Legea dării în plată scumpește nu numai avansul creditelor, ci și marja de dobândă aplicabilă. De exemplu CEC-ul a anunțat că „în urma publicării în Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite”, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât si pentru cele în valuta și totodată marja de dobandă aplicabilă va crește cu 1 p.p. în cazul creditelor in lei, respectiv 2 p.p in cazul creditelor in valuta.
Împotriva inițiatorului legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, soțul Oanei Stancu, Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din BNR a și depus o plângere penală la DNA. Conteză a acuzat într-un interviu acordat Ziarului Financiar că este o lege cu dedicație, adăugând că „sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea dării în plată”.
Acuzațiile sunt înspăimântătoare pentru inițiatorul legii și bineînțeles și pentru soția acestuia, Oana Stancu, justițiara care știe foarte bine puterea unor acuzații de acest fel enunțate în spațiul public. Aici apar trei aspecte:
1. Cinteză este obligat de art.267 din Codul Penal să sesizeze de îndată organele de urmărire penală, fiind un funcţionar public care a luat cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile. Omisiunea sesizării de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Așadar cu siguranță că DNA a fost deja sesizată, termenul „de îndată” fiind depășit chiar la acordarea interviului din ZF.
2. Nu poate fi vorba de faptul că Zamfir ar fi inițiat această lege în interesul său personal, al soției sau „al unei rude ori pentru un afin până la gradul II inclusiv ” deoarece alineatul 2 al articolului 301 privind conflictul de interese prevede că infracțiunea „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normativ”.
3. Faptul că Cinteză este „mai convins ca oricând” că s-a comis o infracțiune de competența DNA indică faptul că e vorba de fapte de corupție.
De altfel, Direcția de Supraveghere din BNR a anunțat de nenumărate ori că a sesizat organele de urmărire penală pentru infracțiuni depistate în cadrul activității sale curente iar consecințele s-au măsurat în ani grei de închisoare.