Home Actualitate Interesele sindicalistilor dauneaza grav sistemului de pensii private

Interesele sindicalistilor dauneaza grav sistemului de pensii private

DISTRIBUIŢI

– În condiţiile în care suntem unicul stat din UE care nu are un pilon al pensiilor private funcţional, startul anunţat pentru luna august a fost transferat la 17 septembrie (asta deocamdată) – Liderii principalilor competitori aliniaţi la start sunt total nemulţumiţi, considerând că investiţiile de milioane de euro făcute pentru a se încadra în termene nu-şi mai găsesc motivaţie în noul context (unii au ameninţat chiar cu ieşirea din piaţă) – Surse din piaţă afirmă că în afara costurilor oficiale, unii asiguratori s-au grăbit să ofere şi stimulente la limita legii, pentru a lua un start lansat – Alţi actori nu se arată deranjaţi de noul context, mizând pe notorietatea brandului propriu – La baza regândirii calendarului se presupune că ar sta faptul că unii actori, printre care şi societatea ce va rezulta din negocierile purtate de Cartel Alfa şi AG2R, nu sunt gata de start – Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a confirmat discuţiile pe care le poartă cu societatea de pensii din Franţa – Totodată, Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, a recunoscut într-un interviu că la baza amânării stă şi faptul că se doreşte ca în piaţă să mai intre cel puţin patru competitori – Implicarea sindicatelor într-un fond de pensii nu e văzută cu ochi buni de nimeni – Presiunea care poate fi pusă de sindicate pe propriii membri poate conduce la distorsionarea pieţei – Efectele se pot propaga mai departe în mediul economic, tot sindicatele putând dicta fondului în ce acţiuni să investească, perturbând astfel Bursa.

Sindicatele sunt hotărâte să joace la masa pensiilor private. Deşi neagă orice legătură între solicitarea înaintată instituţiilor statului de a amâna data de la care trebuie să ne alegem un administrator de fond de pensii şi intenţia blocului sindical de a intra pe piaţă alături de o companie franceză, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu nu este crezut de piaţă. Majoritatea jucătorilor de profil consideră că sindicatele ar trebui să apere interesele angajaţilor şi nu să devină administratori de pensii.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a amânat până la 17 septembrie data de la care angajaţii vor putea să opteze pentru un fond de pensii private. Decizia survine întâlnirii din 9 iulie dintre premierul Tăriceanu şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale. Calendarul iniţial al CSSPP prevedea ca procesul să fie demarat din luna august. Deşi reprezentanţii sindicatelor au motivat că românii nu au fost suficient de bine informaţi despre avantajele şi riscurile aderării la acest sistem, se pare că în spate stau alte interese.

Contactat telefonic, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a recunoscut că se află în tratative cu compania franceză AG2R privind înfiinţarea unui fond de pensii obligatorii administrate privat, dar a infirmat vreo legătură între acest demers şi amânarea demarării procesului de adeziune. -Noi am anunţat demult că intenţionăm să intrăm pe piaţa pensiilor private. Da, suntem în tratative cu AG2R, deocamdată nu am stabilit nimic. (…) Noi nu considerăm sistemul de pensii un business, este pur şi simlu un serviciu pe care-l putem asigura-, ne-a declarat Bogdan Hossu. Între Cartel Alfa şi fondul francez de pensii AG2R a fost încheiat, în 26 iunie 2007, un acord de colaborare. Prin urmare, Cartel Alfa va pune bazele unui fond privat de pensii împreună cu AG2R, unul dintre cele mai vechi fonduri de profil din Franţa.

Mirajul miliardelor

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, piaţa pensiilor private va depăşi 2,32 miliarde lei în 2011, valoare care se pare că le-a atras atenţia şi sindicatelor. Acestea şi-au dorit intrarea în afacere, iar Cartel Alfa este foarte aproape de a obţine acest lucru. Totuşi, se pare că şi alte grupări sindicale intenţionează să guste o felie din pensiile private, potrivit unor surse din interiorul acestora.

Preşedintele CSSPP, Mircea Oancea a declarat pentru BBC că de fapt ar fi vorba de o prelungire a termenului de autorizare pentru ca populaţia să fie suficient de bine informată. Un alt motiv este, în opinia lui Oancea, faptul că trebuie să existe câât mai mulţi jucători competitivi pe piaţă – cel puţin 15-16. Deci, şi compania gestionată de Cartel Alfa va avea timp să depună documentaţia necesară şi să obţină autorizaţia de funcţionare.

Fără expertiză

Amânarea datei de aderare, precum şi intrarea sindicatelor pe piaţa pensiilor private nu este privită cu ochi buni de jucătorii din industrie. -Amânarea a fost solicitată de sindicate şi nu de piaţă. Mi se pare cel puţin ciudat ca sindicatele să se implice. Noi am prefera ca ele să-şi vadă de treaba lor şi să lase specialiştii să-şi facă treaba, pentru că ei nu au competenţele necesare. Comisia va hotărî dacă vor primi autorizaţia, dar sindicatele îi reprezintă pe cei care contribuie, dar nu au expertiză în domeniu-, a declarat pentru -Curentul- Cristina Niţescu, directorul direcţiei de pensii din cadrul Omniasig. -Pe de o parte, înţelegem motivele pentru care Comisia a făcut această amânare, dar pe de altă parte, considerăm că nu este binevenită. Niciodată o amânare nu a rezolvat vreo problemă. Suntem ultima ţară din Uniune care ne chinuim să facem un sistem de pensii private-, a explicat pentru -Curentul- directorul de pensii al ING, Radu Vasilescu.

Cătălin Stroe, directorul de marketing al Asirom, consideră că amânarea este motivată, de vreme ce publicul nu este informat corespunzător şi nu există o corelare între sistemele informatice ale instituţiilor statului. -În opţiunea pe care o fac, oamenii trebuie să fie informaţi cât mai bine şi să nu fie influenţaţi de nimeni. În toată lumea, afacerile cu pensii sunt făcute de bănci şi de fondurile de investiţii-, a punctat Cătălin Stroe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.