Ioan Niculae a lansat, incepand de ieri, un atac de opereta la adresa institutiilor statului, in fapt o diversiune menita a justifica apropierea iminenta a unor noi facilitati pentru societatea pe care o administreaza. Dupa ce si-a promovat ideile mai intai in -presa prietena-, Ioan Niculae si-a promovat cererile in cadrul unei conferinte de presa private, in care a lansat acuze dure la reprezentantii statului care ar vrea, nici mai mult nici mai putin, decat distrugerea industriei tutunului romanesc. Acuze sustinute, culmea tupeului, pe facilitatile deja primite si pe mizeria a zeci de mii de cultivatori pe care i-a lasat flamanzi in timp ce scotea valuta din tara pentru a plati casute postale din Insulele Virgine.
Mihai Tanasescu -tine- la o noua reesalonare
Surse din cadrul Secretariatului General al Guvernului ne-au informat ca -rezolvarea- problemei acordarii unei noi reesalonari pentru Societatea Nationala -Tutunul Romanesc-, controlata de controversatul afacerist Ioan Niculae, este doar o chestiune de zile. Cel de care depinde acordarea unei noi reesalonari a datoriilor (a treia), Mihai Tanasescu, a imbratisat, spun sursele, aceasta idee, urmand a-i acorda reesalonarea in temeiul unei ordonante de urgenta care, altfel, interzice o astfel de facilitate. Temeiul legal al sprijinirii lui Niculae este cat se poate de pueril: desi Ordonanta 40/2002 interzice o reesalonare daca nu au trecut mai putin de 12 luni de la incalcarea precedentei, cum este cazul de fata, Tanasescu vrea sa-l ajute pe Niculae pe motiv ca precedenta reesalonare, incalcata de Niculae, a fost acordata inainte de aparitia OUG 40/2002. Ca si cum un puscarias, gratiat de presedintele Romaniei, dar prins din nou cu mainile prin alte buzunare, ar solicita din nou eliberarea din puscarie, pe motiv ca pe noul decret el nu a mai fost gratiat. O motivatie la care Tanasescu ar fi plecat urechea, spun rautaciosii, in cursul unei scurte intalniri la Busteni de la sfarsitul anului trecut.
Stergerea datoriilor, adevarata miza
Ioan Niculae: -Din pacate, problema principala a SNTR nu o reprezinta activitatea economica propriu-zisa, care este o activitate profitabila in conditiile mentinerii unui pret scazut al tigarilor romanesti, problema principala este datoria istorica de aproape 3.200 miliarde pe care SNTR sau eu am preluat-o la momentul privatizarii, la sfarsitul anului 2001. Deci pot sa va informez ca la data preluarii de catre grupul de firme InterAgro a pachetului de 53%, datoria totala de baza a SNTR era de 1.675 miliarde de lei, la care s-au adaugat 1.416 miliarde din majorari si penalitati. (…) Datorita acestor datorii istorice, care se cifreaza la aproape 3.100 – 3.200 de miliarde, desi pe activitatea proprie SNTR s-a apropiat foarte mult de zero si chiar sa aiba un profit contabil, pe cash-flow diferenta in minus a fost enorma. Din programul de restructurare solicitat in ultimul timp de Ministerul de Finante, in toate variantele posibile, aceasta datorie nu poate fi acoperita, si vorbesc de datoria istorica. Activitatea poate sa fie profitabila, putem sa dezvoltam cultura tutunului in Romania, putem sa facem in continuare contracte de cultura tutunului cu producatorii romani, insa nu ducand in spate aceasta datorie de 3.200 de miliarde-.
Reamintim, pe aceasta cale, nu atat magnatului din Teleorman, care o stie prea bine, cat mai ales oficialilor romani dispusi sa se lase amagiti de suspinele lui Niculae ca cele 3.200 miliarde de lei au fost deja -folosite- la stabilirea valorii ac?tiunilor SNTR, atunci cand acestea au fost date in plata grupului InterAgro. Altfel spus, din valoarea activelor SNTR au fost scazute datoriiile, valoarea actiunilor fiind stabilita in acest mod, a se opera scutirea de datorii fiind echivalent cu a pierde acesti bani de la bugetul statului.
Fatarnicie sfruntata
-Statul roman nu si-a facut datoria-, a spus Ioan Niculae.
