Home Actualitate Inchiderea Arpechim poate arunca in aer pretul carburantilor

Inchiderea Arpechim poate arunca in aer pretul carburantilor

DISTRIBUIŢI

– Beneficiara unor tarife la benzină şi motorină de frunte în UE, ţara noastră riscă noi salturi – Problemele unităţilor de prelucrare din ograda OMV devin realitate – Închiderea Arpechim Piteşti lasă în piaţă un vid de 14% – -Rechinii- Rompetrol şi Lukoil pot aspira acest surplus de cerere rămas vacant dacă OMV nu se va mişca rapid – Ei beneficiază şi de combinate petrochimice modernizate recent – Surprinzător, firma lui Patriciu beneficiază şi de stocuri importante de carburanţi, ceea ce o aşază în poll-position – Micii benzinari sunt convinşi că preţurile vor sălta simţitor

Românii se pot confrunta cu noi scumpiri la benzină şi motorină, de parcă nu am fi şi aşa beneficiarii unor preţuri de top în Uniunea Europeană la acest capitol. Dacă până mai ieri tresăream la fiecare salt al preţului petrolului înregistrat pe pieţele internaţionale, iar fiecare ciclon american sau grevă nigeriană ne dădeau frisoane, iată că nici situaţia internă nu mai e deloc sigură.

Cum piaţa indigenă e segmentată, 50% import, 50% producţie internă, orice şoc ne poate arde la buzunare, direct sau indirect. Direct, atunci când mergem la pompă, indirect, când scumpirea carburanţilor va reaprinde preţurile la bunuri de larg consum.

Părerile principalilor jucători par destul de disparate. În timp ce Petrom şi acţionarul său majoritar, OMV se ocupă doar cu diligenţele de contestare a închiderii Arpechim, pe margine rechinii se agită şi îşi freacă mâinile de bucurie.

Beneficiarii principali vor fi fără îndoială Rompetrol şi Lukoil, companii care dispun de capacităţi de rafinare în România, de ultimă generaţie. Surprinzător sau poate nu, primii care au declinat potenţiala scumpire a benzinei au fost cei de la Rompetrol, care şi-au motivat opinia prin faptul că există surplus de carburanţi. Din nefericire pentru cetăţenii de rând, chiar dacă există posibilităţi de acoperire a vidului din piaţă, mărirea capacităţii de rafinare la oricare combinat presupune costuri suplimentare, care se vor reflecta, fără îndoială, în preţul final, pe termen mai lung sau mai scurt.

Singurii care sunt convinşi de scumpirea benzinei sunt micii benzinari, care au însă o pondere redusă într-o piaţă cu concurenţă mai degrabă oligopolistă.

Răspunsul final îl vom avea peste câteva luni: până acum, Lukoil s-a plasat cu preţul la pragul Petrom, în timp ce Rompetrol a fost mereu peste acest nivel.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.