In timp ce cheltuim sume imense pentru a participa la mentinerea in zonele de conflict de pe glob, pentru a demonstra ca meritam sa intram in NATO, ne facem de ras demonstrand ca nu suntem in stare sa asiguram linistea si ordinea publica in propria tara. De altfel, situatia financiara dezastruoasa a Ministerului de Interne nu mai este de ani buni un secret. S-a ajuns pana acolo ca un inspectorat judetean de Politie sa declare public faptul ca este in pragul falimentului, sperand ca cei de la -centru- vor face cat de cat ceva. La randul lor, cei de la centru nu fac nimic altceva decat ceea ce stiu ei mai bine: asteapta de la buget. Asta este -solutia- anuntata de secretarul de stat din MI, gen. Nicolae Berechet. Pana la rectificarea bugetara, de unde spera sa mai primeasca niste firimituri, capii acestui minister se complac in perpetua stare de -dolce forniente-, in timp ce inspectoratele din tara vor fi debransate de la reteaua electrica, rablele le vor rugini si mai rau in garaje, pistoalele vor sta in tocuri fara munitie, spagile luate de politisti se vor inmulti. Si lor le cerem noi sa ne ofere siguranta, liniste si ordine publica…
Falimentar, IJP Dolj nu mai are bani pentru anchete
Cea mai grava situatie de pana acum se inregistreaza la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj, unde activitatea politistilor este aproape paralizata din cauza datoriilor de aproape 20 miliarde de lei pe care inspectoratul le are fata de diverse institutii. Din cauza acestor datorii, politistii ar putea ramane in orice clipa fara apa, curent electric, benzina sau telefon. In plus, ei nu pot finaliza mai multe anchete pentru ca nu au bani sa plateasca Laboratorului de Medicina Legala expertizele medicale necesare.
In ultima jumatate de an, inspectoratul nu a mai platit facturile catre regiile de servicii locale si catre alte institutii. Fondurile acordate inspectoratului pentru acest an acopera doar jumatate din necesarul cheltuielilor. In aceste conditii, politistii au de ales, spre exemplu, intre a pleca in misiune cu masinile personale sau a renunta la ancheta. Problema telefoanelor a fost -rezolvata-, ofiterii folosind de mult timp doar telefoanele mobile cumparate si platite din salariu.
La nivel national, datorii de sute de miliarde fata de furnizorii de servicii
Criza de la IJP Dolj este doar un exemplu. Din nefericire, situatia este similara in majoritatea inspectoratelor, Ministerul de Interne avand datorii de peste 300 miliarde de lei catre furnizorii de servicii si utilitati publice.
-Toate inspectoratele judetene de Politie au datorii catre furnizori. Fondurile alocate nu au fost niciodata suficiente, mai ales in conditiile in care, prin bugetul din 2002, a trebuit sa platim si datoriile din 2001. Totul tine mai mult de cum stiu sefii de inspectorate sa se inteleaga cu furnizorii locali-, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, secretarul de stat Nicolae Berechet.
Datorii fata de propriii angajati
Pe langa datoriile pe care ministerul le are fata de alte institutii, exista si mari datorii fata de propriii angajati. Dupa ce abia s-a reusit plata dreptului de hrana, ministerul mai are inca de platit peste 650 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea dreptului de echipare.
-Pana cel tarziu la sfarsitul semestrului doi, va trebui sa gasim o sursa de finantare pentru plata drepturilor de echipare a cadrelor. Nivelul datoriilor se ridica la peste 650 miliarde de lei, iar daca depasim aceasta data va mai trebui sa platim si majorari de intarziere de 30%. Va dati seama in ce situatie ne-am gasi atunci-, a adaugat secretarul de stat.
Nu exista bani nici pentru asigurarile auto
Situatia dezastruoasa din punct de vedere financiar in care se gaseste Politia se reflecta si asupra performantelor politistilor, acestia trebuind sa suplineasca lipsurile cu care se confrunta institutia din propriul buzunar.
-Nu vreau sa comentez sau sa fac speculatii pe tema plafonarilor ce ne-au fost impuse, dar acestea sunt cel putin discutabile. Chiar si in cazul limitelor impuse pentru telefoane, acestea nu sunt chiar in regula. Politistii folosesc telefonul in interes operativ si nu pentru a vorbi cu rudele sau prietenii. In plus, prin toate aceste limitari se diminueaza performantele muncii de combatere a infractionalitatii-, a mai spus generalul Nicolae Berechet.
Munca politistilor este la fel de grav afectata si de imposibilitatea achitarii politelor de asigurare pentru masinile noi, intrate in dotarea Politiei. Astfel, doar 20-25% din acestea au asigurare, pentru celelalte, eventualele pagube trebuind suportate de politistul care se afla la volan.
-Sper ca atunci cand va trebui sa intervina, nici un politist nu se va gandi ca, eventual, va trebui sa plateasca o oglinda sau un far si va actiona pentru a proteja cetateanul, dar trebuie sa admit ca exista, totusi, o anumita rezerva pe care cei ce folosesc aceste masini noi o au-, a mai declarat generalul Berechet.