Imaginile irakienilor furand tot ce le era la indemana din palatele lui Saddam sau din resedintele somptuoase ale demnitarilor sai au facut inconjurul lumii. Daca aceste delicte ar putea, eventual, fi explicate prin saracia cronica in care s-au zbatut supusii lui Saddam Hussein, jefuirea spitalelor si a muzeeelor nu poate fi prin nimic justificata.
Kofi Annan, secretar general al ONU, a emis un comunicat prin care deplange pierderile grele suferite de patrimoniul cultural irakian in urma conflictului si face un apel catre poporul irakian sa restituie obiectele furate. De asemenea, secretarul general cere tarilor vecine cu Irakul, politiei internationale si autoritatilor vamale sa impiedice comertul cu obiecte de arta irakiene.
Echipa speciala a Interpol pe urma comorilor artistice
In sedinta extraordinara care a avut loc la sediul central al Interpol, din Lyon, s-a stabilit constituirea unei echipe compuse din politisti cu experienta in domeniul furtului de obiecte artistice. Ei vor avea misiunea de a coordona actiunile intreprinse pentru regasirea obiectelor disparute si arestarea autorilor infractiunilor. In cursul acestei luni, cei de la Interpol se vor deplasa in Kuweit si in alte tari din regiunea Golfului, pentru a culege mai multe informatii asupra a ceea ce a fost furat. Pentru aceasta, ei va trebui sa colaboreze cu reprezentanti ai guvernelor respective si autoritatile locale, iar in Irak vor ajunge imediat ce fortele militare ale coalitiei le vor permite acest lucru.
Toate cele 181 de state membre ale acestei -politii internationale- au fost atentionate asupra necesitatii de a informa politia de frontiera, vamile, asociatiile de negustori de arta, salile de licitatii asupra posibilitatii aparitiei pe -piata neagra- a obiectelor de arta irakiene.
Karl-Heinz Kind, specialistul Interpolului pentru furtul de antichitati si obiecte de arta, a declarat ca -distrugerea si furtul la scara patrimoniului cultural al Irakului poate avea grave consecinte asupra culturii umanitatii. In cazul in care exista banuieli privind originea unor artefacte propuse spre vanzare, cei implicati in comertul cu arta vor trebuie sa contacteze Interpolul in vederea efectuarii unei expertize. Furtul si exportul ilicit de obiecte de arta irakiene constituie infractiuni la dispozitiile Conventiei de la Haga din 1954 privind protejarea bunurilor culturale in caz de conflic armat si a unei conventii a UNESCO asupra comertului ilegal cu bunuri culturale.