– Pentru ca numarul cazurilor in care romanii se adreseaza Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a-si gasi dreptatea impotriva statului roman a crescut semnificativ, au aparut si firme de avocatura specializate in astfel de procese
– Aceste firme asigura asistenta juridica nu numai pentru procese civile, ci si pentru procese penale
– De exemplu, unul dintre abuzurile de care este frecvent acuzata justitia din Romania este cel al privarii de libertate, in acest sens existand numeroase plangeri depuse la CEDO
– Una dintre firmele de avocatura prezinta si o lista cu -infractiunile- cele mai des comise de catre statul roman: omisiunea de a nu incunostinta organele judiciare, arestarea nelegala si cercetarea abuziva si supunerea la rele tratamente
– Raportat la perioada 1990-2002, se estimeaza ca numarul persoanelor -vatamate- este de circa 100.000 pe an.
Faptul ca Justitia romana este in mare masura corupta, astfel incat nevinovatii sunt gasiti vinovati si invers, ii determina pe multi dintre romani sa se agata cu disperare de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), singura instanta care poate sa repare injustetea magistratilor romani. Numarul celor care se agata cu disperare de instanta europeana devine din ce in ce mai mare, in contextul in care au vazut ca statul roman a pierdut o gramada de procese intentate de cei pe care justitia i-a deposedat abuziv de proprietatile revendicate. In fata unei asemenea cereri, au aparut si ofertele, tot mai multe birouri de avocatura specializandu-se in -procese CEDO-, asigurand asistenta la epunerea plangerilor la instanta europeana. Mai mult, aceste firme asigura astfel de asistenta nu numai pentru procese civile, ci si pentru procese penale. De exemplu, unul dintre abuzurile de care este frecvent acuzata Justitia din Romania este cel al privarii de libertate, in acest sens existand numeroase plangeri depuse la CEDO.
Aparitia unor astfel de firme de avocatura specializate in astfel de procese nu poate decat sa bucure, instaurandu-se, practic, o parghie de control asupra magistratilor care impart dreptatea dupa cum li se canta. Acum, romanii stiu ca pot sa-si castige dreptatea in alta parte, in ciuda -atotputerniciei- magistratului roman.
Lista -infractiunilor- comise de statul roman
Una dintre aceste firme de avocatura, care isi face reclama si pe Internet, publica o lista intreaga de -infractiuni- comise de statul roman. Or, firma in speta asigura asistenta pentru depunerea plangerilor la CEDO, prin care victimelor acestor infractiuni sa li se faca dreptate. Iata lista prezentata de firma de avocatura.
– Omisiunea de a nu incunostinta organele judiciare – Art. 265. Fapta de a nu aduce la cunostinta organelor judiciare a unor imprejurari care, daca ar fi cunoscute, ar duce la stabilirea nevinovatiei unei persoane trimise in judecata sau condamnate pe nedrept ori la eliberarea unei persoane tinute in arest preventiv pe nedrept se pedepseste cu inchisoare de 3 luni la 1 an sau cu amenda.
Fapta prevazuta in alineatul precedent nu se pedepseste daca prin aducerea la cunostinta, persoana care are aceasta obligatie ar produce un prejudiciu pentru ea, pentru sotul sau sau pentru o ruda apropiata.
– Arestarea nelegala si cercetarea abuziva – Art. 266. Retinerea sau arestarea nelegala ori supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative in alt mod decat cel prevazut prin dispozitiile legale se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane aflate in curs de cercetare, ancheta penala ori de judecata, pentru obtinerea de declaratii, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente fata de un martor, expert sau interpret.
– Supunerea la rele tratamente – Art. 267. Supunerea la rele tratamente a unei persoane aflate in stare de retinere, detinere ori in executarea unei masuri de siguranta sau educative se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
Avocatii acuza faptul ca aceste abuzuri se comit in ciuda faptului ca toate persoanlitatile politice ale Romaniei sunt in cunostinta de cauza, incepand cu presedintele tarii, pana la reprezentantii Romaniei pe langa forurile internationale.
In Romania se fac arestari si retineri in baza unui regulament din *69
In ciuda accelerarii, declarative, a procesului de aderare a Romaniei la UE, Justitia romana se afla in totala contradictie cu principiile moderne de drept. In momentul de fata, in tara noastra nu exista o lege care sa asigure cadrul legal necesar pentru aplicarea masurii arestului preventiv si a executarii pedepselor privative de libertatate. Astfel, intregul aparat al Justitiei romane se bazeaza in ceea ce priveste retinerea si arestarea pe un regulament din 1969, nepublicat si neoperabil, cu tragica consecinta ca astazi in penitenciarele romanesti se afla zeci de mii de persoane sechestrate, si nu detinute, in lipsa unei legi. Este vidul legislativ care favorizeaza incalcarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la libertate. Or, firmele de avocatura care au ales sa asigure asistenta juridica victimelor Justitiei din Romania pun la dispozitia acestora instrumentele legale si documentatia necesara reprezentarii lor in fata instantei europene. De altfel, in momentul de fata la CEDO se afla o serie de plangeri ale unor cetateni romani privitoare la aceste incalcari grosolane. Avocatii acestor firme sustin ca numarul persoanelor -vatamate- este de circa 100.000 de indivizi pe an, adica circa 5% din populatia Romaniei raportat la perioada 1990-2002.