Din pacate, acest lucru este cat se poate de adevarat, numai ca intr-un cu totul alt sens decat cel pe care a dorit sa-l induca afaceristul din Teleorman. Statul roman, prin reprezentantii sai (Ministerul Agriculturii, Ministerul Finantelor Publice, Curtea de Conturi, Parchetul National Anticoruptie) care i-au facilitat sau au inchis ochii la abuzurile comise de sau in sprijinul InterAgro. Statul roman a consimtit sa-i plateasca firmei lui Niculae o dobanda de peste 100%, prin interpretarea (distorsionarea) abuziva si ilegala a unei ordonante de urgenta a guvernului. Reamintim aici ca ministerul pastorit de Ilie Sarbu a acceptat, in mod scandalos (dar se pare ca nu suficient de ilegal sau scandalos cat sa ia act si Andrei Saguna, presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, sau IGP, sau PNA), ca-i datoreaza lui InterAgro, tineti-va bine, o dobanda de 208 miliarde de lei pentru o datorie achitata de 203 miliarde de lei (costul intretinerii pe o luna a mii de familii de romani). Probabil, daca era sa o plateasca din leafa, nu o acceptau atat de usor.
Alcozim Teleorman urma, ieri, sa fie sigilata de finantisti – MFP a retras licenta de fabricatie si de comercializare fabricii de alcool a lui Ioan Niculae
– Masura survine la o luna si jumatate dupa ce, ca urmare a unor activitati specifice intreprinse de Serviciul de Informatii si Protectie Informativa a Ministerului de Interne (UM 0962), Politia de Frontiera Zimnicea a interceptat un transport ilegal 10.390 litri de alcool etilic rafinat de 96%, provenind de la Alcozim SA
Comisarul adjunct al Garzii Financiare Centrale, Dragos Rusu, a declarat, ieri, ca urmare a propunerii institutiei pe care o reprezinta, Comisia Centrala de Monopol din Ministerul Finantelor – organism care se ocupa de autorizarea producatorilor de alcool – a decis, la ultima sa sedinta, retragerea licentei de fabricare si de comercializare a fabricii Alcozim SA Zimnicea, aflata in proprietatea InterAgro SA (companie condusa de controversatul om de afaceri Ioan Niculae). Masura luata de MFP survine dupa ce in dimineata de 4 decembrie 2002, urmare a unor activitati specifice intreprinse de Serviciul de Informatii si Protectie Informativa a MI (UM 0962), Politia de Frontiera Zimnicea a interceptat o autoizoterma (B-23-BWW) ce transporta ilegal 10.390 litri de alcool etilic rafinat de 96%, provenind de la Alcozim SA, in valoare de circa 731 milioane lei (n.r. – valoare de 10 ori mai mult dupa prelucrare).
La vremea respectiva, comisarul-sef al GF Teleorman, Tudor Istrate, sustinea ca transportul nu a avut documentele fiscale de insotire a marfii, iar incarcatura (45 butoaie a cate 200 kg) nu a fost sigilata de supraveghetorul fiscal desemnat de Ministerul Finantelor, asa cum prevede legea. -In conformitate cu Legea 521/2002, privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor, se va confisca marfa, se va aplica amenda legala, de doua miliarde de lei, si vom propune ridicarea autorizatiei de fabricatie si a celei de comercializare a Alcozim SA-, declara, la vremea respectiva, Tudor Istrate, comisarul-sef al Garzii Financiare Teleorman.
Dragos Rusu a mai sustinut ca urmare a deciziei MFP, ieri, reprezentanti ai acestei institutii urmau sa sigileze instalatiile de producere a alcoolului de la Alcozim. Reamintim ca transportul ilegal de alcool iesit in decembrie 2002 de la Alcozim a scos la iveala ca firma in spatele careia se afla Ioan Niculae este implicata in evaziune fiscala, dovada fiind faptul ca supraveghetorul fiscal desemnat de Finantele Publice Teleorman pentru Alcozim nu fusese anuntat de transportul respectiv si butoaiele nu erau sigilate de acesta. Mai mult, gravitatea faptelor petrecute pe proprietatea lui Niculae a fost dovedita prin aceea ca autoizoterma a intrat in Alcozim goala-goluta, insa la iesire, pentru ca alcoolul scos fara acte sa fie camuflat, se realizase un -capac- din lazi de bere si votca.