Home Actualitate Intarzierile din sapte domenii ar putea activa clauza de salvgardare

Intarzierile din sapte domenii ar putea activa clauza de salvgardare

DISTRIBUIŢI

Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de avertizare privind sapte domenii ale procesului de aderare la UE, in care CE considera ca tara noastra are anumite ramaneri in urma, ce trebuie recuperate inainte de publicarea Raportului de tara, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare. Documentul nu pare sa-i fi alarmat pe oficialii de la Bucuresti, care interpreteaza avertismentele ca o recunoastere a faptului ca -Romania este in calendar-.

Spre deosebire de scrisoarea trimisa Romaniei, un document similar destinat Bulgariei face referire doar la cinci domenii.

Autoritatilor de la Bucuresti li se cer masuri concrete pentru combaterea coruptiei, in mod special anchetarea unor persoane acuzate de coruptie la nivel inalt. Se cer masuri imediate in domeniul achizitiilor publice, al dreptului de proprietate intelectuala si industriala, al ajutoarelor de stat, al gestionarii fondurilor comunitare din agricultura si din sectorul sanitar veterinar. Romania trebuie sa urgenteze aplicarea legislatiei in domeniul protectiei mediului si interconectarea cu sistemele IT in ceea ce priveste TVA.

Ministrul integrarii europene, Ene Dinga, sustine ca scrisoarea de avertizare reprezinta -un mecanism uzual, de rutina la nivelul Comisiei Europene, un mecanism pur tehnic-, care asigura o colaborare intre CE si guvernul statului in curs de aderare, astfel incat sa se evite activarea clauzei de salvgardare.

El a mentionat ca scrisoarea a fost trimisa la nivel tehnic, si nu politic.

Si purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a transmis un -comentariu- pe marginea scrisorii de avertizare venite din partea CE. Marinescu interpreteaza intr-un mod cel putin diferit continutul acestui document: -Guvernul Romaniei, prin intermediul Misiunii de la Bruxelles, a primit o scrisoare in care Comisia Europeana arata ca Romania este in calendar in ceea ce priveste pregatirea pentru aderare, dar trebuie sa accelereze eforturile in cateva domenii ce tin de sapte capitole de integrare-.

Cu alte cuvinte – nimic ingrijorator, de vreme ce avem de-a face cu unul -dintre instrumentele de monitorizare convenite cu UE- si care -vine in sprijinul Romaniei-.

Si, in finalul -comentariului-, hop si un angajament: -Facem reformele si indeplinim angajamentele asumate pas cu pas, fara ezitare si fara compromisuri, fie ca tin de acquis-ul comunitar, fie ca tin de clauza de salvgardare. Guvernul a luat masurile ce tineau de autoritatea sa pentru a combate coruptia, dar fara o justitie reformata, eficienta si responsabila, lupta impotriva coruptiei nu va ajunge la nici un rezultat concret. Justitia este stalpul de baza in acest proces-. Fara comentarii!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.