După ce DIICOT a comunicat ieri că 29 de persoane printre care și angajați ai BRD sunt puși sub acuzare pentru infracțiuni economice cu pedepse de câte 10 ani fiecare, Philippe Lhotte, director general al BRD Groupe Société Générale a emis un comunicat stupefiant:
”BRD salută progresele făcute de ancheta DIICOT în privinţa fraudei cu credite comisă împotriva băncii. Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar”.
Cât de ipocrit să fii să te prefaci că ești surprins că și angajați ai BRD, în funcție, sunt cercetați? „Serviciile interne de control ale BRD” nu și-au dat seama că și ei au fost părtași la infracțiunile pe care chiar BRD le-a reclamat? Doar beneficiarii creditelor nu și le-au acordat singuri iar angajații de pe poziții inferioare nu făceau nimic de capul lor. Ideea care reiese din comunicatul BRD este chiar ilegală: dacă BRD a selectat împotriva cui a făcut plângere, doar pe aceia trebuie procurorii să-i ancheteze. În plus, dacă respectivele credite ar fi fost rambursate, nu s-ar mai fi aflat niciodată despre ilegalitățile din interiorul BRD că doar nu astea or fi fost singurele credite acordate cu încălcarea normelor bancare. Cum ar fi ca, în încercarea de a se apăra, angajații băncii să spună în fața procurorului: dar i-am dat și lui cutare la fel, și lui cutare dar ei le-au rambursat. Chiar dacă asta înseamnă că nu există prejudicii, spălarea de bani rămâne, acolo nu e nevoie de prejudiciu. Așa e legislația românească, monsieur Lhotte.
Foto: brd.ro