Peste o sută de persoane au fost arestate deja în cadrul unei operațiuni globale de amploare a Interpol, supranumită „Infra-Red“, ce îi vizează pe unii dintre cei mai periculoși fugari ai lumii, pe lista de căutări fiind și românul Ioan Clămparu, suspectat de trafic de persoane. Reprezentanții Interpol au făcut un apel la public pentru a-i găsi pe infractorii vizați, lansând cea de-a doua etapă a unei operațiuni internaționale de căutare a delincvenților periculoși. Operațiunea Interpol, supranumită „Infra-Red“, a dus deja la arestarea a peste o sută de persoane în toată lumea. Anchetatorii vizează 29 de țări și 450 de persoane suspectate de infracțiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri. Martin Cox, de la Interpol, a declarat că „deși unii fugari au impresia că au scăpat și că nu mai sunt căutați, lucrurile nu stau așa niciodată, iar operațiunea Infra-Red demonstrează acest lucru“. Românul Ioan Clămparu – considerat a fi unul dintre cei mai periculoși lideri mafioți – se află și el pe lista celor mai căutați infractori, fiind bănuit că ar avea legături cu cluburi și hoteluri din Marea Britanie și Irlanda.
„Cap de porc“ este căutat și de autoritățile române pentru constituirea unei rețele de trafic de persoane, care a obligat peste o sută de femei să se prostitueze în Spania. În ianuarie 2006, cazul Clămparu a fost dat de președintele României, Traian Băsescu, drept exemplu de eșec în combaterea criminalității. Băsescu susținea că în cazul Clămparu, trei state europene au atenționat asupra deficiențelor de colaborare în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere. „Lucrăm în echipă pe criminalitate transfrontalieră – cazul de care vă spun implică patru țări. Se procedează la arestarea simultană a infractorilor și voi îi puneți în libertate. Ați stricat toată operațiunea în cele patru țări!“, afirma președintele Băsescu, la o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii.
Grupul condus de Ioan Clămparu, considerat a fi unul dintre cei mai periculoși lideri mafioți, a strâns, din activități de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari. Fostul procuror general al României, Ilie Botoș, susținea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de frații Vasile și Ion Balint, ziși Sile și Nuțu Cămătaru.
Se ascunde sub identități false
Într-o notă transmisă de Interpol, în cadrul operațiunii „Infra-Red“, ce urmărește prinderea celor mai periculoși fugari ai lumii, se arată că traficantul român s-ar putea ascunde și sub numele de Robert Wieciorkiewicz și că, probabil, se află pe teritoriul Europei. Notificarea arată că infractorul ar fi călătorit intens, în ultimii ani, în România, Spania, Italia, Franța și Marea Britanie și, potrivit anchetatorilor, s-ar afla pe teritoriul Europei, posibil în Olanda sau Spania. Lucrătorii Interpol solicită oricui date despre cei căutați pentru diverse infracțiuni. Astfel, informațiile privind fugarii căutați pot fi trimise pe adresa [email protected] sau anonim, pe www.csiworld.org.