Home Actualitate In Harghita, sute de hectare de padure au devenit cenusa

In Harghita, sute de hectare de padure au devenit cenusa

DISTRIBUIŢI

La numai o saptamana de la stingerea unui incendiu care a mistuit peste 100 de hectare de padure, in judetul Harghita, flacarile au mai transformat in cenusa aproape un versant intreg de munte. Incendiul izbucnit miercuri seara, in apropierea orasului Gheorghieni, s-a dezvoltat vertiginos, astfel ca, in momentul in care pompierii au ajuns la fata locului, deja fusesera mistuite peste 50 de hectare de padure. Posturile locale de radio si televiziune au facut, din ora in ora, apeluri catre populatie sa ajute la stingerea incendiului, alaturi de pompieri, jandarmi si vanatori de munte. Localnicii au raspuns exemplar, venind in numar foarte mare la fata locului, -inarmati- cu lopeti, harlete si topoare, astfel ca cei aproape 400 de oameni au reusit ieri, in jurul pranzului, sa izoleze focarul, facand ca cele cateva zeci de case de vacanta, -imprastiate- in zona, sa nu fie distruse de flacari. Pompierii harghiteni banuiesc ca si in acest caz de vina sunt unii localnici care dau foc la pasuni si miristi, fara a lua masuri de prevenire a incendiilor. Pentru ca, in numai 10 zile, in judetul Harghita au avut loc opt incendii, soldate cu distrugerea a peste 600 hectare de padure, prefectul Mircea Dusa le-a cerut tuturor sefilor de ocoale silvice, atat de stat, cat si particulare, sa organizeze patrule care sa supravegheze padurile si sa sesizeze izbucnirea vreunui focar care ar putea duce la declansarea incendiilor de padure.

Lipsa de educatie cetateneasca si, poate, chiar comportamentul deplasat al unor indivizi atenteaza grav la fondul forestier al tarii, anual mii de hectare de padure fiind mistuite de incendii. Seceta este unul dintre factorii care favorizeaza incendiile, fiind nevoie de o singura scanteie ca flacarile sa-si faca de cap. Una dintre zonele cel mai grav afectate este judetul Harghita, unde in numai 10 zile au avut loc opt incendii, fiind transformate in cenusa sute de hectare de padure. Ultimul dintre ele este cel care a izbucnit miercuri seara si de-abia ieri in jurul pranzului a putut fi stins, existand insa riscul de a reizbucni oricand. Numai in acest ultim incendiu au fost mistuite peste 60 de hectare de padure. Din fericire, incendiul nu a luat proportii datorita mobilizarii exemplare a pompierilor militari, a jandarmilor, a vanatorilor de munte si, nu in ultimul rand, a localnicilor care au raspuns exemplar la apelurile lansate de autoritati prin intermediul presei locale.

60 de hectare arse intr-o singura zi

La numai o saptamana de la stingerea unui incendiu care a mistuit peste 100 hectare de padure, in judetul Harghita a izbucnit, miercuri seara, un nou incendiu de proportii, in apropierea orasului Gheorghieni, din judetul Harghita, in zona numita -kilometrul patru-. Reprezentantii pompierilor militari din Miercurea Ciuc ne-au declarat ca dupa ce au fost anuntati, cand au juns la fata locului deja arsesera 50 hectare de padure, vegetatie si doboraturi. Din fericire, la apelurile facute de autoritati catre populatie, prin intermediul posturilor locale de radio si televiziune, localnicii s-au mobilizat exemplar, venind la fata locului cu harlete, lopeti si topoare. Strategia de stingere a incendiului a constat in incercuirea acestuia prin saparea unor diguri, taierea arborilor si in formarea unor culoare catre focar.

Ieri dimineata, focul nu era inca stins, ci doar localizat, iar efectivele de pompieri si jandarmi actionau in continuare pentru lichidarea focarelor. Interventia a fost supravegheata de seful pompierilor harghiteni, col. Gheorghe Pop, si de subprefectul judetului, Dezsi Zoltan. De-abia in jurul pranzului incendiul a fost stins, existand insa riscul ca acesta sa poata reizbucni oricand, din cauza vantului.

Arderea pasunilor degenereaza in incendii

Deszi Zolt, subprefect de Harghita, unul dintre coordonatorii actiunii de stingere a incendiului, ne-a declarat ieri ca, -desi oamenii au raspuns exemplar apelurilor noastre, daca nu interveneau militarii de la unitatea de vanatori de munte, focul nu ar fi putut fi stins. Din fericire, colaboram foarte bine cu armata, si cu jandarmii, care au sarit in sprijinul populatiei ori de cate ori a fost nevoie-. In ceea ce priveste cauzele declansarii incendiului, subprefectul a invocat aceleasi motive ca si pompierii: -lipsa de educatie cetateneasca si mentalitatea noilor proprietari de paduri, care nu au inteles ca trebuie sa fie si responsabili-. Pompierii hrghiteni ne-au declarat, ieri, ca in majoritatea cazurilor incendiile au izbucnit din cauza localnicilor care dau foc la pasuni si miristi, fara a lua masuri impotriva incendiilor.

Masuri de paza si protectie silvica

Tot ieri, prefectul Harghitei, Mircea Dusa, a avut o intalnire cu sefii tuturor ocoalelor silvice, atat de stat, cat si particulare, carora le-a cerut sa ia masuri serioase de respectare a legii privind paza contra incendiilor. In acest sens, el a cerut sa se organizeze patrule la nivelul ocoalelor silvice din judet, care sa supravegheze padurile si sa sesizeze izbucnirea vreunui focar care ar putea duce la declansarea incendiilor de padure. De asemenea, pompierii urmeaza sa efectueze controale la fiecare ocol silvic pentru a verifica daca sunt respectate planurile de paza contra incendiilor. Politia harghiteana a declansat o ancheta pentru depistarea vinovatilor de izbucnirea celor opt incendii de padure care au afectat, in ultimele 10 zile, circa 600 de hectare de pasune, pasune impadurita, vegetatie uscata, padure si plantatie.

Pe de alta parte, poate ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) ar trebui sa se implice mai mult in prevenirea incendiilor atat timp cat pe lista atributiilor sale, la nr. 9 se mentioneaza: -Organizarea si executarea pazei fondului forestier pe care il administreaza impotriva taierilor ilegale de arbori, furturilor, distrugerilor, degradarilor, pasunatului, braconajului si altor fapte pagubitoare, precum si a masurilor de prevenire si de stingere a incendiilor de paduri, asigurand in acest sens dotarea tehnica necesara-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.