Home Actualitate Intrarom, abonata la contractele STS

Intrarom, abonata la contractele STS

DISTRIBUIŢI

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (S.T.S.) a incheiat, in mai putin de un an, cinci contracte comerciale in valoare de aproape 28 miliarde de lei vechi cu Intrarom SA – companie care castiga mai mereu licitatiile organizate din banii publici de catre serviciul mentionat. De remarcat faptul ca, in perioada 2005-2006, Intrarom SA a semnat 10 contracte cu diverse institutii ale statului, dintre acestea jumatate fiind parafate cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

In afara de semnele de intrebare ridicate de succesele consecutive inregistrate de aceasta companie, serviciul care asigura confidentialitatea convorbirilor secrete ale demnitarilor si ale presedintelui tarii se afla in fata unei probleme ca urmare a semnarii contractelor parafate cu Intrarom, companie ce apartine grecului Socrates Kokkalis, suspectat la un momeent dat, in Grecia, de savarsirea infractiunii de spionaj in favoarea fostului serviciu secret est-german, STASI. Ţinand cont de acuzatiile aduse de-a lungul vremii lui Kokkalis, am contactat Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru a vedea daca reprezentantii sai se intereseaza in privinta -bonitatii de ordin moral- a companiilor de la care cumpara echipamente, dar si a persoanelor care se afla in spatele acestora. -Nu sunt contracte cu caracter clasificat care ar putea sa induca dubii. Noi verificam daca o companie indeplineste conditiile din caietul de sarcini pentru a participa la licitatie. STS nu are obligatia sa verifice din alte puncte de vedere firmele care participa la licitatii-, a spus purtatorul de cuvant al institutiei, Tatiana Frincu. Ca atare, orice companie patronata in spatele careia se regasesc persoane controversate ar putea furniza aparatura ce intra in componenta retelelor de comunicatii gestionate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, ceea ce ar putea reprezenta un fapt extrem de periculos.

Conform evidentelor, in data de 15 septembrie 2005, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a semnat, prin UM 0319, un contract in valoare de 740 milioane de lei vechi cu compania Intrarom SA. Obiectul contractului: achizitionarea de echipamente necesare realizarii retelei metropolitane de comunicatii de tipul Earthnet.

O zi mai tarziu, STS semna un nou contract cu aceeasi firma, pentru cumpararea de -echipamente pentru retele de comunicatii de date pentru fibra optica- in valoare de 2,2 miliarde de lei vechi.

Pe 11 noiembrie 2005, STS mai cumpara de la Intrarom echipamente de electroalimentare in valoare de peste 950 milioane de lei vechi.

Ulterior, pe 17 noiembrie 2005, oficialii STS au mai incheiat o intelegere comerciala cu aceasta firma, cumparand – in urma unei licitatii – aparatura in valoare de 15 miliarde de lei vechi. Conform anuntului de atribuire, STS a cumparat -echipament de acces optic/electric si aparate si echipament de receptie pentru telefonie si radio telegrafie-. La aceasta licitatie, firma campioana a contractelor cu STS a avut un singur concurent, din cele patru oferte doua fiind respinse de comisia de achizitii publice.

In martie 2006, STS a continuat campania de achizitii de la Intrarom, cumparand in urma altei licitatii componente pentru o retea informatica in valoare de 8,7 miliarde de lei vechi.

Patronul Intrarom, personaj controversat

Intrarom e deosebit de cunoscuta in Romania, mai ales dupa ce a intrat in atentia publica pentru afacerile derulate cu -Loteria Romana- pe vremea cand aceasta din urma companie era condusa de Nicolae Cristea – personaj trimis in fata instantei pentru anumite afaceri imobiliare incheiate cu ex-vicepremierul George Copos.

Despre Intrarom se stie ca e controlata de grecul Socrates Kokkalis (care e si presedinte al CA Intrarom – Romania) si ca il are in conducere pe Mihai Liviu Gherman – fiul fostului politician Oliviu Gherman. Kokkalis e un afacerist de succes in Grecia, avand afaceri care se invartesc in jurul telecomunicatiilor si al jocurilor de noroc. Nascut in 1939 in Atena, el a absolvit Liceul -I.L. Caragiale- din Bucuresti, apoi a urmat cursurile unei facultati din fosta URSS. In februarie 2002, Kokkalis a fost pus sub acuzare de greci pentru spionaj in favoarea STASI. Atunci, procurorul elen Dimitris Papangelopoulos l-a mai acuzat de spalare de bani, escrocherie si insusire de bunuri date spre pastrare.

STS verifica doar bonitatea financiara a partenerilor

Ţinand cont de acuzatiile aduse de-a lungul vremii lui Kokkalis, am contactat STS pentru a vedea daca reprezentantii sai se intereseaza in privinta -bonitatii de ordin moral- a companiilor de la care cumpara echipamente, dar si a persoanelor care se afla in spatele acestora. -Nu sunt contracte cu caracter clasificat care ar putea sa induca dubii. Noi verificam daca o companie indeplineste conditiile din caietul de sarcini pentru a participa la licitatie. STS n-are obligatia sa verifice din alte puncte de vedere firmele care participa la licitatii-, a spus purtatorul de cuvant al institutiei, Tatiana Francu. Ca atare, orice companie patronata de persoane controversate ar putea furniza aparatele care intra in componenta retelelor de comunicatii ale STS. Din acest motiv, consecintele ar putea fi deosebit de grave. Exemplul il constituie un recent scandal care a zguduit lumea politica din Grecia si care se referea la ascultarea convorbirilor telefonice ale mai multor oficiali greci, printre care si primul-ministru. In urma scandalului s-a aflat ca un operator de telefonie fusese virusat, iar un program ilegal de ascultare transmitea convorbirile mai multor politicieni spre 14 telefoane unde erau inregistrate. De remarcat faptul ca sistemul ilegal de ascultare ajunsese in sistemul operatorului de telefonie prin intermediul unui furnizor de echipament.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.