Cu toate acestea, autoritatile nu au reusit sa tina situatia sub control, exemplul cel mai graitor fiind recentul scandal Brener
Descoperirea ca pe teritoriul Romaniei actioneaza anumite persoane banuite a avea legaturi cu Mafia italiana, pentru care spala importante sume de bani proveniti din activitati ilicite, a condus la declansarea unei ample anchete. Cu toate ca la prima vedere ar putea parea ca pana acum Romania a fost ocolita de astfel de -afaceristi-, nu este deloc asa. Legislatia permisiva, lipsa unor actiuni clare impotriva gruparilor de tip mafiot si, mai ales, coruptia care domneste in mai toate structurile statului au incurajat marii capi ai mafiei sa-si extinda aria de actiune si spre tara noastra.
Cele mai multe actiuni intreprinse impotriva unor cetateni straini aflati pe teritoriul Romaniei s-au declansat ca urmare a unei solicitari adresate de catre Interpol.
In baza de date a Serviciului Urmariri din cadrul Inspectoratului General al Politiei exista la aceasta data circa 35 de cetateni italieni dati in urmarire generala. In acelasi timp, in ultimii doi ani, politistii au prins 25 de straini originari din Italia, unii dintre ei fiind dati in urmarire chiar pentru implicare in activitati mafiote. De fiecare data, solicitarile au fost trimise partii romane de catre birourile Interpol din Italia, politistilor romani revenindu-le sarcina cautarii si prinderii acestora. Din pacate, baza de date a Politiei nu poate retine cazurile mai vechi de doi ani, drept pentru care este aproape imposibil de realiazt o istorie corecta a ceea ce s-a intamplat pana in 2000.
Cronologic, primul caz de acest gen a fost cel al unui italian dat in urmarire dupa ce omorase cu sange rece doi politisti. Masimilliano Moro era cautat asiduu de Politia italiana, fiind implicat in activitati mafiote si avand la activ mai multe omoruri deosebit de grave. Imediat dupa comiterea crimelor, Moro s-a refugiat in Romania, unde situatia era, inca, destul de tulbure. Fara prea multe probleme, el a stat ascuns o buna bucata de vreme, fiind, in final, arestat si extradat in 1992. Cazul a ramas in amintirea politistilor de la Serviciul Urmariri, fiind unul cu totul deosebit.
Pe 12 mai 2000 este arestat la Bucuresti, T.A., un italian de 55 de ani, dat in urmarire in baza unui mandat de arest emis de Tribunalul din Pescora, sub acuzatia de extorcare de fonduri si obtinere prin amenintari de fonduri folosite ulterior in scopuri mafiote. Mai pe romaneste italianul, membru al uneia dintre organizatiile mafiote, se ocupa cu incasarea taxelor de protectie. Cazul era atat de important pentru italieni incat la Bucuresti a fost trimis un ofiter de legatura care s-a ocupat de caz. Dupa trei zile de cautari asidue, mafiotul a fost prins. Nedorind sa stea in inchisorile din Romania pana la finalizarea actelor, mafiotul a cerut sa fie extradat, dorinta ce i-a fost indeplinita, fiind imediat trimis in Italia sub excorta. Cum legea tacerii functioneaza exemplar, nici unul dintre cei santajati nu si-a mai sustinut plangerea, italianul fiind declarat nevinovat. Deoarece in Romania isi intalnise marea dragoste, el s-a reintors aici, unde se ocupa de afaceri.
Zece zile mai tarziu, pe 23 mai, este prins Ciro Castellano, 36 de ani, membru al Camorra, dat in urmarire de autoritatile italiene din 1999. Ciro era acuzat de asociere la organizatii de tip mafiot si trafic de stupefiante. Ca si in cazul precedent, mafiotul a cerut sa fie extradat cat mai repede, fiind trimis in Italia.
Pe lista Politiei, au urmat Donato Strumiello, 35 de ani, cautat din 1999 de italieni pentru bancruta frauduloasa, si Bortesagi Maritio, 37 de ani, cautat pentru trafic de stupefiante si incalcarea regimului armelor si munitiilor. Desi infractiunile pentru care erau cautati nu arata o legatura directa cu mafia, autoritatile italiene banuiau ca ar face parte din anumite retele ale crimei organizate.
Mai recent, politistii de la Serviciul Urmariri i-au arestat pe Cividini Dario, 30 de ani, acuzat de spalare de bani, Carmelo Sebastiano, 45 de ani, cautat pentru asociere la grupari mafiote, omor deosebit de grav si port ilegal de arma, Avaglliano Pasquale, 38 de ani, cautat pentru asociere la grupari mafiote, omor calificat si port ilegal de arma, si pe Ferreri Antonio, 52 de ani, fost politist, acuzat de trafic de stupefiante.
Asa cum am mai spus, in toate aceste cazuri a fost vorba de sesizari adresate Politiei romane de catre omologii din alte state membre sau afiliate la Interpol.
Din pacate, investigatiile autoritatilor romane competente nu au prea avut succes, nici Politia, nici Garda Financiara nereusind sa descopere retelele folosite de Mafie pentru spalarea banilor sau pentru acoperirea altor activitati ilicite pe teritoriul Romaniei. Arestarea celor de mai sus este, fara indoiala, o realizare importanta, dar ineficienta celorlate structuri care ar fi trebuit sa previna si sa combata extinderea retelelor mafiote nu poate fi trecuta cu vederea. Altfel n-ar mai fi aparut scandalul Brener.