Home Actualitate Iohannis: România nu trimite combatanți în Ucraina

Iohannis: România nu trimite combatanți în Ucraina

DISTRIBUIŢI

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns miercuri întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă:

Jurnalist: în condițiile discuțiilor pe care le-ați avut recent cu Președintele Biden, dar și în contextul dialogului pe care l-ați purtat ieri cu Volodîmîr Zelenski, cum comentați varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina? În ce condiții ar trebui făcută această cedare și ce ar urma să primească România la schimb?

Președintele României: Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din Armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat.

Jurnalist: Aș dori să vă întreb când veți convoca ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care să se discute și chestiunea sistemelor Patriot.

Președintele României: Imediat după ce experții clarifică chestiunile. Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de, nu știu, o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate, și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel nu se va face nimic.

Jurnalist: Există un orizont de timp?

Președintele României: Nu există un orizont de timp, fiindcă aceste discuții sunt purtate de cei din Ministerul Apărării și durează un timp.

Jurnalist: Ați vorbit marți cu Președintele Zelenski la telefon. Cum s-a raportat la tema aceasta? Care a fost conținutul discuției?

Președintele României: Așteaptă cu mare interes decizia României.

Jurnalist: Pe lângă Franța, mulți lideri din alte țări, precum Estonia sau Polonia, au vorbit deschis despre o posibilă trimitere de militari în Ucraina. Știm declarația făcută de către Emmanuel Macron. Ulterior a fost și prim-ministrul din Estonia. Întrebarea este dacă în România există această discuție, dacă la momentul acesta România ia în calcul măcar să vorbească despre trimiterea de militari în Ucraina și, de asemenea, cum va face România să folosească totuși cei 2,5% din PIB pentru înzestrarea Armatei, pentru că până acum nu s-a întâmplat.

Președintele României: România nu va trimite combatanți în Ucraina. E simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat. Iar cheltuielile pentru înzestrare – lucrurile s-au complicat, din două motive. Unu, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi, și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi, inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă. Dar, în bună măsură, deja s-a corectat această cheltuială, fiindcă la Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre așa ceva. Poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc. Ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează peste mai mulți ani.

Jurnalist: Șeful Statului Major spunea, astăzi, că ar trebui să fie accelerat acest proces de înzestrare. Credeți că, în momentul de față, România nu face suficient pentru a se înzestra în zona de armată?

Președintele României: Eu cred că România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul artificial foarte mult și, da, este o chestiune care s-a discutat și la alt nivel, că poate este nevoie chiar în Uniunea Europeană să îmbunătățim regulile de achiziții publice, pentru a accelera exact în această zonă.

Jurnalist: Ne puteți, oare, dezvălui ceva despre stadiul negocierilor cu privire la candidatura dumneavoastră la funcția de Secretar General al NATO și, de asemenea, v-aș întreba dacă, în paralel, au loc altfel de discuții, poate pentru ocuparea unei alte funcții la nivelul Uniunii Europene?

Președintele României: Nu au avut loc alte discuții pentru ocuparea altei funcții, iar la NATO discuțiile sunt în toi, cum se spune, dar nu, ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.