Potrivit referatului de arestare a Alinei Bica și a lui Ionuț Mihăilescu, unul dintre martori a arătat că Alina Bica venea foarte des în cadrul instituției și insista pentru întrunirea Comisiei centrale, deși nu putea fi convocată. Ionuț Mihăilescu a fost polițist judiciar și Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, având o relație specială cu Alina Bica.
„În cadrul instituției circulau mai multe zvonuri, în sensul că lista cu dosarele care urma să intre în următoarea ședință a C.C.S.D. conținea câteva dosare ‘sensibile’, având în spate nume din sfera politicii. În decembrie 2011, în biroul de la ANRP s-a aflat inculpata Bica Alina, care era foarte nervoasă și speriată, încercând să convingă pe cei din ANRP să convoace mai repede comisia. În cadrul acestei discuții Alina Bica a făcut mai multe reproșuri, având următoarea remarcă: ‘cum pot eu să mă duc la Elena și să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?’, susținând totodată că datorită acestui fapt, de neconvocare a comisiei, va suferi ea personal repercusiuni, respectiv că ‘îi vor rupe capul alții'”, se arată în document.
Cu prilejul unei întâlniri, se precizează în referat, între Alina Bica și Ionuț Mihăilescu, pe de o parte, și un conducător al ANRP, fostul șef DIICOT ar fi susținut că vor avea de suferit grav din partea altor persoane, în acest context menționând pe un anume ‘DORIN’, precizând totodată: ”Voi chiar nu înțelegeți că-mi rup capul ăștia dacă nu e convocată comisia?”.
„În același context, atât Bica, cât și Mihăilescu și-au reluat presiunile, iar Mihăilescu a precizat că ‘dacă ei și-o vor lua, ne-o dau și nouă în forward’, motivând că sunt prea mici pentru a se pune cu alții. ‘voi nu înțelegeți că mă distrugeți, îmi rup capu, nu vă dați seama?’ „, se mai spune în document.
Conform susținerilor din dosar, Ionuț Mihăilescu o însoțea pe Alina Bica la ANRP, deși nu era angajat al instituției, și asista la discuțiile prin care aceasta forța convocarea ședinței pentru ca dosarele sensibile — adică cele pentru care se lua mită și se realiza traficul de influență — să fie urgent aprobate.
De asemenea, anchetatorii susțin că pentru a sublinia modalitatea de mascare a mitei primite sub formă de teren în Snagov este relevantă analiza succesiunii actelor notariale încheiate, persoanele implicate și declarațiile martorilor audiați care se coroborează între ele.