Home Actualitate Incasarile HBO Romania, cele mai mici din Europa de Est

Incasarile HBO Romania, cele mai mici din Europa de Est

DISTRIBUIŢI

Dupa 45 de ani de comunism, romanii au redescoperit -magia televizorului-.

Adevarata explozie s-a produs insa in momentul aparitiei primilor operatori de televiziune prin cablu. In loc de doua-trei canale, romanii aveau la dispozitie 30-40 de posturi. Dezvoltarea pietei si cresterea constanta a numarului de abonati a trezit si interesul celui mai mare canal de filme din lume, HBO. Sistemul promovat de operatori pentru difuzarea programelor HBO este extrem de simplu si eficient. Contra unei taxe suplimentare de cativa dolari pe luna, poti vedea, fara a fi deranjat de spoturi publicitare sau de alte emisiuni, cele mai noi filme si seriale. Interesul starnit de aparitia acestui program a fost, si continua sa fie, foarte mare, numai ca nivelul scazut de trai face ca numarul celor care-si permit sa plateasca taxa lunara sa fie destul de mic. Inventivi din fire, romanii au cautat si chiar au reusit sa gaseasca o cale de a receptiona programul fara sa plateasca. Asa au aparut -decodoarele-pirat-, ce pot fi cumparate din orice piata cu numai 100.000 de lei.

Rata pirateriei depaseste 30%

-HBO Romania are in prezent in jur de 120.000 de abonati, ceea ce inseamna un grad de penetrare de 8-9%. Prin comparatie, in Polonia, gradul este de 12%, iar in Cehia si Ungaria este de 15 si respectiv 16%. Fenomenul piratarii programelor noastre exista peste tot in lume, iar noutatea sistemului ne face si mai vulnerabili. Chiar si in Europa Occidentala, unde astfel de televiziuni exista de 16-17 ani, legile nu ne ofera foarte multa protectie. In mod specific, in Romania, piratarea programelor de televiziune este foarte putin reglementata,- explica Directorul HBO Romania, Pavel Stanchev. Rata piratarii difera de la oras la oras sau de la un operator la altul. Astfel, exista anumite retele de televiziune prin cablu, unde rata piratarii este zero, datorita sistemelor de protectie foarte moderne. In acelasi timp, exista si retele unde rata piratarii depaseste 30%, operatorii nefacand prea mari investitii in acest domeniu.

-Reducerea numarului de abonati ilegali se poate face pe doua cai, o data prin crearea cadrului legal, ceea ce ne-ar permite sa actionam mai eficient atat impotriva celor care creeaza aceste decodoare, cat si prin cresterea sigurantei retelelor. Dezvolatarea pietei si competitia din domeniu vor obliga operatorii sa creasca calitatea programelor difuzate, ceea ce-i va face din ce in ce mai preocupati de protejarea retelelor. Primii pasi au fost facuti, iar programele de investitii anuntate de operatori ma fac sa cred ca timpul necesar realizarii acestora va fi destul de scurt-, adauga directorul HBO.

Ca si in multe alte domenii, fenomenul piratarii are efecte negative asupra tuturor celor implicati. Pe langa HBO, principalul pagubit, pierd si firmele care transmit programul, dar si statul.

Pierde toata lumea

-Piratarea si implicit scaderea incasarilor si a fondurilor de care dispunem afecteaza foarte multe domenii. Banii pe care-i avem ii directionam, in cea mai mare parte, catre cumpararea de programe noi, pentru ca, indiferent de ceea ce se intampla pe o piata, noi suntem datori sa tinem stacheta cat mai sus. Nu putem sa facem rabat la calitatea programelor pe care le difuzam, pentru ca HBO face parte dintr-o retea extinsa in peste 50 de tari. Exista un standard de calitate de la care nu avem voie sa ne abatem. In aceste conditii, fondurile care ne raman sunt destul de mici si suntem obligati sa restrangem alte cheltuieli, motiv pentru care nu putem, de exemplu, sa ne implicam in producerea de filme romanesti, in sponsorizarea unor festivaluri de film sau in sprijinirea unor regizori sau scenaristi. Politica globala a HBO presupune directionarea unei cote din profit catre sprijinirea si dezvoltarea cinematografiei. Asa se intampla in Polonia, Ungaria sau Cehia. In Romania nu am reusit sa ajungem, inca, in aceasta situatie, dar noi speram ca, intr-un viitor nu prea indepartat, ne vom putea implica mult mai mult-, declara Pavel Stantchev.

Pe langa cinematografia romaneasca, care si asa sufera de multi ani din cauza lipsei banilor, statul este si el un mare pagubit, datorita neincasarii impozitelor aferente profitului. -Chiar la inceputul acestui an, ministrul justititiei, Rodica Stanoiu, a semnat <Conventia Consiliului Europei asupra Protectiei Legale a Serviciilor Bazate pe Accesul Conditional>. Acest nou acord european va conduce la armonizrea legislatiei specifice din toate tarile europene. Stim ca la nivelul factorilor de raspundere exista intelegere si ca, in mod firesc, sunt alte probleme mai presante pentru Romania, de aceea noi avem rabdare, fiind convinsi ca este doar o chestiune de timp pina ce aceste legi vor aparea. Este in interesul tuturor, al HBO, al cinematografiei, al consumatorilor, dar in primul rand al statului roman,- spune directorul HBO Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.