Prezenți aseară în studioul RomâniaTV, avocatul Lucian Bolcaș și fostul șef al Poliției Române Pavel Abraham au anunțat pentru zilele următoare o lovitură năucitoare a procurorilor. Mai precis Pavel Abraham a spus că în zilele următoare, procurorii vor face o mișcare spectaculoasă pentru a îngropa scandalul Ghiță, fiind completat de Bolcaș care a specificat că ar fi vorba de dosarul Mineriadei. Desigur că singura posibilă mișcare spectaculoasă ar fi reținerea lui Ion Iliescu, Petre Roman și a lui Virgil Măgureanu, acuzați că în perioada 11 — 15 iunie 1990, „au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.”
Inculpații din acest dosar sunt audiați pe bandă rulantă doar Ion Iliescu a invocat că avocatul său, Ion Neagu este bolnav și că nu se poate prezenta, iar pentru atunci când va angaja un nou avocat să i se acorde timp să consulte dosarul adică milioane de documente, procurorii considerând aceasta o tactică de tergiversare.
Așa că Abraham și Bolcaș, bine relaționați în justiție ori au o informație în acest sens, ori cu experiența lor din interiorul sistemului judiciar intuiesc ceea ce va urma. Și e normal că dacă arestezi preventiv un funcționar că a luat mită câteva sute-mii de lei, pentru acuzațiile aduse lui Ion Iliescu să faci același lucru.
Și Miron Cozma a fost audiat astăzi în dosarul Mineriadei și, ca de obicei, a făcut o nouă declarație stupidă:
„Mi-ar fi plăcut să discutăm după ce și iau cunoștință de ceea ce am înțeles că mi se va înmâna în prezența avocatului. Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. De-a lungul vremii, din păcate, în România, (… ) ideea de justiție a fost pur și simplu călcată în picioare de acești executați ai unor ordine politice. Cum e posibil ca procurorii, care anchetează acum, în 1990 îi anchetau pe cei din Piața Universității, prin ordinele unora i-au și arestat pe cei din Piața Universității și acum sunt mari susținători ai Pieței Universității. Aceiași procurori. Cum vă explicați? Domnii procurori, probabil că nu au învățat la școală de faptul că există în România și în Codul penal și alte încadrări în afară de cele pur și simplu pe care ei le-au găsit — complicitate și favorizarea infractorului”, a spus Cozma la sosirea la Parchetul General.
Pe margine se încălzesc pentru audiere șarpele cu ochelari, Virgil Măgureanu și Petre Roman. Domnule Roman, vă amintiți când ați venit, după Mineriadă la Universitate să le vorbiți studenților? Subiectul, neimportant. Amfiteatrul plin. Studenții au început să scandeze: „călcați pe sânge, călcați pe sânge!”. Ați plecat, spunând nervos: „nu e sânge, e vopsea roșie!”. Citiți în articolul „14 iunie, ziua când n-am murit” povestea jurnalistului George Roncea, parte vătămată în acest dosar, student pe atunci care nu s-a lăsat până nu v-a adus în genunchi în fața legii, pe toți!
Dreptate, ochii plânși, încep să te vadă!
Fain de ei