Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko insistă pentru includerea unor membri ai societății civile în viitorul Guvern de la Kiev și pentru cooptarea "tututor eroilor din Maidan" în ramura executivă a puterii, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
"Insist ca noul Guvern să fie format din membri ai societății civile … Partidul Batkivșcina și eu personal vom insista ca tuturor eroilor din Maidan să li se dea un rol în ramura executivă", a declarat Timoșenko într-o declarație publicată de partidul său.
"Am prezentat deja aceste propuneri liderilor opoziției", a declarat ea.
"Dar devreme ce activiștii din Maidan nu s-au pronunțat, nu vreau să îi numesc. Sunt persoane care au sărit imediat în apărarea țării și care au avut o contribuție indiscutabilă și evidentă la victoria noastră. Sunt lideri influenți ai Maidan, pe care îi cunoaște toată țara și pe care îi vom susține", a declarat Timoșenko.
Pe de altă parte, ea a precizat, prin intermediul avocatului său, că nu a făcut nicio declarație privind intenția sa de a candida la alegerile prezidențiale, așa cum a anunțat presa.
"Cineva a difuzat o declarația că Iulia Volodimirivna a afirmat că va candida la președinție. Nu a fost o astfel de declarație", a precizat avocatul ei, Serhii Vlasenko, luni, pentru televiziunea publică ucraineană.
Anterior, partidul Batkivșcina a emis o declarație în care afirma că Iulia Timoșenko a cerut să nu fie luată în considerare pentru postul de premier.
Nominalizarea candidaților la președinție în Ucraina va începe la 25 februarie, a afirmat directorul Comisiei Electorale Centrale, Mihailo Ohendovski.
"Procesul electoral începe marți, 25 februarie, iar nominalizarea candidaților începe în aceeași zi. Programul pregătirilor pentru alegeri va fi postat pe site-ul de Internet al Comisiei Electorale Centrale la sfârșitul zilei de luni", a declarat Ohendovski într-un interviu acordat luni agenției Interfax Ucraina.
Comentând declarația unor politicieni cu privire la nevoia de schimbare a componenței actuale a comisiei pentru alegerile prezidențiale anticipate, Ohendovski a declarat: "Sunt încrezător că rezultatele alegerilor, care vor fi pregătite și conduse de această componență a comisiei, vor fi acceptate pe tot teritoriul Ucrainei – de la Liov la Donețk, de la Sumi la Sevastopol, ceea ceste de o importanță covârșitoare în situația politică actuală".
Pe de altă parte, fostul premier ucrainean s-a întâlnit duminică la Dnipropetrovsk cu soțul său, Oleksandr, și cu fiica sa, Evghenia. Ei au vizitat mormântul socrului fostului premier, Hennadii Timoșenko.
Întreaga familie s-a reunit la Dnipropetrovsk duminică în casa Liudmilei Telehina, mama Iuliei Timoșenko, au declarat surse apropiate de Partidul Batkivșcina. Soțul lui Timoșenko, Oleksandr, a venit cu avionul în Dnipropetrovsk duminică, de la Praga.
În cursul zilei de luni, familia intenționează să se întoarcă la Kiev.
Oleksandr Timoșenko a locuit în Cehia din ianuarie 2012 după ce a obținut azil în această țară. El a cerut în mod repetat eliberarea soției sale în conformitate cu normele Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Olga Dumitrescu