La inceputul lunii mai, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a semnat un contract prin care a cumparat de la SNP Petrom circa 200.000 de bonuri valorice de carburanti, pentru care a achitat in avans peste 96 miliarde de lei vechi. Surprinzator, oficialii IGPR responsabili cu achizitiile publice n-au negociat o cantitate fixa de combustibil (motorina sau benzina) ce urma a fi achizitionata, astfel ca orice crestere a pretului la pompe afecteaza direct, in mod negativ, bugetul institutiei. In mod ciudat, desi sustin ca la momentul achizitiei s-a facut o analiza -tehnico-economica-, cei care au semnat contractul nu pot demonstra acest lucru atata vreme cat intelegerea n-a luat deloc in discutie un pret de achizitie a carburantilor sau o cantitate de carburanti, ci un numar de bonuri valorice. Desi IGPR va utiliza in timp combustibilul, plata a fost facuta imediat dupa semnarea contractului. Astfel, pe fondul cresterii preturilor, cantitatea de combustibil efectiv achizitionat de IGPR va fi mai mica decat cea care ar fi putut fi cumparata la data efectuarii platii. Conform statisticilor, numai intre ianuarie-aprilie, pretul la pompa al carburantilor SNP Petrom a crescut, in medie, cu 1.200 lei vechi/litru, ceea ce inseamna ca discountul oferit la semnarea contractului (2,06%) e inferior majorarii de pret inregistrate in doar patru luni (3,47%).
Recent Politia Romana a devenit un jucator important pe piata carburantilor, dupa ce oficialii institutiei care se ocupa de achizitii publice au -investit- intr-o afacere cu cantec suma de peste 96 miliarde de lei. Conform evidentelor, suma respectiva a fost platita in avans de IGPR in contul SNP Petrom SA pentru a achizitionat aproape 200.000 de… hartii (bonuri valorice). Surprinzator, in contractul semnat de oficialii institutiei nu este mentionat un pret anume al carburantilor, ceea ce inseamna ca in cazul unei cresteri a pretului la pompa afacerea va ciupi din bugetul institutiei, care se alimenteaza din buzunarul contribuabilului.
Conform evidentelor, in data de 5 mai 2006, mai-marii IGPR care se ocupa de achizitii publice au semnat un contract privind asigurarea necesarului de combustibil (benzina si motorina) al institutiei, in baza caruia au platit catre SNP Petrom suma de 96.862.500.000 lei vechi (echivalentul a circa 2,8 milioane de euro). In mod cu totul ciudat, in schimbul banilor, IGPR nu va primi o cantitate fixa de combustibil, ci 193.725 de bonuri valorice, fiecare avand o valoare de 500.000 lei vechi. Studiind achizitia respectiva, reiese ca intelegerea perfectata de IGPR nu contine o clauza care sa se refere la o cantitate fixa de carburant pe care politistii o vor putea incarca in masinile de serviciu folosind respectivele bonurile respective. Ca atare, se poate spune ca, in baza contractului respectiv, IGPR nu a achizitionat benzina sau motorina, ci hartii. Acest lucru reiese chiar din anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica, aparut in Monitorul Oficial, unde la capitolul natura si cantitatea produselor nu se mentioneaza o cantitate de carburanti exprimata in litri, ci… -7.749 carnete a 25 file (50 lei RON/fila) – bonuri valorice carburanti auto-. Cu toate acestea, codul CPSA (Clasificarea Produselor si Serviciilor Asociate) trecut in contract este 2320.1, care corespunde -produselor petroliere obtinute prin rafinare in stare lichida- conform Clasificarii din 01.07.2003 a Institutului National de Statistica. Ca atare, daca au acceptat sa cumpere bonurile valorice, oficialii de la achizitii publice ar fi trebuit sa aiba grija sa modifice la codul CPSA astfel incat sa nu existe comentarii.
Rulaj mare, discount mic
Conform anuntului de atribuire publicat in Monitorul Oficial in data de 9 mai 2006 (vezi facsimil), SNP Petrom SA – castigatorul licitatiei organizate de IGPR – a fost desemnat utilizand criteriul -oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic-. Ca atare, ar insemna ca atribuirea sa se faca pe baza studierii caracteristicilor tehnice ale produselor achizitionate si a compararii preturilor. Insa, in acest caz o asemenea selectie este greu de imaginat, deoarece nimeni nu putea estima nici pretul combustibilului intr-un anumit moment, nici caracteristicile tehnice ale acestuia la o anumita pompa din tara, ci doar… valoarea unui bon valoric. Cu toate acestea, seful Directiei de Logistica de la IGPR, comisarul Ion Peligrad, are o alta versiune: -Am facut diferentierea in functie de discountul (sic!!!) acordat de fiecare competitor-. Intrebat ce discount a fost acordat OGPR la un contract de peste 96,8 miliarde de lei vechi, oficialul IGPR a spus ca acesta se ridica la numai doua miliarde de lei. Ceea ce inseamna 2,06%, un procent minuscul fata de cele oferite in general ca reducere pentru achizitionarea unor cantitati mari de combustibil. Pentru a explica faptul ca afacerea e cuser, comisarul Peligrad a mentionat si faptul ca la atribuirea contractului -a contat mult si faptul ca cel care a castigat licitatia nu a cerut bani pe tipizate-.
Greseala sau premeditare?
Ultima autoritate publica semnatara a unui contract de achizitii de combustibil este UM 02574 Bucuresti. Aceasta structura a MApN a cumparat pe 26.04.2006 benzina si motorina tot de la SNP Petrom, insa in acel contract sunt trecute cantitati, nu un numar de bonuri valorice ca in intelegerea semnata de IGPR. Si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta – institutie subordonata MAI – a incheiat recent un contract similar cu MApN. La randul lor, oficialii administratiei prezidentiale au cumparat combustibil de la acelasi furnizor in sistem de bonuri valorice, insa nu au uitat sa specifice in contract si cantitatea de combustibil cumparata.