Pandemia de COVID-19 este una dintre cele mai perturbatoare crize de sănătate cunoscute vreodată, cu un impact major asupra societății, a economiilor și a oamenilor de pretutindeni. Printre numeroasele sale efecte, pandemia a afectat în mod considerabil și activitatea instituțiilor supreme de audit din UE. Acestea au reacționat cu promptitudine și au alocat resurse substanțiale pentru a evalua și a audita răspunsul la criză. Compendiul de audit publicat astăzi de Comitetul de contact al instituțiilor supreme de audit din UE conține o trecere în revistă a activităților de audit desfășurate în legătură cu pandemia și publicate în 2020 de instituții supreme de audit din UE.
Impactul pandemiei asupra UE și a statelor membre a fost substanțial, perturbator și extrem de asimetric. În ceea ce privește sănătatea publică, activitatea economică, munca, învățământul și finanțele publice, momentul, amploarea și natura exactă a acestui impact au variat considerabil, în mod similar răspunsului la pandemie, nu numai la nivelul de ansamblu al UE, ci și la nivel regional și uneori chiar local.
În majoritatea domeniilor care au fost grav afectate de pandemie, puterile pe care le are UE sunt limitate. Această situație se explică, pe de o parte, prin faptul că UE nu are competențe exclusive în domeniul sănătății publice și, pe de altă parte, prin lipsa de pregătire și de consens inițial între statele membre cu privire la un răspuns comun. Deoarece nu a existat o abordare coordonată, administrațiile naționale și regionale au acționat independent una de cealaltă atunci când au instituit măsuri de prevenire și de izolare, când au achiziționat echipamente sau când au elaborat pachete de redresare și scheme de menținere a locurilor de muncă pentru a atenua consecințele socioeconomice ale pandemiei. Cu toate acestea, după un început dificil, UE și statele membre par să își fi îmbunătățit cooperarea în vederea atenuării efectelor crizei.
„Pandemia de COVID-19 a provocat o criză multidimensională care a afectat aproape toate domeniile vieții publice și private”, a declarat președintele Curții de Conturi Europene, domnul Klaus-Heiner Lehne. „Consecințele sale asupra felului în care vom trăi și vom munci în viitor vor fi semnificative. Virușii nu se opresc la frontierele naționale și, de aceea, UE trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru a sprijini statele membre. Rămâne de văzut dacă am tras învățămintele necesare, printre care și nevoia de a coopera mai bine.”
Instituțiile supreme de audit din statele membre și Curtea de Conturi Europeană au desfășurat cu promptitudine numeroase audituri și activități de monitorizare. Pe lângă cele 48 de activități de audit finalizate în 2020, peste alte 200 de activități se află în curs de desfășurare ori sunt prevăzute pentru lunile următoare.
Compendiul publicat astăzi pune la dispoziție o introducere generală cu privire la pandemie și un rezumat al efectelor acesteia asupra UE și a statelor membre, inclusiv al răspunsurilor aduse. De asemenea, compendiul se bazează pe rezultatele unor audituri realizate de instituțiile supreme de audit din Belgia, Cipru, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și de Curtea de Conturi Europeană. Sunt prezentate sub formă sintetizată 17 rapoarte (din 48) publicate în 2020, care acoperă cinci domenii prioritare: sănătatea publică, digitalizarea, răspunsul socioeconomic, finanțele publice și riscurile, precum și răspunsul general la diferite niveluri ale administrației.
Acest compendiu de audit este rezultatul cooperării între instituțiile supreme de audit europene în cadrul Comitetului de contact al instituțiilor supreme de audit din UE și este conceput ca o sursă de informații pentru toți cei interesați de impactul pandemiei de COVID-19 și de activitățile legate de acest subiect desfășurate de instituțiile respective. Compendiul este disponibil în prezent în limba engleză pe site-ul web al Comitetului de contact și va fi publicat mai târziu și în alte limbi oficiale ale UE.
Acesta este cel de al patrulea compendiu de audit elaborat de Comitetul de contact. Primul, referitor la șomajul în rândul tinerilor și integrarea tinerilor pe piața muncii, a fost publicat în iunie 2018. Al doilea, referitor la sănătatea publică în UE, a fost publicat în decembrie 2019. Al treilea compendiu, publicat în decembrie 2020, privea securitatea cibernetică în UE și în statele membre.
Comitetul de contact este o adunare autonomă, independentă și apolitică în cadrul căreia se reunesc președintele instituției supreme de audit a UE și președinții instituțiilor supreme de audit din statele membre ale acesteia. Comitetul de contact reprezintă un forum în care sunt discutate și abordate chestiuni de interes comun referitoare la UE. Prin consolidarea dialogului și a cooperării între membrii săi, Comitetul de contact contribuie la un audit extern independent și eficace al politicilor și al programelor UE.