Home Actualitate In lacul de acumulare din Poiana Uzului s-au descoperit coli si germeni...

In lacul de acumulare din Poiana Uzului s-au descoperit coli si germeni patogeni

DISTRIBUIŢI

Dupa cinci luni de tacere si explicatii penibile, adevarul iese la lumina. Analizele facute de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau confirma ca apa din lacul de acumulare de la Poiana Uzului, de unde se alimenteaza orasele Bacau, Onesti, Targu Ocna, Moinesti, Comanesti si Darmanesti, este incarcata cu germeni patogeni si coli fecali, care pot produce hepatita de tip A si enterocolite.

Varful de poluare a fost atins in primavara, cand apa care a plecat din Statia de Tratare de la Caraboaia a avut o incarcatura de coli fecali de 50 de ori mai mare decat limita admisa.

Daca analizele au fost corecte, si nu exista dubii in acest sens, deoarece se fac numai de doua ori pe an si, daca sunt erori, se repeta, inseamna ca locuitorii din Comanesti, Moinesti, Targu Ocna sau Darmanesti, unde nu exista statii suplimentare de clorinare, au baut apa otravita.

Atat DSP Bacau, cat si Prefectura au trimis somatii Regiei Apele Romane Bacau sa remedieze situatia. Cat de eficiente au fost masurile luate o demonstreaza analizele efectuate pe 3 septembrie. Apa a avut o concentratie de 400 de coli/litru in punctul -Uz intrare- si de 320 coli/litru la -Uz iesire-, iar la germeni s-au inregistrat 120/litru, fata de 20 germeni pe litru, cat prevad normele sanitare.

Apa din lacul de acumulare de la Poiana Uzului, de unde se alimenteaza orasele Bacau, Onesti, Targu Ocna, Moinesti, Comanesti si Darmanesti este incarcata de coli si germeni patogeni, care pot produce boli. Problema este cunoscuta, dar a fost tinuta secreta. In primavara acestui an a existat o situatie speciala, cand apa care a plecat din Statia de Pompare de la Caraboaia a avut o incarcatura in coli fecali, de 50 de ori mai mare decat limitele admise.

Otrava din lacul Uzului

Apa care pleaca din lacul de acumulare de la Poiana Uzului spre robinetele locuitorilor din cele sase orase trece mai intai prin Statia de Tratare si Pompare de la Caraboaia, unde este clorinata, in doua trepte. In mod normal, la finalul procesului, apa ar trebui sa fie potabila. De la Caraboaia, apa ajunge in Bacau printr-o aductiune realizata la inceputul anilor *90. Tot prin conducte, apa din Uz pleaca spre restul oraselor de pe Valea Trotusului.

Pentru ca la mijloc sunt aproape 350.000 de consumatori anual, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau verifica indicii chimici si bacteriologici ai apei de la Uz de doua ori pe an, o data primavara si o data toamna.

In urma probelor recoltate pe 28 si 29 mai 2001, analizele efectuate in laboratoarele DSP Bacau au aratat ca apa bruta care a intrat in acel moment in Statia de Tratare de la Caraboaia avea o incarcatura bacteriologica de 61 de coli fecali/ litru. Clorinarea facuta in Statia Caraboaia nu a schimbat prea mult situatia: apa a iesit dupa tratare cu 50 de coli fecali/ litru.

Apa a depasit de 50 de ori limitele admise de stas-uri

Daca analizele DSP au fost corecte, inseamna ca apa care a aplecat spre locuitorii Bacaului si ai oraselor de pe Valea Trotusului a depasit de 50 de ori limitele admise de stas-uri, care prevad ca apa potabila nu trebuie sa contina deloc coli fecali.

