Polițiștii din Vrancea au depistat doi bărbați care ar fi cauzat un prejudiciu de 32.000 de lei, prin metoda ‘accidentul’. Cei în cauză au fost reținuți.
La data de 30 iulie a.c., ora 23.00, o femeie din comuna Bolotești, județul Vrancea, a sesizat faptul că a fost contactată telefonic de către un bărbat necunoscut, care s-ar fi recomandat a fi procuror, informând-o că nepoții săi au accidentat grav cu autoturismul 2 persoane și că sunt necesari 15.000 de lei, pentru ca victimele să-și retragă plângerea.
În urma verificărilor efectuate cu operativitate pe raza localității, polițiștii au identificat doi bărbați, unul, de 27 de ani, din municipiul Medgidia și altul, de 36 de ani, din orașul Murfatlar, județul Constanța.
În sarcina acestora s-au reținut săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la înșelăciune, fapte comise în perioada 26 — 30 iulie a.c., cauzând un prejudiciu de 32.000 de lei.
Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracțiune, Poliția Română vă recomandă:
Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calități oficiale.
Notați numărul de telefon de pe care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI?
Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, având acest mod de operare intitulat generic ‘accidentul’, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte:
În caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări.
Orice accident de circulație are două variante de soluționare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau
2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune.
În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii.