In penitenciarele Romaniei se gasesc, in acest moment, peste 1.200 de persoane judecate in stare de arest preventiv sau condamnate pentru infractiuni legate de traficul si consumul de stupefiante. In anumite cazuri, cei aflati in arest au fost condamnati la doar cateva luni de inchisoare, judecatorul stabilind ca respectivul condamnat beneficiaza de circumstante atenuante. De la regula stabilita de lege exista insa si o exceptie notabila: Ion Alexandru Tiriac.
Trimis in judecata pentru consum de droguri, infractiune pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 5 ani, si pentru punerea la dispozitie a unui spatiu in vederea consumului de droguri, pentru care legea prevede o pedeapsa de la 3 la 5 ani, Ion Alexandru Tiriac nu a vazut cum arata o celula de puscarie decat in filme. Procurorii care au anchetat cazul nu au avut curajul nici macar sa propuna arestarea preventiva a fiului celebrului om de afaceri, chiar daca acesta a fost retinut chiar pe Aeroportul Otopeni in momentul cand incerca sa paraseasca tara. Anchetat timp de peste trei luni, Tiriac a scapat si de cea mai grava acuzatie, cea de trafic cu droguri, pedepsita cu inchisoarea de pana la 25 de ani.
1.200 de puscariasi si o exceptie
Statisticile Ministerului Justitiei referitoare la numarul detinutilor din sistemul penitenciar sunt cat se poate de elocvente. Din cele aproape 40.000 de persoane aflate in puscarii, peste 1.200 au fost condamnate sau sunt judecate in stare de arest preventiv pentru infractiuni la Legea 143/2000 referitoare la combaterea traficului si consumului de droguri. Alte sute de consumatori de droguri se gasesc in aresturile Ministerului de Interne din toata tara. -Din totalul persoanelor incarcerate, 66 (62 de barbati si patru femei) au savarsit infractiunea de trafic cu stupefiante, iar 1.061 (848 barbati si 213 femei), unele infractiuni prevazute de Legea 143/2000. Din punctul de vedere al situatiei juridice, 345 sunt arestate preventiv, 233 sunt condamnate in prima instanta si 549 definitiv-, se arata in statistica Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In acelasi timp, din cele 549 de persoane condamnate definitiv, cinci sunt condamnate la pedepse sub un an, 14, la pedepse intre 1 si 2 ani, 213, la pedepse intre 2 si 5 ani, iar restul, la pedepse mai mari de 5 ani. Cea mai mare parte a celor arestati, peste 900, nu sunt recidivisti, iar asa cum rezulta din cuantumul pedepselor, nu au comis infractiuni deosebit de grave. Cu toate acestea, ei se afla in penitenciare, fiind retinuti de procurori si arestati in baza propunerii formulate de reprezentantii Ministerului Public.
Procurori fara coloana vertebrala
Statutul de -VIP- nu te apara in absolut toate cazurile. In urma cu doi ani, unul dintre membrii trupei hip-hop La Familia, Tudor Sisu, a fost arestat pentru detinere si consum de droguri. La perchezitii, asupra lui Sisu nu s-a gasit cocaina, ci metadona, un produs farmaceutic folosit in cura de dezintoxicare. Intransigenti, procurorii au cerut arestarea cantaretului, iar judecatorii au emis un mandat de arest sustinand ca infractiunea este deosebit de grava. In urma procesului, Tudor Sisu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, pe care ii executa. Pentru Ion Alexandru Tiriac, legea nu s-a mai aplicat. La audierile de la Parchet, Tiriac s-a comportat ca acasa, comandand pizza si bere, iar procurorii nu au avut curaj sa-l deranjeze prea tare. Pentru slugarnicia de care au dat dovada, procurorii au gasit si scuze, neuitand insa sa fie aroganti. -In primul rand, in cazul lui Sisu s-au gasit asupra lui droguri. Nu stiam ca asupra lui Tiriac sa se fi descoperit asemenea substante. Daca dumneavoastra aveti cunostinta de un asemenea caz, sa-mi spuneti si mie-, declara, prin intermediul Biroului de Presa, seful Sectiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului General, George Muscalu. Acum, Tiriac isi vede linistit de viata. Cum procurorii nu au considerat ca este cazul sa mentina interdictia de a parasi tara, Tiriac si-a luat zborul spre zari mai calde. In tara, are grija tati sa -unga- rotitele justitiei astfel incat -printisorul- sa fie declarat nevinovat.