– SC Organe de Asamblare SA Brasov este pe punctul de a-si pierde mai mult de jumatate din capitalul social, din cauza unor manevre, tip suveica, cu bilete la ordin.
– Gangrena ameninta sa se extinda in toata industria de organe de asamblare
SC Organe de Asamblare SA din Brasov este o intreprindere care producea profit si care isi achita datoriile catre buget atat timp cat proprietarul i-a fost statul, dar care a inceput sa dea rateuri dupa ce s-a privatizat.
Structura actionariatului de la Organe de Asamblare (PAS – 39,92%, PPM – 30,29%, SIF Transilvania – 29,71% si actionari persoane fizice – 0,08%) i-a permis fostului director general si presedinte al Consiliului de Administratie, Gheorghe Draghici (care reprezenta PAS), sa deruleze exporturile prin Tehnoinvest, desi Comisia de cenzori i-a atras atentia ca pierderile la sfarsitului anului fiscal erau de 98 miliarde de lei, din care 80% proveneau din activitatea de export. Acest lucru a fost posibil prin cooptarea directorului Tehnoinvest, Constantin Vasilescu, in Consiliul de Administratie, incalcand Legea societatilor comerciale si in pofida conflictului de interese existent. Vasilescu sustine ca are actiuni la sase fabrici, care produc organe de asamblare, actiuni cumparate de pe piata libera.
Din luna aprilie a acestui an, cei doi au fost schimbati, s-a tras linie si s-a adunat: productia fizica in scadere de la 6.000 de tone, in 1997, la 4.000 de tone la sfarsitul anului 2000; datorii de 146 miliarde de lei (de la 37 miliarde de lei in 1997). Pentru a evita lichidarea, SC Organe de Asamblare SA a fost nevoita sa-si diminueze capitalul social de la 90 miliarde de lei pana la 22 miliarde de lei.
-Afacerea surubul-
Firma din Brasov isi derula exportul, ca mai multe firme din domeniu, prin SC Tehnoinvest SA Bucuresti. Desi Comisia de cenzori a observat si a sesizat de mai multe ori din 1999, pe vremea cand Gheorghe Draghici era director la Organe de Asamblare, modul pagubos in care se desfasoara relatia cu Tehnoinvest, contractul nu a fost reziliat. Asta, in conditiile in care se ajunsese la situatia bizara de a vinde la export suruburi sub pretul de fabricatie sau chiar sub pretul materiei prime. Astfel ca, din 1999, intreprinderea incepe sa inregistreze pierderi in exploatare. Aceasta masinarie de facut bani in favoarea Tehnoinvest, o data pornita, nu s-a mai oprit decat in momentul in care Organe de Asamblare a pierdut trei sferturi din capitalul social si este pe punctul de a mai pierde inca jumatate din ce i-a mai ramas. Si acesta este doar un caz.
SC MTS din Targu Secuiesc este deja aproape in faliment. La fel ca alte doua intreprinderi din domeniu: cea de la Bacau si inca o firma mai mica din Tg Secuiesc. Toate dupa aceeasi metoda: in momentul in care nu au mai vrut sa lucreze cu Tehnoinvest, au aparut in banci bilete la ordin care arata ca si cum le-ar fi emis firmele producatoare de suruburi si dau dreptul Tehnoinvest sa ia cea mai mare parte a capitalului social al firmelor respective. SC MTS SA a primit un bilet la ordin de un milion de dolari (ceva mai mult de 30 miliarde de lei), in conditiile in care capitalul social al firmei este de 40 miliarde de lei.
Politia a intrat pe fir
In luna aprilie a acestui an, AGA a schimbat Consiliul de Administratie, astfel incat cei doi directori, Gheorghe Draghici si Constantin Vasilescu, au parasit intreprinderea. De atunci, directorul Tehnoinvest incearca sa puna mana pe o buna bucata din ce a mai ramas din capitalul social de la Organe de Asamblare. Metoda folosita este oarecum cunoscuta: un bilet la ordin pe care firma nu are cu ce sa-l achite. Tehnoinvest Bucuresti a depus la BCR un bilet la ordin in valoare de 450.000 de dolari, cu toate ca biletul la ordin care se voia o garantie pentru aprovizionarea cu materii prime nu avea cum sa fie exprimat in dolari.
Problema este ca nimeni din actualul Consiliul de Administratie al Organe de Asamblare nu recunoaste respectivul bilet la ordin, despre care conducerea sustine ca este un fals grosolan. In schimb, fostul director, Gheorghe Draghici, sustine ca isi aminteste foarte bine de biletul respectiv si ca aceasta era o forma foarte frecventa de garantare a aprovizionarii cu materii prime. In aceste conditii, Politia a intrat imediat pe fir si a ridicat actul respectiv de la banca. Mai mult, actualul director general de la Organe de Asamblare, Lavinia Rusu, sustine ca, la data la care a fost depus biletul in banca pentru executare, Tehnoinvest avea o datorie catre firma brasoveana de mai mult de un miliard de lei.
Si ca tabloul sa fie complet, trebuie spus ca instanta a emis deja o ordonanta prin care ivesteste cu titlu executoriu biletul la ordin emis de Tehnoinvest, in conditiile in care respectivul bilet era deja confiscat de Politie pentru cercetari.