Home Actualitate Ioan Amarie – de la lupta cu pedofilii la cea cu marii...

Ioan Amarie – de la lupta cu pedofilii la cea cu marii corupti ai Romaniei

DISTRIBUIŢI

In mod cu totul surprinzator, Parchetul National Anticoruptie (PNA), organ specializat in combaterea infractiunilor de coruptie, va fi condus de catre un ilustru necunoscut: Ioan Amarie, un magistrat care a ocupat pana in prezent functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava (institutie care are in subordine si Parchetele din judetul Botosani). Alaturi de Amarie, pe lista de propuneri pentru sefia PNA figura si magistratul militar Ioan Slavoiu – seful Sectiei Parchetelor Militare, insa acesta nu a fost ales, tinand cont de -trecutul- sau.

Implicat intr-un accident soldat cu moartea unei fetite

Conform Ministerului Justitiei, Ioan Amarie a absolvit in 1975 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, la 1 ianuarie 1999 a fost promovat din functia de prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Dorohoi in cea de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Suceava. Implicat intr-un accident rutier soldat cu decesul unui copil (caz in care a fost declarat nevinovat), Amarie a fost totusi promovat la Suceava imediat dupa ce Justitia suceveana fusese macinata de numeroase scandaluri de coruptie.

Bila alba: arestarea unui prefect taranist?

Avand totusi un trecut sters care poate constitui un handicap in combaterea marilor acte de coruptie, Ioan Amarie (absolvent al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, promotia 1975) s-a facut remarcat opiniei publice doar pentru simplul fapt ca, sub conducerea sa, la Suceava s-au instrumentat dosarele -Mihai Olariu- (autorul a patru infractiuni de pedofilie, din care doua soldate cu decesul victimelor, inregistrate la sfarsitul lui *99 in Suceava), -Salmonella – Recopan Botosani- (rulouri cu crema de vanilie si glazura de ciocolata care contineau Salmonella, in care s-au inregistrat peste 500 de imbolnaviri ale unor persoane din judetele Botosani, Suceava si Iasi), -Rompus SA- (arestarea directorului Ioan Vasiliu), -Solidaritatea- (arestarea lui unui inspector de la Cooperativa de Credit din Gura Humorului) si -Metadet- (poluarea raurilor Siret si Somuz ca urmare a deversarii de cianuri si acetoncianhidrine din rezervoarele fostei uzine chimice de la Falticeni).

Singurele dosare -rasunatoare- instrumentate la Suceava sub sefia lui Amarie au fost -Alexandru Simionovici- (ex-prefect al judetului Botosani si ex-lider al filialei PNTCD Botosani, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita in cazul tiparirii buletinelor de vot pentru alegerile locale din 2000) si -Tcaciuc Severin- (dosar cu puternice conotatii politice, in care Tcaciuc a fost arestat in mai multe randuri pentru infractiuni de natura economico-financiara).


PNA – o alta (A)Marie cu o alta palarie in lupta impotriva coruptiei

Organizat ca structura autonoma in cadrul Ministerului Public, PNA va fi coordonat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Conform legii, daca va fi numit de catre Ion Iliescu la sefia PNA, Ioan Amarie va fi asimilat adjunctului procurorului general al Parchetului de pe langa CSJ, aflandu-se sub autoritatea ministrului justitiei, Rodica Stanoiu.

PNA va fi abilitat sa efectueze urmarirea penala in cazul infractiunilor clasice de coruptie care au provocat o paguba materiala de peste 100.000 de euro (echivalent in lei) sau o perturbare deosebit de grava a activitatii unei societati publice, sau daca sunt savarsite de parlamentari, membri ai Guvernului, magistrati, prefecti, persoane cu functie de conducere in cadrul autoritatilor publice, regiilor autonome, bancilor si CNVM. Interesant este ca secretul bancar si cel profesional nu sunt opozabile procurorilor PNA, incepand chiar din faza urmaririi penale.

In cazul in care Iliescu isi va da OK-ul, Amarie va ocupa sefia PNA vreme de sase ani, avand in subordine 75 de procurori, 130 de ofiteri de Politie judiciara, 35 de specialisti, 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate si 10 functionari care se vor ocupa de partea economica si administrativa.

Ionel Slavoiu, un magistrat militar prea controversat pentru sefia PNA

Spre deosebire de necunoscutul Amarie, magistratul miliar Ionel Slavoiu, seful Sectiei Parchetelor Militare, este un magistrat mult mai cunoscut opiniei publice, mai ales datorita implicarii sale in dosare -grele-. Astfel, de numele lui Slavoiu se leaga cercetarea in stare de libertate a lui Gheorghe Banescu (agent al Politiei, pe firma caruia au ajuns in Romania noua tone de hasis), individ pe mana caruia Politia a pierdut transporturi supravegheate de droguri de peste doua tone. Acelasi magistrat militar a mai iesit la rampa si in alte dosare bine cunoscute opiniei publice, dar care au ramas in coada de peste: -Jimbolia- (trafic de carburanti catre Iugoslavia, in perioada embargoului, in care au fost vehiculate nume importante ale unor personalitati politice), -Sintofarm- (s-a vehiculat si implicarea sotiei generalului Toma Zaharia, secretar de stat in MI), -Gigi Becali – MApN- (schimburile de terenuri din zona Baneasa) sau -Carlos Sacalul – Securitatea Romana- (Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos atentate impotriva unor romani din diaspora).

Trebuie subliniat faptul ca in martie 2001, atunci cand a fost promovat din functia de prim-procuror al Parchetului Militar Teritorial Bucuresti, in cea de sef al Sectiei Parchetelor Militare, presa a scris ca Slavoiu i-ar fi spart fisetul celui caruia ii luase locul, gen. Dan Voinea (destituit din functie de procurorul general al Romaniei).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.