Inaugurat acum două luni, Terminalul Multimodal de la Străuleşti, construit de Metrorex cu peste 320 de milioane de lei din bugetul statului, nu îşi găseşte momentan utilitatea. Potrivit Metrorex, numărul mediu de maşini parcate pe zi este de 19, astfel că mega-construcţia este, în prezent, inutilă, scriu jurnaliștii de la Mediafax. Citește reportajul integral pe Mediafax.ro
Am încercat și eu să aflu de ce stau lucrurile aşa iar răspunsul nu este unul îmbucurător:
Sfânta nesimțire românească
Pe 17 mai 2018, țața Firea s-a împăunat cu această parcare, vezi AICI, ca fiind una din marile măsuri luate în cadrul Planului Integrat de Calitate a Aerului, o vrăjeală inventată de incompetenta ce conduce Capitala care însă nu a păcălit Comisia Europeană care a declanșat procedura de infringement contra României pentru aerul super poluat din București. Ca să nu mai spunem că parcarea este realizarea Metrorex cu doar 320 milioane lei, bani din fondurile Ministerului Transporturilor. Preţul este suspect de decent având în vedere că are un depou subteran cu 13 linii de garare, terminal pentru mijloace de transport în comun local sau regional, taxi şi 650 locuri de parcare pe 3 nivele. Mergând însă în zonă, observăm că administrația de resort din administrația locală nu a mai avut câţiva lei în buzunar ca să comande și semnele rutiere care să-ţi arate pe unde să intri şi pe unde să ieşi. Așa că atunci când vii pe DN 1 dinspre Ploieşti, dacă nu cunoşti zona, te rătăceşti ca să ajungi acolo. E mai simplu să intri în parcarea de la mall Băneasa. Problema e că de acolo ai doar autobuze, nu şi metrou.
Pe DN 1A şi pe Şos. Gh.Ionescu Siseşti sau Bd. Bucureştii Noi dacă vii şi mai ales pe Centură dinspre Otopeni sau dinspre Chitila, la rondul de la Mogoşoaia nu găseşti nici un indicator.
Poliția locală nu-și face datoria să nu se supere votanții PSD
Sâmbăta, cohortele de „vizitatori” ai cimitirului Străuleşti 1 preferă să parcheze maşinile tot pe Bd. Bucureştii Noi, unde oprirea este interzisă, deşi dacă ar parca în Terminalul Multimodal ar putea ajunge la cimitir folosind scările rulante şi lifturile de la metrou, ieşind exact în faţa intrării în Cimitir, fără a mai împiedica circulaţia şi fără a mai încălca lega, în zonă fiind instalat indicatorul de „oprire Interzisă” pe care nimeni nu îl respectă.
Mai mult, parchează cu nesimţire sub Podul Străuleşti unde circulă mijloacele STB, inclusiv troleibuzul 97, nou reînfiinţat, blocând adesea accesul acestora, fără ca Poliţia Locală să intervină. Să nu-și piardă Duoamna votanții.
Pe străzile înguste din zona staţiilor de metrou Străuleşti, Laminorului şi Parc Bazilescu, ziua sunt parcate, evident neregulamentar, numeroase maşini, ca de altfel şi pe mijlocul Bd. Bucureştii Noi unde a rămas linia de tramvai dezafectată a fostului tramvai 20.
Probabil că dacă Poliţia Locală şi-ar face datoria, toţi aceştia ar înţelege că e mai ieftin să dai 3-4 lei pe zi, sau 10 ori 12, decât 200 sau 500 lei amendă pentru parcare în loc nepermis.
La mitocani educaţia nu se poate face decât cu amenda, însă numai după ce autorităţile locale vor scoate din buzunar câţiva lei pentru a instala indicatoare suficiente şi lămuritoare.
Chiar locuitorii cartierului Străuleşti care ar dori să îşi lase maşinile şi să meargă cu metroul în oraş au nimerit după câteva încercări, în zonă nefiind nici un indicator, desluşirea întortocheatelor căi ale autorităţilor locale necesitând timp şi răbdare.
Staţiile STB (fost RATB) nu sunt semnalizate, astfel încât trebuie să întrebi pe cine nimereşti ca să găseşti terminalul, de fapt staţiile de la Terminal în condiţiile în care soluţia aleasă pentru autobuzele 205 şi 304 care întorc este chiar ingenioasă, la sosire călătorii coborând în dreptul ieşirii dintre str. Constantin Godeanu, iar la plecare luând autobuzul din interiorul terminalului, acolo unde pot ieşi direct de la metrou, curat, fără să te ningă, să te plouă sau să te ardă soarele. Problema este să descoperi ieşirea din labirint.
La interior, altă treabă românească
Legătura dintre Terminalul Multimodal (denumire pe care puţini români o înţeleg, iar străinii deloc- nu era mai simplu să folosim terminologia consacrată ”park&ride”?) se face printr-un tunel prevăzut cu două trotuare rulante şi cu pasaj pietonal. Treaba românească se observă atunci când constaţi că trotuarul rulant este construit doar pe ¾ din lungimea pasajului (aşa cum se vede şi din clipul de la mediafax), probabil că doar pentru atât au ajuns banii. Bănuim că s-a cunoscut de la început care va fi lungimea pasajului (ştim că doar în Teleormanul lui Daddy un Kilometru are 800 metri) şi atunci ne punem întrebarea, unde e restul trotuarului rulant? Ori -s afurat, ori s-a pierdut?
Păcat, pentru că parcajul este frumos, tariful este de 1 leu pe oră, deci decent, sunt numeroase aparate pentru plata parcării, legătura cu metroul este prin subteran, deci te fereşte de intemperii, ieşirea din parcare, de asemenea nesemnalizată îţi oferă posibilitatea să te îndrepţi fie spre Bd. Bucureştii Noi, fie spre Şos. Bucureşti-Târgovişte trecând pe sub podul Străuleşti şi de acolo spre Şos. Gh. Ionescu Siseşti şi DN1, deci evitând intersectarea cu autovehiculele care circulă pe deasupra.
Altfel spus, avem o construcţie ca în Occident, dar semnalizată ca în Orient!