Nivelul pagubelor și al prejudiciului provocat de inundații e mult mai mare decât în 1970, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, în județul Tulcea nu poate fi începută deocamdată reconstrucția caselor din cauză că „apele nu s-au retras, ca în Moldova“. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din Tulcea premierul Emil Boc a precizat că „la nivel guvernamental, am decis să îi sprijinim pe sinistrați cu materiale de construcții pentru reconstrucția caselor care au fost distruse“. Până la finalizarea acestor case, sinistrații vor avea posibilitatea să stea în locuințe modulare. Primul ministru a reamintit faptul că până la data de 15 iulie trebuie realizat inventarul preliminar al pagubelor de la inundatii, pentru a accesa Fondul de Solidaritate al UE. „Dacă apar și ulterior pagube, ele pot fi adăugate la inventar. Putem obține maximum 75 milioane de euro de la UE din Fondul de Solidaritate“, a adăugat Boc.
Premierul Emil Boc s-a deplasat, ieri, în satul tulcean Ceatalchioi, unde i-a asigurat pe sinistrați că „nu vor fi lăsați fără sprijin nici în ceea ce privește reconstrucția caselor, nici în ceea ce privește reconstrucția digului“.
Șeful Executivului a adăugat că a discutat deja cu autoritățile „pentru a amenaja un dig sub formă de potcoavă de câțiva kilometri astfel încât pe viitor localitatea să fie protejată“. Pentru construirea acestuia, banii vor fi alocați de la Guvern. Totodată, Boc a cerut autorităților să analizeze posibilitatea construcției caselor pe platforme, astfel încât apa să nu ajungă la locuințe: „Am studiat câteva alternative. Una dintre acelea poate fi și impunerea unei platforme pe care să se construiască locuințele, astfel încât indiferent de inundații apa să nu ajungă la casă“. În județul Tulcea, de la sfârșitul lunii trecute până în prezent, 289 de localnici au fost evacuați după ce nivelul Dunării a crescut, iar casele acestora au fost afectate de ape. Cea mai gravă situație se înregistrează la Ceatalchioi, unde au fost inundate 129 de case, 35 au fost dărâmate, iar 187 de gospodării au fost afectate. Această localitate a fost acoperită, vinerea trecută, de ape. Sinistrații au fost cazați pe motonava Mircești, unde li se asigură hrană și apă.
Aproximativ 100 de evacuați din două localități constănțene
Aproape o sută de localnici din localitățile constănțene Gârliciu și Ciobanu au fost evacuați, de sâmbătă seara până ieri după-amiază, după ce digul de apărare Gârliciu-Ciobanu s-a spart și apa amenință să le inunde locuințele.
După ruperea digului Ciobanu-Gârliciu, autoritățile au intervenit pentru refacerea breșei. De asemenea, la Gârliciu a fost realizat un dig din saci cu pământ pentru evitarea inundării drumului județean 222 F, care leagă Gârliciu de Hârșova. La Vadu Oii, deși oamenii au fost anunțați că au apărut infiltrații prin dig, cele zece familii de aici nu au vrut să părăsească zona.
Coduri prelungite
Hidrologii au instituit Cod galben, valabil până astăzi, la ora 16.00, pe afluenții râurilor Suceava (jud. Suceava), Moldova (jud. Suceava și Neamț) Bistrița-amonte acumularea Izvorul Muntelui (jud. Neamț), Trotuș (jud. Bacău), Putna superioară (jud. Vrancea), Bașeu, Jijia (jud. Botoșani și Iași), Bârlad (jud. Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați), Mureș superior (jud. Harghita), Olt superior (jud. Harghita și Covasna). Totodată, se mențin avertizările de Cod roșu pe Dunăre, la Brăila, și de Cod portocaliu pe sectorul Cernavodă-Tulcea, aferent județelor Galați, Brăila, Constanța și Tulcea. Ieri, Prutul a ajuns la 717 cm în județul Vaslui, mai mare cu 5 cm față de cota istorică înregistrată în urmă cu doi ani.