Home Actualitate Incotro litoralul romanesc?

Incotro litoralul romanesc?

DISTRIBUIŢI

Sezonul estival este pe sfarsite si deja cei de pe litoral au inceput sa traga linie pentru a vedea daca au inregistrat pierderi sau au obtinut profit. In acelasi timp, oficialii turismului romanesc sustin ca acest sezon a fost de bun augur, iar numarul celor care si-au petrecut concediul sau vacanta pe tarmul Marii Negre a fost mai mare decat anul trecut. Realitatea insa este cu totul alta, iar o analiza pertinenta a acestui sezon estival va scoate la lumina o multitudine de factori conjucturali si subiectivi care reduc din atractivitatea litoralului romanesc.


Fara sa ne mai ascundem dupa deget, trebuie sa recunoastem ca avem inca servicii turistice de proasta calitate, incomplete si in mare parte la tarife speculative. In acelasi timp, este de semnalat faptul ca posibilitatile de agrement sunt destul de reduse, iar daca nu este timp de plaja, turistul nu prea are multe optiuni la alegere, intre a se uita la televizor sau a sta la un pahar de vorba. Cu toate ca se estimeaza ca numarul celor care si-au petrecut concediul sau vacanta pe litoral a fost mai mare decat anul trecut, nu ar trebui sa li se urce la cap, deoarece lucrurile stau cu totul altfel. Peste 50% din locurile de cazare de pe litoral au fost vandute in acest sezon catre sindicate. Acest aspect indica faptul ca nu se practica un turism adevarat intrucat, din cauza unor reglementari aberante, sindicatele deconteaza intre 50 si 90% din valoarea mesei servite de fiecare membru. In aceste conditii, se da o lupta acerba intre agentii de turism pentru vanzarea biletelor de sindicat, in special pentru cele din statiunile din sudul litoralului, ceea ce nu este in beneficiul turismului. In mai multe localuri din statiunile aflate in sudul litoralului, servirea unei mese pe baza de bonuri valorice a costat mai mult decat daca se achita in numerar. Totodata, trebuie mentionat faptul ca turismul sindical deformeaza realizarile turismului adevarat si in acelasi timp detinatorii de baze materiale lenevesc si amana investitiile deoarece stiu ca locurile vor fi ocupate de sindicalisti.

Jocul de-a bursa

In aceasta saptamana, pe litoral se organiza bursa de turism pentru contractarea locurilor din sezonul viitor. Anul trecut, contractarea locurilor in toamna a esuat din cauza disputelor dintre patronat si agentiile de turism. Acum insa, la insistentele hotelierilor din zona Mamaia se incearca contractarea locurilor pentru sezonul 2005. Din cauza jocurilor de interese, se preconizeaza ca bursa din aceasta saptamana va fi un fiasco, intrucat circa 80% din baza materiala este deja precontractata pentru sezonul viitor. Mai mult, 60% din locurile de cazare din Mamaia si din unitatile de elita de pe litoral sunt deja contractate. Aceeasi situatie este si la Saturn, numai ca locurile sunt retinute pentru sindicate. In aceste conditii, se pune intrebarea fireasca ce locuri se vor contracta la bursa din aceasta saptamana de la Saturn, mai ales ca, astazi, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism organizeaza un infocircuit pentru contractarea locurilor din Mamaia. Ca atare, la bursa ce se va organiza in zilele de joi si vineri, la Saturn, nu se stie cine va veni si ce locuri se vor vinde. Acest haos nu ar fi asa de bine pus la punct daca ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Miron Mitrea, ar fi fost la fel de exigent cu personalul de la turism ca si cu cel de la transporturi.

-Toate unitatile de pe litoral trebuie reavizate-

Pentru ca sezonul estival viitor sa nu fie compromis, directorul societatii -Decebal- din Neptun – Nicolae Istrate – propune ca ministerul sa emita un ordin pentru stabilirea comandamentului pentru 2005. Totodata, acesta mai propune ca -toate unitatile de turism de pe litoral sa fie reavizate, fara rabat, inainte de deschiderea sezonului estival 2005-.

In schimb, prim-vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Gheorghe Turna, considera ca este absolul firesc ca la sfarsitul lunii septembrie sa aiba loc o analiza pertinenta a ceea ce a fost pe litoral, iar hotelierii si agentiile sa gaseasca solutii pentru eficientizarea activitatii.

Lucia Murariu, presedinte ANAT spera ca la aceasta bursa sa armonizeze mai bine interesele si orgoliile diferitelor grupuri de pe litoral precum si a unor asociatii profesionale si patronale. Totodata, secretarul general al FPTR, Dragos Raducan, estimeaza ca la aceasta bursa va fi o prezenta mult mai activa decat la cea de anul trecut.

Concediu prelungit pentru deschiderea… anului scolar

La bursa care se va organiza in aceasta saptamana pe litoral si-a anuntat prezenta si presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, secretarul de stat Nicu Radulescu. Desi se afla in cea de-a patra saptamana de concediu, acesta, din dragoste pentru turism, va fi totusi astazi prezent pe litoral, daca cumva nu se va razgandi ori va mai merge la deschiderea… anului scolar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.