Home Actualitate Iniţiativă USR PLUS pentru coordonarea europeană a măsurilor de sănătate în criza...

Iniţiativă USR PLUS pentru coordonarea europeană a măsurilor de sănătate în criza COVID, votată de Parlamentul European

DISTRIBUIŢI

A fost votată cu o largă majoritate în Parlamentul European rezoluţia iniţiată de eurodeputatul USR PLUS Nicolae Ştefănuţă (click AICI pentru CV-ul său) cu privire la necesitatea ca statele membre să aibă definiţii şi protocoale comune în domeniul sănătăţii, în criza Covid-19.

Rezoluţia, iniţiată de Ştefănuţă alături de europarlamentarul francez Veronique Trillet-Lenoir, este necesară pe fondul unei colaborări necoordonate între statele membre care a generat confuzie pentru cetăţenii europeni. În prezent, statele europene au definiţii diferite pentru zonele roşii şi pentru ce reprezintă un caz COVID-19.

„Uitându-ne la realităţile europene de azi, nu putem să nu ne întrebăm ce fel de Uniune este aceea în care roşu înseamnă ceva la Paris, altceva la Helsinki şi altceva la Bucureşti? Alături de colega mea Veronique Trillet-Lenoir, apreciez că în mijlocul acestei crize de sănătate fără precedent, Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce. Trebuie să creăm un limbaj unitar pentru această criză şi un set de măsuri comune pentru statele membre, pentru a fi coerenţi şi eficienţi. Comisia Europeană a lansat un set de propuneri pentru a ajunge la acest rezultat, pe care le susţinem prin rezoluţia de azi. Acum este vremea deciziilor politice. Mă aştept ca miniştrii sănătăţii din statele membre ale Uniunii să ia deciziile politice care se impun. Cetăţenii Uniunii se aşteaptă că am învăţat până acum din lecţiile acestei crize şi nu mai acceptă ezitări şi neconcordanţe” a declarat Nicolae Ştefănuţă.

Rezoluţia votată joi solicită o metodologie comună în materie de sănătate publică, pornind de la necesitatea de a avea o mai bună coordonare în privinţa modului în care sunt evaluate cazurile COVID-19 şi în care se fac clasificările zonelor de risc. Europarlamentarii pledează pentru un cod de culori comun în clasificarea zonelor de risc, astfel încât măsurile de combatere a pandemiei să fie uşor de înţeles şi predictibile pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri.

Alte obiective ale rezoluţiei sunt sincronizarea măsurilor aplicate la nivel de Uniune, urmărirea unui consens privind criteriile de sănătate şi cele de mortalitate din cauza infecţiei, şi aplicarea de măsuri comune în mod proporţional pe întreg teritoriul U.E.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.