La scurt timp după cel mai mare jucător de pe piața RCA din România intră în faliment, în iunie 2022, la Guvernul României are loc o întâlnire incognito între reprezentanții Euroins și reprezentanți ai statului. La câteva luni după acea întâlnire, piața asigurărilor din România explodează iar: ASF ridică licența Euroins, iar compania intră în faliment. În doar un an, instituția de supraveghere financiară asistă fără reacție la cel de-al doilea faliment pe care trebuia să îl prevină și lasă sute de mii de români păgubiți. FACIAS a încercat să afle care a fost tema discuției de la întâlnirea respectivă și concluziile acestea. Astfel, a înaintat Guvernului o solicitarea oficială prin care îi cere să răspundă la aceste întrebări: Care a fost tema întâlnirii? Cine sunt persoanele care au participat la aceasta? Au existat întâlniri similare cu toate societățile de asigurări din România? Opinia publică trebuie să știe toate aceste lucruri! Oare putea fi evitat falimentul Euroins după informațiile primite la întâlnirea respectivă?
Guvernul a refuzat să răspundă la întrebări drept pentru care FACIAS a dat în judecată instituția pentru încălcarea dreptului cetățenilor privind liberul acces la informații de interes public.
Plângere penală împotriva conducerii ASF
Reamintim că în luna martie a acestui an, imediat după falimentul Euroins, FACIAS a depus o plângere penală împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru modul dezolant în care ASF a gestionat sistemul de asigurări RCA, lăsând societăți precum Euroins, City Insurance și Astra să falimenteze una după alta, cu impact devastator pentru români. FACIAS consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze activitatea ASF corelată cu aceste situații de faliment pentru a se stabili care sunt motivele pentru care această instituție nu a acționat în conformitate cu atribuțiile pe care le are prin lege.