Politia Capitalei a lansat, ieri, programul de Politie comunitara, destinat cresterii sigurantei cetatenilor. Astfel, prin noua conceptie ce se doreste a fi introdusa la nivelul Capitalei, politistul va trebui sa rezolve o mare parte a problemelor cu care se confrunta, zi de zi, cetatenii. Conform planurilor conducerii politiei bucurestene, programul se va desfasura in perioada mai 2002-mai 2004. Asteptarile celor care au lansat programul sunt mari, la fel ca si obiectivele fixate, acestea nefiind, din pacate, adaptate la posibilitatile actuale, la realitate si la perspective. De asemenea, imaginea pe care strategii Politiei Capitalei o construiesc viitorului -politist comunitar- pare a fi desprinsa din basme,l si asta in conditiile in care recentul incident de la Poliesti a aratat adevarata fata a angajatilor MI.
Fantezie sau demagogie?
Fantezia celor care au elaborat Programul -Pasi spre siguranta Comunitatii- au dat dovada de o fantezie deosebita atunci cand au elaborat portretul-robot al viitorului -Agent de legatura cu comunitatea-. Astfel, in viziunea euforica a autorilor, politistul trebuie sa fie cel -care saluta si raspunde primul la salut-, cel care -iti ofera cartea de vizita-, fiind -un politist diplomat si un diplomat politist-. Basmul continua, politistul devenind -consilier, asistent social, negociator, conciliant, cu rabdare, atent, care priveste asculta si vorbeste putin, discret si confident-. In plus, pe langa calitatile enumerate mai sus, viitorul superagent va trebui sa fie si -integru, si netemator, mandru de gestiunea sociala incredintata, multumit de ceea ce realizeaza, cu putere de reprezentare a institutiei Politiei, protector pentru copii si batrani-.
Caracterul moral al viitorului politist comunitar este deosebit de bine subliniat in lista de calitati, acesta trebuind sa fie un -aparator al bisericilor si credinciosilor, al familiei, un adept al tolerantei sociale, un un bun pedagog si diriginte in dialogurile cu elevii, un om care sa nu cedeze barfei, santajului si clevetirilor-.
Fiinta perfecta
Enumerarea facuta de cei care au elaborat programul continua pe inca o pagina A4, fiind trecute cam toate calitatile si insusirile unui supraom. Din pacate, fiinta imaginata de sefii Politiei Capitalei nu s-a nascut inca, ingineria genetica nereusind s-o creeze. Chiar si in cazul in care, prin absurd, am accepta ca un astfel de om ar exista, el tot nu ar fi politist, in conditiile in care leafa este de mizerie, tehnica este veche de 30 de ani, coruptia e in floare. Calitatea celor ce parasesc bancile scolilor de ofiteri sau subofiteri este mult sub cea admisibila in orice tara civilizata.
Visul frumos al celor de la Politia Capitalei, altfel oameni bine intentionati, se loveste de realitatea trista, de acea realitate in care politistii sunt batuti de hoti, in care aparatorii legii se lasa mituiti sau privesc indiferenti cum cetatenii nevinovati sunt talhariti. La noi, a fi politist nu mai este de mult o onoare, meseria nemaifiind facuta din vocatie. Lipsa banilor, a calitatilor celor ce sunt selectionati pentru a deveni politisti, a interesului guvernantilor, au transformat, de multe zeci de ani, adevaratul politist intr-un -Garcea-. Asa ca, pana la politistul ideal desenat in programul Politiei Capitalei, mai e mult, poate prea mult.