UPDATE ora 21: Pacienta arsă în operație a murit în această seară.
Cazul pacientei arse la Floreasca a fost adus la cunoștința publică de deputatul USR Emanuel Ungureanu care a și anunțat că va depune luni o plângere penală. Astăzi, medicul Horațiu Moldovan, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății, a explicat că incidentul în urma căruia o pacientă a fost arsă pe masa de operație la Spitalul Floreasca s-a produs din cauza folosirii greșite a bisturiului electric alături de un dezinfectant inflamabil.
Secretarul de stat care e medic primar în chirurgie cardio-vasculară a explicat că pentru dezinfectarea blocului operator a fost folosit un biocid care este și dezinfectant de mâini, substanță care are o concentrație ridicată de alcool, incendiul izbucnind în urma utilizării unui electro-bisturiu care ”are interdicția de a fi folosit în combinație cu biocidul”, a explicat duminică Horațiu Moldovan, care a spus că ar fi trebuit folosit un alt biocid. ”Nu este primul incident care se întâmplă în istorie si este o problemă cunoscută la nivel internațional. În SUA se produc aproximativ 600 de astfel de cazuri pe an”, a spus șeful Corpului de control al ministrului Sănătății. Horațiu Moldovan a declarat că duminică a studiat foaia de intervenție în cazul pacientei și că în zilele următoare se vor urmări și imaginile de pe camerele de supraveghere. El a adăugat că unul dintre lucrurile la care se încearcă găsirea unui răspuns se referă la întârzierea cu care a fost anunțat cazul, în condițiile în care incidentul s-a produs pe 22 decembrie. ”Starea de sănătate a pacientei este gravă. Suferă de cancer pancreatic, două intervenții chirurgicale și a suferit o arsură importantă. Este în terapie intensivă, ventilată mecanic, pe dializă. Este într-o condiție critică. Pacienta este corect îngrijiră, dat are prognostic rezervat”, a declarat secretarul de stat la încheierea vizitei pe care a făcut-o la Spitalul Floreasca.
Chirurgul Mircea Beuran carea a semnat protocolul operator al acestei intervenții dar nu a răspuns sâmbătă jurnaliștilor, preferând să ofere o explicație doar seara târziu, postului Antena 3. El a susținut că nu a fost de la început în intervenție și că din cauza polialergiilor pacientei nu s-a putut face câmpul cu o soluție iodată cum se face de obicei.
”Au dus bolnava în blocul operator de urgențe unde, în sala unde s-a pregătit reintervenția chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simțit miros de priză arsă. Și au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a auto aprins, probabil de la o scânteie. Echipa care era atunci a căutat prin diferite mijloace să oprească flacăra. Eu în momentul acela nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator, iar acest lucru se poate dovedi foarte ușor, prin camerele de supraveghere. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată în altă sală, iar echipa căuta să facă hemostază, adică oprirea sângerării. (…) Când ei căutau să facă acestă hemostază am apărut și eu și m-am alăturat echipei. Echipa era șocată și am preluat operația. După ce am finalizat operația, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziția de a fi transportată în Terapia Intensivă a Marilor Arși. Normal că mi-am asumat protocolul, terminând procedura medicală. Dar nu am fost în echipa operatorie a pacientei”.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că a aflat despre incident pe data de 27 decembrie, la 5 zile de la operaţie, de la o terţă persoană, nu de la reprezentanţii spitalului.
„O să vă asigur că toate elementele vor fi aduse la știrea opiniei publice. De îndată ce am aflat, s-a început ancheta.
Nu pot face publice date din anchetă.
Administrația spitalului nu și-a făcut datoria, mai ales că a fost vorba și despre un incendiu.”,a spus Costache.
Ministrul a mai declarat că s-a încercat mușamalizarea cazului și că: „Sunt șocat de felul în care a acționat conducerea spitalului”.
În cazul în care va fi găsit vinovat, medicul Mircea Beuran riscă deschiderea unui dosar penal și va rămâne fără drept de practică.
Beuran a fost demascat ca plagiator încă din anul 2003 când o comisie a UMF a analizat volumul I din **Ghidul medicului de garda**, publicat de Editura Scripta în 1997 și l-a declarat plagiat dupa **On Call – principles and protocols**, cu autorii J.M. Gillies, S.A. Marshall, J. Ruedy, aparuta in 1989.