Ziarul Curentul a dezvăluit de-a lungul mai multor ediții situația de la Institutul Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, aflat în subordinea ministrului de externe Titus Corlățean, un loc unde abuzurile și detașările cu iz penal reclamă intervenția urgentă a autorităților statului. Nu de alta, dar la mijloc e vorba de bani publici, plătiți din bugetul pe care cu greu reușește să-l mai cârpească zilele acestea guvernul Ponta.
În urmă cu câteva zile, dezvăluiam faptul că actualul director executiv al Institutului, Nicolae Brânzea ocupă în continuare și funcția de Președinte al Senatului Universității din Pitești, fiind și detașat la Institut și angajat la Universitate, situație imposibilă conform Codului muncii în vigoare.
Odată ajuns director executiv la Hurmuzachi, Brânzea și-a adus și el, la fel ca șefa sa, liberala Zvetlana Preoteasa, pupilele și cunoștințele, într-un cadru la fel de incert din punct de vedere al legalității. Spre deosebire de Zvetlana, care a apelat la „specialiști“ de la firme de imobiliare, patiserie etc, toți „experți“ în situația românilor din afara granițelor țării, pentru primele două pile, Nicolae Brânzea nici nu s-a mai deranjat să găsească mai multe firme și i-a detașat pe Mirea Dan și Miruna Rolea de la aceeași companie din Pitești (oraș unde este și președintele Senatului Universității). Este vorba de SC Distribution Business Solution SRL.
Un salariu mai mare pentru protejata directorului Brânzea
Cererea de detașare pentru Miruna Rolea este înregistrată la Institut pe data de 30.05.2013, cu nr. B861, și solicită detașarea doamnei Rolea Miruna începând cu data de 31.05.2013, adică în ziua imediat următoare. Cei de la firma SC Distribution Business trimit un răspuns înregistrat la Institut în data de 03.06.2013 cum că sunt de acord cu detașarea domnișoarei Miruna Rolea începând cu data de 03.06.2013. Trebuie precizat că Miruna Rolea a fost asistenta lui Nicolae Brânzea atunci când acesta ocupa funcția de secretar general la Institutul Cultural Român. O persoană de încredere de care directorul Brânzea nu s-a putut despărți atunci când a fost numit la Institutul Hurmuzachi.
Problema este ca decizia de detașare a doamnei Miruna Rolea este dată în data de 31.05.2013 și data de început a detașării este specificată ca fiind 31.05.2013, conform registrului de decizii al Institutului. Pentru a face lucrurile și mai clare vă prezentăm și acordul olograf al domnișoarei Miruna Rolea care este de acord cu detașarea la Institut începând cu data de 1 iunie , ziua de sâmbătă(?!) , acord înregistrat la Institut în data de 03.06.2013, dar datat olograf cu data de 31.05.2013.
De ce s-au amestecat în așa măsură actele și datarea acestora? Pentru că firma a ținut neapărat să-i mărească salariul domnișoarei înainte ca acesta să ajungă la Hurmuzachi. Astfel conform adeverinței eliberate de Sorin Nicoară, administratorul firmei respective, în data de 03.06.2013, firma a încheiat un act adițional la contractul de muncă cu Rolea Miruna, act prin care îi mărește acesteia salariul de la 804 RON la 1500 de RON. Singura problemă este că pe data de 03.06.2013 domnișoara era deja detașată la institut și avea în mod normal (legal), contractul de muncă suspendat la firma de la Pitești.
Prin urmare firma nu avea dreptul să facă modificări în contractul suspendat al domnișoarei Miruna Rolea iar salariul pe care ar fi trebuit să-l primească de la Institut ar fi fost cel de 804 RON. Desigur că nu s-a întâmplat așa și începând cu data de 03.06.2013 (inclusiv) domnișoara funcționează la Institutul Hurmuzachi pe un salariu care este rezultatul unei fals deoarece, din toate actele prezentate, reiese că era deja detașată la Hurmuzachi în momentul modificării contractului de muncă. Inclusiv statul de salarii și pontajul de la Institutul Hurmuzachi demonstrează clar că, pe data de 03.06.2013, Miruna Rolea era angajatul Institutului.
