Cinci ani de -pelerinaje- in Justitie si nenumarate amanari nejustificate din partea oficialilor Asirom pentru a admite punerea in aplicare a unei sentinte definitive de executare silita a companiei de asigurari din ograda InterAgro, holding al carui proprietar este controversatul om de afaceri Ioan Niculae. Acesta este, in numai cateva cuvinte, rezumatul halucinantelor peripetii prin care a trebuit sa treaca societatea timisoreana Rips SRL Timisoara ca sa poata executa silit, cu acte-n regula, Asirom – companie de asigurari care-i datoreaza aproximativ 20 miliarde de lei.
La inceputul acestei saptamani, magistratii de la CSJ – Sectia Comerciala au respins recursul inaintat de Asirom impotriva unei sentinte de executare silita obtinute de Rips SRL, deoarece oficialii companiei de asigurari nu l-au motivat la termen. Ca atare, sentinta privind executarea silita a Asirom a ramas definitiva si irevocabila, astfel ca in perioada imediat urmatoare, daca Asirom nu-si va plati debitul, va risca sa ramana fara multe dintre bunurile sale mobile de la sediul central, inventariate deja inca din primavara si lasate in grija unui custode.
La vremea cand au fost inventariate bunurile sechestrate, reprezentantii Asirom i-au rugat pe cei de la Rips SRL ca printre bunurile mobiliare sechestrate ale companiei de asigurari sa nu fie incluse si autoturismele. Ca atare, masinile Asirom n-au fost trecute in procesul-verbal incheiat de executorul judecatoresc Mihai Dima, prin bunavointa oficialilor firmei creditoare.
Desi reprezentantii Asirom au promis ca nu vor instraina masinile respective, acum, cand cei de la Rips s-au deplasat la sediul Asirom pentru a pune sechestru si pe automobilele companiei de asigurari, ce sa vezi? In afara faptului ca automobilele n-au putut fi identificate – deoarece nimeni din conducere n-a fost de gasit – reprezentantii Rips au ramas cu gura cascata cand au aflat de la Politie ca masinile de lux, parcate totusi in fata sediului central al companiei de asigurari, au fost radiate din circulatie.
Din datele furnizate de Brigada Politiei Rutiere, oficialii Rips au aflat ca in zilele de 23 iulie, 25 iulie, 12 august (adica cu putina vreme inainte ca CSJ – Sectia Comerciala sa se pronunte in legatura cu executarea silita a Rips) Asirom a radiat din circulatie mai multe autoturisme de lux pe care le avea in proprietate si care inca circula si stau parcate in fata sediului de pe Bdul Carol (B-48-ASR – marca Alfa Romeo, B-35-ASR, B-47-ASR, B-53-ASR, B-56-ASR – toate marca Fiat, B-96-ASR – marca BMW, B-04-ASR – marca Ford Mondeo).
Masinile de la Asirom au intrat tot in curtea Asirom
Intuind ca oficialii companiei de asigurari n-ar risca sa se plimbe cu masini radiate din circulatie stiind ca un asemenea gest i-ar pune sub incidenta legii penale, ne-am interesat ce este de fapt cu acele autoturisme. Asa am aflat ca pentru a evita ca masinile respective sa fie sechestrate de Rips, oficialii Asirom declara ca le-ar fi vandut, cedand totodata si numerele de inmatriculare care contin prescurtarea numelui companiei de asigurari. Si cine credeti ca-i cumparatorul? -Intamplator-, chiar una dintre entitatile din ograda InterAgro: clubul cu circuit inchis A.RO – aflat in incinta sediului central al Asirom. Insa, desi masinile figureaza acum in scripte ca fiind ale A.RO, acestea sunt parcate tot in fata Asirom, sunt utilizate tot de angajatii Asirom…
Rips ar putea deveni actionar Asirom
Suparati ca Asirom nu joaca cinstit si prin diverse metode incearca sa transfere in celelalte entitati din holdingul InterAgro bunuri mobiliare ce ar trebui executate, oficialii Rips au cerut in data de 26 septembrie a.c., conform unui proces-verbal, identificarea si vizionarea sediului central al Asirom, evaluat la o valoare contabila de 173,648 miliarde de lei (conform adresei 478/14.02.2002 a Primariei sectorului 2) in vederea unei eventuale sechestrari a acestuia. Tot atunci a fost pus sechestru pe cinci autoturisme (4 VW Polo si un Matiz), ale caror acte n-au fost insa -gasite- de functionarii Asirom. Insa posibilitatea la care oficialii Rips se gandesc tot mai des pentru a-si recupera prejudiciul o reprezinta reinnoirea cererii facute catre Registrul Comertului, in decembrie anul trecut (n.r. – inainte de majorarea capitalului social al companiei de asigurari), de aplicare a sechestrului pe actiunile Asirom. In acest caz, Ioan Niculae s-ar putea trezi ca ar pierde in favoarea Rips peste un sfert din actiunile Asirom.
13 miliarde de lei n-au fost… S-or gasi acum 20?
Reamintim ca litigiul dintre Rips si Asirom a inceput dupa ce compania de asigurari a refuzat sa achite firmei timisorene contravaloarea lucrarilor pe care aceasta din urma le executase la constructia sediului Asirom de pe malul Begai. Invocand calitatea slaba a constructiei, Asirom a reziliat contractul cu Rips inainte ca lucrarea sa fie finalizata, refuzand totodata sa plateasca. Deranjati de mediatizarea intensa a litigiului cu Rips, oficialii Asirom au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a minimiza scandalul. Ba au dat in judecata jurnalistii care au dezvaluit culisele refuzurilor Asirom de a-si achita debitul, ba au facut tot felul de -inginerii- avocatesti si functionaresti, astfel incat Rips sa se afle in imposibilitatea de a duce la bun sfarsit executarea silita… Dovada sta o cerere privind suspendarea provizorie a executarii silite pornite de Rips SRL, inaintata Justitiei de catre Angela Toncescu – presedintele Asirom, in care reprezentantii Rips erau acuzati ca au apelat la mass-media pentru a-si spune oful. -In toate fazele executarii silite mobiliare, in scop de influentare, intimidare si presiune psihologica, asupra personalului Asirom, cat si asupra executorului judecatoresc, administratorul Rips a inteles sa cheme reprezentantii mass-media pentru ca executarea sa devina notorie, prin aducere la cunostinta publica-, scria dna Toncescu, remarcand totodata faptul ca prin plata a 13 miliarde de lei catre Rips -s-ar aduce grave prejudicii functionarii si desfasurarii normale a activitatii Asirom – sucursala Timis, prin perturbarea severa a activitatilor de plata a despagubirilor si sumelor asigurate-. Daca ar fi sa ne luam dupa spusele dnei. Toncescu, Asirom s-ar fi aflat intr-o situatie financiara jenanta daca ar fi fost obligata sa plateasca Rips 13 miliarde de lei. In atare conditii, stam si ne intrebam: Ii va veni oare acum mai usor Asirom sa achite catre Rips 20 miliarde de lei? Fara comentarii.