Home Actualitate In municipiul Dorohoi, apa vine la chiuveta ca din balta

In municipiul Dorohoi, apa vine la chiuveta ca din balta

DISTRIBUIŢI

Nici nu a fost bine inabusit focarul de dizenterie din Focsani, ca acum se prefigureaza un nou astfel de caz, tot in zona Moldovei, de data aceasta la Dorohoi. In momentul de fata, acest municipiu sta pe un adevarat focar de infectie, din cauza apei care curge la robinete si care nu este nici pe departe -potabila-, ci mai degraba nedezinfectata. Astfel, exista in orice moment riscul aparitiei unei epidemii hidrice de tipul dizinteriei sau hepatitei de tip A. Problemele vin de la statia de dezinfectie de la Dealul Mare, care are rolul de a clorina apa, dar care este total inadecvata, utilajele fiind vechi si depasite tehnic.

Lista bolilor care ameninta Dorohoiul

Cu ocazia examenelor calitative ale apei, de doi-trei ani incoace aceasta a iesit la analize tot mai deteriorata, potabilitatea apei ajungand la grade extem de scazute, punand in pericol sanatatea consumatorilor. Aceasta scadere a potabilitatii apei se datoreaza scaderii clorului rezidual din apa, ceea ce demonstreaza ca actualul sistem de clorinare al apei, de tip Ramnicu-Valcea, este total inadecvat. Numai in primele 10 luni ale anului trecut, probele recoltate de salariatii Directiei de Sanatate Publica au demonstrat ca, in proportie de circa 53%, apa avea un continut scazut de clor sau nu avea chiar de loc.

Utimele probe, recoltate in luna ianuarie, nu au prezentat nici macar urme de clor rezidual. -Lipsa clorinarii apei poate avea efecte dezastruoase asupra consumatorilor. In orice moment, se poate produce o epidemie hidrica de tipul dizinteriei, hepatitei virale A. De asemenea, se pot transmite usor parazitoze, cum este Geardia sau o serie de ciuperci patogene. Practic, apa din Siret ajunge la robinete intr-o stare de prelucrare grosiera. Chiar daca apa este clorinata la punctul de plecare, pana la Dorohoi acesta se pierde, iar statia de dezinfectie de la Dealul Mare nu are capacitatea de a o reclorina suficient. In orice moment se poate intampla un dezastru, ca la Falticeni-, a declarat dr. Sergiu Popovici, seful Inspectiei Sanitare de Stat.

Sanatatea unui oras, riscata pentru 60 milioane de lei

O alta problema o reprezinta, in opinia medicilor, cea a intermitentei cu care este difuzata apa. In momentul in care aceasta vine pe conducte cu presiune, se formeaza o asa-zisa -faza negativa-, ce absoarbe prin porii sau fisurile existente tot ceea ce este infiltrat in sol. Drept urmare, DSP a avertizat societatea -Goscom- despre schimbarea imediata a aparatului de clorinare vechi cu unul performant, fixand data de 10 februarie ca data de remediere a situatie existente.

-Aparatul existent nu are decat patru ani, insa este adevarat ca este un pic depasit din punct de vedere tehnic. Deoarece au fost temperaturi in mare parte negative, procesul de dezinfectie a apei a fost ingreunat, deoarece in statie nu se asigura o temperatura optima de 18 grade Celsius. Am fost avertizati de catre DSP si am luat deja hotararea de a achizitiona un aparat performant, care sa clorineze eficient apa. Desi am avut in proiect asa ceva mai de multa vreme, nu am gasit cele 60 de milioane necesare investitiei-, a declarat Marian Turta, inginer chimist la SC -Goscom- SA.

In cazul in care, pana pe data de 10 februarie, societatea de distributie din Dorohoi nu va achizitiona aparatul de clorinare, DSP este hotarata sa retraga autorizatia sanitara de functionare statiei de dezinfectie de la Dealul Mare. In acest fel, circa 30.000 de cetateni ar putea ramane fara apa la robinete, fapt care ar putea constitui un dezastru pentru populatie.

-Exista riscul aparitiei unei epidemii. In urma cu cativa ani, am avut focare de dizinterie si hepatita de tip A, datorate intermitentei cu care se distribuie apa. Intermitenta obliga oamenii sa stranga apa in butoaie sau fel de fel de recipiente, care pot fi cu usurinta contaminate-, a declarat dr. Ecaterina Chihaia, epidemiologul-sef al judetului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.