„Vizionarul“ Nicolae Brânzea
Cazul detașării lui Mirea Dan ține de zona paranormalului. Astfel, pentru respectivul, cererea de detașare către firma SC Distribution Business a fost trimisă pe data de 30.05.2013, cu nr B.860 dar domnul Mirea a fost angajat la respectiva firmă pe data de 31.05.2013. Adică preotul Brânzea a avut o viziune și a intuit că în ziua imediat următoare Mirea Dan se va angaja pe postul de asistent manager la o anume firmă din Pitești și a făcut o cerere de detașare în consecință. Desigur viziunea preotului Brânzea s-a confirmat și, pe data de 31.05.2013, Mirea Dan semnează cu firma SC Distribution Business contractul individual de muncă cu nr. 6 pentru a ocupa postul de asistent manager. Ca să nu apară probleme în weekend, contractul specifică că domnul Mirea își va începe activitatea la firmă pe data de 03.06.2013.
Desigur cei de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi se grăbesc ca de obicei și emit, în data de 31.05.2013, decizia de detașare cu nr.32 în care se specifică ca Mirea Dan este detașat la Institut începând cu data de 31.05.2013. Chiar și domnul Mirea Dan știe acest lucru deoarece își dă acordul datat olograf cu 31.05.2013 și înregistrat la institut cu data de 03.06.2013 în care își exprimă acordul să înceapă activitatea la institut cu data de 31.05.2013. Lovit brusc de amnezie, Mirea Dan a uitat că, în conformitate cu contractul de muncă semnat cu SC Distribution Business, nici măcar nu era angajat la aceștia pe data de 31.05.2013, ci abia de pe 03.06.2013. Cu siguranță își va aduce aminte perfect situația dacă instituțiile abilitate își vor face vreme să verifice cum sunt cheltuiți banii publici la Institutul Hurmuzachi.
Chiar dacă Institutul și inclusiv Mirea Dan considerau că pe data de 31.05.2013 domnul Mirea este detașat, îl regăsim pe cel din urmă prin Pitești în data de 03.06.2013 semnând acte în numele firmei SC Distribution Business SRL, acte depuse la ITM Arges și înregistrate cu nr. 509/04321 din 03.06.2013. Astfel chiar dacă pontajul și statele de plată arată clar că pe 03.06.2013 domnul Mirea Dan era plătit de Hurmuzachi, el depunea notificări în calitate de asistent manager al firmei SC Distribution Business pentru detașarea colegei sale Miruna Rolea.
Din păcate pentru Mirea, din actele prezentate nu reiese doar o brambureală totală ci demersuri nelegale desfășurate cu bună știință în cârdășie cu conducerea Institutului. Potrivit surselor noastre, domnul Mirea nu este un oarecare. Deși se angajase asistent manager la o firmă de distribuție, Mirea este de profesie preot, după cum susțin sursele noastre, iar fiul său a fost botezat chiar de Brânzea. Conform acelorași surse , Brânzea are mare grijă de tatăl finului său de botez. Considerând că salariul de 1500 de lei, cu care fusese detașat, era prea mic, în luna august 2013 s-a încheiat detașarea lui Mirea Dan la Hurmuzachi. Colaborarea a luat sfârșit doar pentru o foarte scurtă perioadă de timp deoarece în luna septembrie, conform acelorași surse, Mirea a încheiat cu Institutul Hurmuzachi un contract de prestări servicii pe persoană fizică pentru 2000 lei lunar, contract prin care se angajează să ofere institutului consultanță spirituală. Necunoscute mai sunt căile Domnului… Brânzea!
Iulia Nueleanu