Pentru ca nu si-au mai primit de trei luni salariile, ieri, in jurul orei 12.00, aproximativ 300 de muncitori din cadrul fabricii Rocar au blocat circulatia rutiera pe Soseaua Giurgiului. Actiunea de protest a angajatilor fabricii Rocar s-a declansat -spontan-, sindicalistii alegand cea mai cunoscuta forma de presiune asupra autoritatilor: blocarea drumurilor, provocand astfel si intreruperea circulatiei mijloacelor de transport in comun.
Cu toate rugamintile ofiterilor de la Politia Capitalei, sindicalistii au refuzat sa deblocheze traficul, sustinand ca nu pleaca din strada pana cand nu vor veni sa discute cu ei reprezentantii APAPS, anuland din start caracterul -spontan- al protestului.
In jurul orei 12.30, in apropierea Pietei Progresul si-au facut aparitia mai multe autospeciale ale Jandarmeriei, care au format un cordon si i-au impins pe manifestanti pe trotuar, folosindu-se discret si de bastoanele din dotare.
La mai mult de trei ore de la declansarea protestului, salariatii Rocar s-au retras in curtea intreprinderii, insa doar dupa ce la fata locului a sosit un reprezentant al APAPS, care din nou le-a promis rezolvarea tuturor problemelor.
In mai putin de o saptamana, Bucurestiul a fost, de doua ori, scena confruntarii dintre fortele de ordine si anumiti protestatari. Daca la sfarsitul saptamanii trecute Politia intervenea in forta pentru a-i indeparta din strada pe cei care protestau pentru ca nu au primit dreptul de a intra in Grecia, ieri, a fost randul jandarmilor sa se confrunte cu sindicalistii din cadrul societatii Rocar SA, care blocasera unul dintre bulevardele Capitalei.
Protest -spontan-… premeditat
Actiunea de protest a angajatilor fabricii Rocar s-a declansat -spontan-, sindicalistii alegand cea mai cunoscuta forma de presiune asupara autoritatilor: blocarea drumurilor. Astfel, in jurul orei 12.00, aproximativ 300 de muncitori au blocat circulatia rutiera pe Soseaua Giurgiului, traficul rutier fiind intrerupt prin blocarea drumului intre Sura Mare si Gara Progresul. Blocarea drumului a determinat, implicit, si intreruperea circulatiei mijloacelor de transport in comun, tramvaiele care circula in zona respectiva formand un convoi lung de aproape un kilometru.
Protestul angajatilor fabricii de autobuze Rocar a fost determinat de neplata, in ultimele trei luni, a salarilor si de posibilitatea inchiderii fabricii.
-Nu ne-am mai luat salariile de trei luni. Avem familii, copii, cu ce sa-i crestem?! Din ce sa platim intretinerea sau sa cumparam mancare? Am ajuns la limita disperarii. Nu cerem nimic in plus, vrem doar sa fim platiti pentru munca noastra. Daca nici macar asta nu se poate, sa ne spuna, ca ne apucam de furat sau de jefuit magazine, ca trebuie sa punem ceva pe masa acasa-, declara unul dintre angajatii fabricii.
Seria protestelor celor de la Rocar trebuia sa inceapa cu o greva a foamei. Astfel, in cursul diminetii de ieri, Departamentul de Presa al Blocului National Sindical anunta ca salariatii de la Rocar, care sunt afiliati la Federatia Cartel-Metal, membra a BNS, vor intra in greva foamei, incepand de miercuri dimineata, pentru a atrage atentia institutiilor guvernamentale asupra situatiei extrem de dificile a intreprinderii, care nu a permis nici macar achitarea salariilor din luna noiembrie.
Conform aceluiasi comunicat, sindicalistii solicitau un ajutor financiar, de aproximativ 10 miliarde de lei, din partea Guvernului, pentru deblocarea activitatii societatii si reinceperea productiei, astfel incat sa poata fi onorate contracte pana la privatizare.
Potrivit liderului sindical Ioan Gaitenu, Rocar are aproximativ 1.400 de salariati. El spune ca, din cauza managementului defectuos, s-a ajuns in situatia in care, desi exista comenzi, acestea nu pot fi onorate din cauza lipsurilor financiare. La inceputul lunii decembrie, fostul director a demisionat, APAPS numind un inlocuitor a acestuia, cu promisiunea sustinerii financiare a societatii.
Ordine cu bastonul de cauciuc
Imediat dupa ce muncitorii de la Rocar au blocat drumul, la fata locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Politiei. Cu toate rugamintile ofiterilor de la Politia Capitalei, sindicalistii au refuzat sa deblocheze traficul, sustinand ca nu pleaca din strada pana cand nu vor veni sa discute cu ei reprezentantii APAPS.
Neavand alta solutie, politistii au apelat la colegii lor de la Jandarmeia Romana. In jurul orei 12.30, in apropierea Pietei Progresul si-au facut aparitia mai multe autospeciale ale Jandarmeriei.
Dupa inca o jumatate de ora de negocieri, fortele de ordine ale Politiei si Jandarmeriei au intervenit pentru a se permite reluarea circulatiei rutiere. De fapt, jandarmii au format un cordon si i-au impins pe manifestanti pe trotuar. Manevra a dat rezultate, intre protestatari si fortele de ordine neavand loc confruntari prea dure.
-Jandarmeria a trimis in Piata Progresul doua autospeciale si 30 de militari pentru a restabili ordinea. Nu putem spune ca a fost o interventie in forta, ci mai mult i-am impins la loc pe trotuar pe cei care blocau circulatia. Cu toate acestea, trei jandarmi au fost loviti in fata de protestatari, moment in care acestia au ripostat folosind bastoanele de cauciuc. Alte incidente nu au existat, din fericire-, a declarat colonelul Panait, comandantul Brigazii Mobile -Matei Basarab-.
Pentru a impiedica o noua blocare a drumului, jandarmii si politistii au format cordoane in lungul drumului.
La mai mult de trei ore de la declansarea protestului, salariatii Rocar s-au retras in curtea intreprinderii, insa doar dupa ce la fata locului a sosit un reprezentant al APAPS. Retragerea manifestantilor din fata Pietei Progresul s-a facut sub stricta supraveghere a jandarmilor. Forte de ordine au ramas in fata intreprinderii, pentru ca protestul sa decurga fara incidente, iar zona sa nu fie, din nou, blocata.
Reluarea productiei la Rocar depinde de un credit bancar
Oficialii APAPS si conducerea Rocar discuta cu reprezentantii societatii Dunarea Leasing posibilitatea de continuare a contractului de furnizare a troleibuzelor catre Primaria Constanta, intre timp, conducerea societatii incercand sa obtina un credit bancar pentru reluarea productiei.
Potrivit liderului sindical Ion Gaiceru, delegatul autoritatii care a purtat negocieri in cursul zilei cu protestatarii, a amintit doua variante de redresare a societatii, una dintre ele vizand contractarea unui credit bancar pentru plata salariilor restante, iar cealalta – obligarea Primariei din Constanta sa respecte contractul de achizitie a troleibuzelor.
Gaiceru sustine ca neonorarea de catre autoritatile constantene a obligatilor din contractul cu Rocar ar fi principala cauza a blocajului financiar existent in uzina.