DISTRIBUIŢI

Întrebat de jurnalista Adriana Nedelea de la Libertatea dacă poziția lui Mugur Isărescu este că nu a colaborat cu Securitatea, Adrian Vasilescu a răspuns: ”Da”, apoi a explicat: ”Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care se confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”. Acesta a precizat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”. Desigur că memoria îi joacă feste consilierului octogenar: CNSAS nu dă adeverințe de necolaborare ci de necolaborare ca poliție politică.

Pe 7 martie 2017, ziarul Curentul l-a întrebat pe Guvernatorul BNR prin biroul de presă dacă „A dat vreodată dl. Mugur Isărescu declarații la Securitate sau Miliție? Dacă da, sub ce nume și despre ce sau cine?”.

Cu promptitudine, Biroul de presă ne-a trimis un răspuns pe lângă întrebări:

Referitor la întrebările 1) şi 2), vă comunicăm următoarele:

Domnul guvernator Mugur Isărescu a clarificat acuzaţiile respective. Ultima dată, în interviul din Jurnalul Naţional, din luna februarie a.c. Pasajele de mai jos, le puteţi considera răspuns la întrebările dvs.:

„Institutul (de Economie Mondiala) avea într-adevăr o poziție specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa prețuri, evoluții de cursuri valutare, știri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituțiile abilitate, la Ministerul Comerțului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceaușescu. Având în vedere importanța și destinația acestora, era precizat cu inițiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, și continuă să prezinte interes și astăzi, întrebările legate de activitatea IEM.

Dan Constantin: Putea fi considerată activitatea din institut una de poliţie politică?

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva! Este adevărat că statutul neconvențional al IEM impunea salariaților o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomați, și am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, așa cum era atunci, al instituțiilor statului. Și cu referințe pe care angajații le scriau între ei ca garanții reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalității academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat și răsverificat. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea.”

Adică altfel spus, niciun cuvânt despre Securitate sau Miliție. Dar și tăcerea este un răspuns.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.