Deputatul Mihail Boldea nu poate dormi liniștit
?ê?£ase dintre cele opt persoane reținute în dosarul înșelăciunilor imobiliare din Galați, în care apare și deputatul Mihail Boldea (foto), au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, prin decizia magistraților de la Curtea de Apel Galați. Două persoane – fostul subprefect de Galați Aura Luchiniuc și avocata Mihaela Bolboceanu – au primit interdicția de a părăsi localitatea. Magistrații au decis emiterea de mandate de arestare pentru Elena Petrea, secretara cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică și Ștefan Lazăr. Cele opt persoane fuseseră reținute la sfârșitul săptămânii trecute, după mai multe audieri și percheziții. Procurorii DIICOT Galați au făcut 14 percheziții domiciliare în municipiul Galați, în vederea identificării și ridicării de mijloace de probă, iar la sediul DIICOT au fost aduse 22 de persoane pentru audieri, între care și deputatul Mihail Boldea. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării identificau terenuri și imobile situate în zone centrale ale municipiului Galați, proprietatea Consiliului Local Galați sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. Piesa centrală a întregii grupări pare să fie deputatul Boldea. Numele lui a mai apărut în scandaluri legate de interese imobiliare în centrul Galațiului, iar într-unul dintre ele a existat și un dosar pe numele parlamentarului, care s-a soldat cu neînceperea urmării penale. Anchetatorii estimează că prejudiciul creat de această grupare se ridică la peste un milioan de euro. Boldea a fost ales parlamentar pe listele PDL în 2008, iar de anul trecut trecuse la UNPR. După audierea de la DIICOT, UNPR s-a dezis de Boldea, afirmând într-un comunicat că nu mai activează în grupul progresiștilor din noiembrie 2011. Boldea a trecut ieri la partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD.
Imobiliarele sunt viața mea
Declarația de avere a deputatului Boldea impresionează prin numărul mare de proprietăți imobiliare pe care le deține. În declarația sa de avere din 2008 – anul în care a devenit parlamentar – el deținea șapte case (dintre care una i-a vândut-o fratelui său, George ?ê?£tefan Boldea, contra sumei de 60.000 de euro, n.r.) și un teren intravil de 550 mp în Galați. Toate proprietățile fuseseră achiziționate în 2000, 2002, 2004, 2005 și 2006, în perioada în care Boldea practica avocatura. De asemenea, el a trecut în declarația de avere și un împrumut de 500.000 de euro luat de la același frate. În 2008, el deținea două depozite bancare de 500.000 de euro și 60.000 de lei. Veniturile îi proveneau din două surse: cabinetul de avocatură – 150.000 de lei și apartamentele închiriate – 15.000 de euro. Doi ani mai târziu, în 2010, averea imobiliară crescuse: pe lângă terenul intravilan, casă și cele cele șase apartamente a mai apărut un al șaptelea apartament, de 77 mp, cumpărat în același an. În plus, în cele două depozite bancare el mai avea 110.000 de euro și 60.000 de lei. Din închirierea apartamentelor el a câștigat 19.000 lei, din indemnizația de la Parlament 58.301 lei, iar din avocatură 150.000 de lei. Lucrurile s-au schimbat din nou în 2011, după ce averea imobiliară s-a subțiat puțin: Boldea i-a donat fratelui său George ?ê?£tefan nu mai puțin de trei dintre apartamente. În plus, el și-a împumutat fratele cu 270.000 de euro. Boldea, audiat de procurori vinerea trecută, a refuzat să facă declarații la ieșirea din sediul DIICOT. Ulterior, însă, el a declarat unei publicații gălățene că i s-au adus la cunoștință învinuirile. "Mi-au adus la cunoștință că sunt pus sub învinuire pentru instigare la fals și uz de fals și pentru tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Nu am dat nicio declarație și sunt multe nereguli, una dintre ele fiind că interceptările și autorizațiile de percheziție au fost date de Tribunal și Curtea de Apel, când, legal, ar fi trebuit cerute de la Înalta Curte de Casație și Justiție", a spus Mihail Boldea.
NUP de la Parchetul General
Numele lui Boldea a apărut în mai multe scandaluri imobiliare și tranzacții controversate cu terenuri și imobile însă din perioada când era doar avocat în Baroul Galați. În unul dintre cazuri, dosarul "Morilor", el a ajuns să fie cercetat de Parchetul General. În acest dosar Boldea ar fi cercetat pentru implicarea într-un dosar în care mai multe persoane, cunoscute ca apropiați ai săi, au încercat prin diverse metode să convingă un bătrân să le vândă un imobil cu un preț aflat sub cel al pieței. Pentru că, de frică, bătrânul s-a refugiat, ajungând să trăiască pe străzi, aceștia au încheiat la un notar din Târgu Bujor o procură prezentând un alt bătrân din comuna Suceveni, cu o situație socială dificilă ca fiind proprietarul imobilului. Casa urma să fie vândută către un consilier municipal din Galați, însă tranzacția a fost întreruptă, deoarece acesta din urmă, vecin de multă vreme cu proprietarul real, a realizat că vânzătorii nu aveau nicio legătură cu persoana știută de el. Cazul a fost instrumentat de către procurori și mai multe persoane au fost condamnate, ulterior, acestea susținând că Boldea este capul afacerii. În acest caz, pe numele deputatului a fost formulată o sesizare către Parchetul ICCJ. Într-un alt dosar, Boldea a primit de neînceperea urmării penale de la procurorii Parchetului General în ianuarie 2011. În acest dosar, denumit „Cuza 34”, după adresa la care se află în Galați o casă catalogată drept monument istoric, s-a reușit în 2007 preluarea imobilului, al cărui proprietar decedase, prin uzucapiune (prin care se poate da drept de proprietate unei persoane care a folosit vreme îndelungată un bun). Anchetatorii au descoperit că în acest dosar au fost folosiți martori falși și că persoana care a devenit proprietar nu avea acest drept. Între timp însă, în 2009, persoana respectivă a decedat. Mai mult, înainte de deces apucase să vândă casa, iar acum noii proprietari se judecă cu primăria Galați, care cere anularea actului de vânzare-cumpărare.
Bogdan Cristescu