, premierul ii cerea ministrului educatiei ca, in cazul ca ar descoperi astfel de manuale, directorii scolilor sa fie demisi, conform legii.
In ciuda rezultatelor anchetelor, pe fondul santajului politic practicat de UDMR, normal ca nu a fost demis nici un director, ba, mai mult, nici macar nu s-a luat vreo masura pentru prevenirea unor astfel de cazuri care sfideaza bunul simt. Ba chiar, la scurt timp, ziarul nostru dezvaluia infiintarea, de catre unele organizatii dubioase, a unui sistem de invatamant paralel, in limba maghiara, in zona ceangailor, unde Budapesta face presiuni pentru a-si mai revendica o minoritate.
Asadar, iata numai cateva exemple care nu fac altceva decat sa umbreasca realizarile Cabinetului Nastase in 2001. Daca se va continua aceeasi strategie de imagine, in maximum doi ani de zile, Adrian Nastase are mari sanse ca din Premierul Minune sa fie perceput de electorat ca fiind Premierul Marioneta…