Parlamentarii USR Adrian Wiener, Cornel Zainea şi Allen Coliban depun în Parlament o iniţiativă legislativă menită să avertizeze asupra necesităţii returnării în farmacii a medicamentelor expirate precum şi asigurarea finanţării procesului de neutralizare în siguranţă a acestora.
Iniţiativa USR prevede obligativitatea inscripţionării, pe ambalajul medicamentelor, mesajul „Returnaţi medicamentele expirate în farmacii”, fiind totodată o iniţiativă de amendare a Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006.
„Contaminarea pânzei freatice şi a solului cu principii farmaceutice active conduce, printre altele, la creşterea rezistenţei la antibiotice, fenomen foarte pronunţat în Europa şi mai ales în România. Se estimează că anual au loc în lume peste 700.000 de decese cauzate strict de rezistenţa la antibiotice. 33.000 dintre acestea au loc în Europa, estimarea pentru România fiind de peste 25.000 de cazuri cu aproximativ 1.500 de decese anual. De altfel, avem cel mai ridicat nivel de antibiorezistenţă din UE pentru Stafilococcus aureus şi pentru Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai ridicate niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, E.coli, pneumococ sau entorococi.”, transmite senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate publică.
Senatorul Adrian Wiener arată în expunerea de motive a proiectului că medicamentele expirate fac parte din categoria deşeurilor periculoase, iar ele se distrug prin incinerare. De cele mai multe ori, medicamentele expirate se aruncă, pur şi simplu la gunoi, ca şi gunoi menajer. Peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România.
Substanţele ajung în pânza freatică sau în sol şi de aici în legumele, fructele şi carnea pe care le consumăm iar efectele sunt devastatoare pe termen lung. Articolul 8C al Directivei pentru Substanţe Prioritare (2008/105/EC) a Parlamentului şi Consiliului European instituie obligativitatea unor măsuri adecvate luate de către statele membre pentru combaterea poluării farmaceutice la toate nivelurile, inclusiv limitarea eliberării în mediu a acestora.
„Peste 50% din râurile Europei sunt contaminate cu antibiotice, în unele cazuri concentraţiile înregistrate depăşind de 300 de ori concentraţiile admise. Este cazul să acţionăm rapid, iar procesul de neutralizare în condiţii de siguranţă a medicamentelor poate fi finanţat pornind de la principiile responsabilităţii extinse a producătorului şi a celui prin care poluatorul plăteşte. Aceste scheme sunt deja aplicate în cazul ambalajelor şi ele pot fi extinse şi în cazul medicamentelor”, subliniază deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia de mediu.
Pe lângă antibiotice, poluarea farmaceutică cu produse de uz uman sau veterinar include şi hormoni, citostatice, antidepresive şi alte clase de medicamente, cu impact asupra întregului ecosistem. De altfel, pentru autorizarea de punere pe piaţă a oricărui medicament în Europa, fie acestea pentru uz uman sau veterinar, este obligatorie evaluarea de tip beneficiu-risc asupra mediului (Regulamentul Parlamentului şi Consiliului (EU) 2019/6).
Atenţionarea „Returnaţi medicamentele expirate în farmacii” nu se aplică în cazul produselor şi tratamentelor homeopate, suplimentelor alimentare şi medicamentelor din plante medicinale.