Home Actualitate In Ambasada Romaniei de la Paris se viseaza -en rose- pe banii...

In Ambasada Romaniei de la Paris se viseaza -en rose- pe banii nostri

DISTRIBUIŢI

De 13 ani, autoritatile de la Bucuresti isi manifesta indignarea fata de actiunile de denigrare a Romaniei in mass-media franceze. Este singura -masura- pe care Bucurestiul este capabil sa o ia pentru imbunatatirea imaginii noastre intr-o tara pe care daca am ajuta-o sa ne cunoasca mai bine, s-ar realiza ca nu suntem cu totii tigani, orfani, cersetori, hoti, s.a.m.d. Situatia devine din ce in ce mai grava, dat fiind contextul in care noi incercam sa intram in -marea familie eueopeana-, in timp ce doar 14% din francezi sunt favorabili integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, potrivit ultimului sondaj Euro Barometru. La inceputul anilor *90, toate tarile vecine se confruntau cu aceeasi problema, dar, spre deosebire de noi, au realizat importanta imaginii de tara si in doi-trei ani au reusit sa pozeze in state europene. Strigator la cer: noi, desi avem numerosi specialisti in comunicare, absolventi ai unor facultati de renume din tara si din strainatate, nu ii folosim pentru ca… nu suntem interesati. Noi ne-am obisnuit sa ne exprimam public indignarea si atat. Insa indiferent de situatie, la Ambasada Romaniei de la Paris viata e, intotdeauna, -en rose-…

Scriitorii care fac imagine de tara…

Dat fiind faptul ca ne confruntam cu o criza de imagine de proportii in Franta, am cerut informatii publice Ministerului Afacerilor Externe despre pregatirea si activitatea specialistilor din Ambasada Romaniei la Paris, care au obligatia de a realiza o -rasturnare de imagine- pentru tara noastra.

In acest sens, am rugat MAE sa ne precizeze daca cei doi consilieri de presa din cadrul ambasadei tarii noastre de la Paris au studii superioare de specialitate (Comunicare, PR, Imagologie, Gestionarea crizelor de imagine, etc.) si care sunt strategiile concepute si aplicate pentru imbunatatirea imaginii tarii noastre in Franta. In acelasi context, am mai cerut si date despre costurile lunare ale Ambasadei Romaniei la Paris. Asa am aflat ca unul dintre cei doi consilieri -are o lunga si bogata activitate in televiziunea romana (…), fiind totodata si un foarte apreciat scriitor, cu o impresionanta lista de interventii in presa scrisa si cu o activitate bine cunoscuta in mediile nationale.- Nu ne permitem sa comentam activitatea de jurnalist si de scriitor a consilierului in speta, insa, in acelasi timp, nu putem sa nu observam ca, practic, domnia sa nu numai ca nu este specialist in comunicare, dar, din raspunsul MAE nu reiese ca macar ar avea experienta in acest domeniu, care este distinct, pregatirea specialistilor facandu-se pe parcursul a patru-cinci ani, in facultati de profil. In ceea ce-l priveste pe cel de-al doilea consilier, acesta este tot un scriitor, dar care are si o cariera diplomatica in spate, urmand si stagii de comunicare in SUA si Franta. Ce-i drept, functia celor doi este de -consilier de presa si comunicare-, ambii respectand cate una dintre cele doua domenii, dovedindu-se insa ca nu intotdeauna -unde-s doi puterea creste-.

Strategii pe hartii

In incercarea de a ne convinge cat de buni sunt cei doi consilieri, MAE precizeaza ca -la scurt timp dupa numirea in functie a celor doi diplomati, misiunea Romaniei de la Paris a inaintat o strategie de redresare a imaginii Romaniei in Franta si un plan de actiuni in domeniul presei. Strategia facea o radiografie a problemelor de imagine, inventariind cliseele mediilor franceze in tratarea materialelor despre Romania si cauzele lor si propunea unui complex de masuri foarte diferite, in functie de cauzele identificate (de natura legislativa, financiara, culturala etc.)-. Pe hartie, totul suna frumos, desi nu putem sa nu remarcam faptul ca problemele de imagine au fost -radiografiate- timp de 13 ani atat de specialisti romani, cat si straini. In ceea ce priveste masurile propuse, ori acestea sunt fanteziste, ori nu li se acorda importanta cuvenita, altfel nu se poate explica faptul ca nu s-a inregistrat nici un progres in imbunatatirea imaginii tarii noastre in Franta. Marea realizare invocata de MAE consta in aceea ca ambasada noastra din Paris, prin editura franceza OXIA, a initiat un proiect, -Les Roumains de Paris-, cu o lista de 25 de titluri si autori, intre care Eliade, Cioran, Ionescu etc., nerealizandu-se faptul ca acestia nu sunt cunoscuti decat de maximum 1-3% din populatia Frantei. Pentru restul, romanii sunt tigani, cersetori, orfani etc. Acestea fiind zise, nu ne ramane decat sa speram ca Bucurestiul va realiza ca a trecut de mult vremea celor care sunt specializati in ceva si care sunt pusi sa faca si altceva. Alte tari au realizat de mult acest fapt si rezultatele nu au intarziat sa apara.

Ne mai si costa…

Nu degeaba diplomatii sunt dispusi la orice ca sa prinda un post la Paris. Ambasada noastra este una dintre cele mai frumoase din Orasul Luminilor. Daca mai pui si faptul ca remuneratia nu este dupa buget, ci mult mai substantiala, atunci este o placere sa faci fel de fel de strategii. Insa daca ne uitam la costurile lunare pe care noi, romanii, le platim din buzunar pentru ca -specialistii- sa ne reprezinte, realizam ca parca nu merita sa si platim si sa si fim in continuare tigani pentru francezi. De exemplu, pentru cei 20 de angajati ai ambasadei se platesc salarii lunare de aproape 43.000 de euro, reiesind in jur de 2.000 de euro pentru fiecare angajat. Asta in conditiile in care in Franta salariul mediu pe economie este de 1.300 de euro pe luna. In total, in primele opt luni ale anului, costurile lunare ale ambasadei sunt de aproape o jumatate de milion de euro. Oare merita?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.