In urma campaniei de primavara, procesul-verbal intocmit de inspectorii DSP a consemnat -incalcari ale normelor sanitare, privind nerespectarea perimetrului de regim sanitar sever-. O sesizare privind situatia de la cea mai importanta sursa de apa a judetului a ajuns si pe masa prefectului Radu Catalin Mardare. La jumatatea lunii iunie, acesta a trimis Directiei Apelor o adresa prin care a tras un semnal de alarma privind -nerespectarea normelor igienico-sanitare la instalatiile de apa de pe teritoriul judetului Bacau privind captarea, tratarea, inmagazinarea si distributia apei potabile- si a solicitat Directiei Apelor sa ia masuri de remediere a deficientelor semnalate de DSP, pentru a fi evitata izbucnirea unei epidemii.

Ce au baut locuitorii din Comanesti, Moinesti, Targu Ocna sau Darmanesti?

Cei implicati in mod direct in urmarirea calitatii apei care ajunge la robinetele noastre au avut o pozitie cel putin curioasa. Asistentul Nedelescu, care se ocupa din partea DSP de apa de la Darmanesti, a infirmat mai intai ca ar fi fost vreo situatie anormala, apoi a dat incidentul pe seama unei erori de laborator. Greu de acceptat ca, la analizele pe care DSP le face de doua ori pe an, laboratorul nu lucreaza cu toata responsabilitatea. Si daca a fost vorba de o eroare, atunci de ce nu s-au repetat analizele?

Emil Vamanu, directorul Apelor Romane, nici nu si-a amintit ca ar fi existat o asemenea problema! E drept ca in hirtia semnata de prefectul Mardare nu apare cuvantul -coli-, dar semnalarea pericolului unei epidemii duce, spun specialistii in igiena, cu gandul ca apa a fost infestata.

Daca la Bacau si Onesti exista statii suplimentare de clorinare a apei care ajung la cosumatori, in schimb, la Targu Ocna, Moinesti, Darmanesti si Comanesti, apa de la robinete este clorinata la Caraboaia. -Clorinam suplimentar doar daca este necesar-, ne-a declarat Liviu Mocanu, directorul Edilitar Targu Ocna. Cum Apele Romane nu au anuntat in luna iunie despre un potential pericol, nu ne ramane decat sa ne bucuram ca nu au existat epidemii in cele patru orase.

Coli inseamna hepatita A si enterocolite

Dupa avertismentele din iunie ale DSP si prefecturii, -Apele Romane-, proprietarul lacului de la Uz, a luat cateva masuri. Cat de eficiente au fost masurile luate o demonstreaza analizele efectuate la campania DSP de pe 3 septembrie. Apa de pe lac a avut o concentratie in coli de 400 de coli/litru in punctul -Uz intrare- si de 320 coli/litru la -Uz iesire-. In apa sunt si depasiri insemnate la germeni: 120 germeni/litru, fata de 20 germeni pe litru, cat prevad normele sanitare.

E drept, la campania de toamna s-a constatat ca apa care iese de la Caraboaia este potabila si clorul folosit in cele doua trepte de clorinare reuseste sa neutralizeze colii. Pericolul poate reizbucni, insa, oricand atata timp cat nu sunt identificate sursele de poluare ale lacului. Daca in paharele consumatorilor vor ajunge coli, epidemiile de enterocolita sau hepatita A vor fi greu de controlat.

Incidentul din luna iunie nu a fost singurul. Tot in primavara acestui an, apa de la Uz a plecat spre consumatori cu o turbiditate crescuta, adica avea o cantitate mult mai mare de reziduuri decat in mod obisnuit. -Apele Romane- nu si-au anuntat nici atunci beneficiarii. -Am constatat ca turbiditatea era crescuta si aveam de ales intre a da apa buna, dar cu un debit mic, sau sa continuam sa alimentam reteaua cu o apa mai slaba calitativ. Am optat pentru cea de a doua varianta, dar am atentionat onestenii sa nu bea apa de la robinet, care se putea consuma doar la spalat sau la grupurile sanitare-, spune un responsabil al institutiei amintite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.