Home Actualitate Jaf de proportii la -stupul- Albina

Jaf de proportii la -stupul- Albina

DISTRIBUIŢI

Una dintre casierele Cooperativei de Credit Albina din Dumbraveni, judetul Vrancea, a fugit cu o parte din banii clientilor, dupa ce timp de mai multe luni i-a escrocat dupa un plan bine pus la punct. Credite-fantoma, tranzactii neinregistrate in evidenta cooperativei, lichidarea fictiva a unor depozite sunt doar cateva dintre operatiunile desfasurate de casiera Camelia Mihu. La jumatatea anchetei, prejudiciul se ridica la 1,5 miliarde de lei, insa sunt sanse ca acesta sa fie cu mult mai mare. Functionara a fugit, dupa toate probabilitatile, peste hotare, fiind data in urmarire generala. Unul dintre pagubiti, batranul Anghelache Potarniche, are depozite de peste un miliard de lei, dar figureaza in contabilitatea cooperativei cu numai 50 milioane de lei.

Primele semne ale dezastrului financiar in care se afla Cooperativa de Credit -Albina- din Dumbraveni au aparut inca de acum doi ani. Atunci, unii clienti s-au trezit ca datoreaza bani fara sa fi contractat vreun imprumut. Unul dintre cei afectati de aceasta asa-zisa greseala a fost chiar actualul primar al localitatii Dumbraveni, Ionel Strambei. Situatia a fost rapid reglementata, fara ca acest incident sa dea de banuit asupra unor nereguli in activitatea Cooperativei Albina. Inevitabilul s-a produs abia atunci cand s-a aflat ca una dintre casiere, Camelia Mihu, a fugit cu banii din ultimele incasari, adica aproape 40 milioane de lei. Tot de atunci au inceput sa transpire si anumite mismasuri pe care, conform spuselor celor ramasi in urma, casiera le-ar fi facut cu banii satenilor. Pe lista clientilor Cooperativei Albina se numara locuitori din Dumbraveni, Gugesti, Sihlea, Slobozia Bradului si alte comune inconjuratoare, dar si din Focsani. In total 172 de deponenti si 253 de imprumutati.

Moduri de operare dintre cele mai originale

Cooperativa de Credit -Albina- functioneaza in Dumbraveni inca dinainte de 1989. Multi dintre clientii de la Albina spun ca si-au scos banii de pe la alte banci pentru a-i aduce aici unde dobanda era cu mult mai avantajoasa. Destinele Cooperativei Albina au fost conduse de un presedinte, insa operatiunile bancare s-au derulat sub obladuirea contabilei-sefe Cati Stoica, ajutata de casierele Tanta Moroiu si Camelia Mihu. Cum ultima dintre acestea este data disparuta, rezulta ca si jocurile financiare au fost facute tot de aceasta, dupa cum sustin in fata pagubitilor chiar fostele colege ale fugarei. Unul dintre modurile de operare cel mai adesea folosit este cel al neinregistrarii in evidentele bancii a depunerilor, chiar daca acestea erau trecute pe hartie. Astfel, deponentul venea la banca cu o suma de bani pe care casiera i-o trecea in carnetul de depozit, insa nu o inregistra in propria evidenta. Asa multumea si clientul, care-si vedea carnetul plin de bani si se multumea si pe sine, bagand sumele in buzunar. Cel de-al doilea procedeu, la fel de original ca primul, era cel al imprumuturilor puse in carca unor clienti, care in realitate nu beneficiasera de astfel de credite.

-Imi vine sa ma spanzur-

Cel mai dramatic caz este cel al batranului Anghelache Potarniche, care, la cei 77 de ani ai sai, isi vede munca de ani buni ducandu-se pe Apa Sambetei. In decursul ultimilor ani, batranul a depus la Cooperativa de Credit mai bine de 500 milioane de lei, pentru ca mai apoi sa-si depoziteze aici si dobanzile. Cele cateva carnete de depozit pe care le detine insumeaza peste un miliard de lei, suma confirmata pe o fisa speciala, semnata si stampilata de functionarele de la Albina. Spre marea lui surpriza, Potarniche a aflat ca in evidentele bancii figureaza cu numai 50 milioane de lei. -Am strans cum am putut banii. Am vandut vin si rachiu si i-am depozitat la banca. Am scos de la alte banci pe unde aveam bani si i-am pus aici pentru ca mi s-a parut mai sigur. Am fost primul care am depus bani la Albina atunci cand dobanda era de 120%. Imi vine sa ma spanzur. Este munca mea de 20 de ani-, spune Anghelache Potarniche.

Credite-fantoma

Multi dintre clientii care in trecut au luat imprumuturi pe care ulterior le-au achitat figureaza acum pe lista celor care datoreaza bani. Intr-o situatie similara se afla si Georgeta Botezatu, care este si cumatra contabilei-sefe de la Albina. Femeia a vrut sa ia un credit pentru aprovizionarea cu marfa a magazinului pe care il are in Dumbraveni. A intocmit documentatia de rigoare, insa ulterior a renuntat. -Am apelat la o alta banca. Acum m-am trezit cu un imprumut pe care nu l-am luat-, a precizat Georgeta Botezatu. Lista celor care sunt in asemenea situatii este destul de lunga, pe aceasta figurand si mama primarului. Conditia de baza pentru a figura printre contractantii de credite fara a lua bani era aceea a existentei in evidentele bancii a datelor de identificare. Cat despre semnaturi, acestea erau falsificate fara prea mare greutate.

Cazul a intrat in vizorul Politiei Economice

Potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate de Biroul de Presa al IPJ Vrancea, in urma verificarilor efectuate de politistii de la Serviciul Economic s-a constatat existenta de imprumuturi efectuate in baza unor contracte incheiate pe numele unor persoane fara acordul acestora. Totodata, au fost depistate neconcordante intre inregistrarile din carnetele de membru si evidenta contabila, lichidarea fictiva a unor depozite, precum si alte nereguli care au dus la crearea unui prejudiciu de peste 1,5 miliarde de lei. -Casiera Camelia Mihu, de 33 de ani, din Gugesti, a disparut de la domiciliu in momentul declansarii verificarilor, sustragandu-se cercetarilor, in prezent fiind data in urmarire generala-, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, cpt. Mariana Apostol. In paralel cu ancheta politistilor se desfasoara si o alta ancheta demarata de conducerea Cooperativei de Credit Putna, care, in baza unui protocol, trebuie sa asigure asistenta tehnica si juridica pentru Cooperativa Albina.

-Oamenii isi vor primi banii inapoi-

Presedintele Cooperativei -Putna-, Carmen Harabagiu, ne-a declarat ca se incearca elucidarea acestui caz, pentru a stabili cu exactitate cine sunt vinovatii. Contabilul-sef de la -Putna-, Vasile Cibotaru, sustine ca pagubitii isi vor primi cu siguranta banii inapoi. Asa cum se stie, depozitele populatiei la bancile populare si, implicit, la Cooperativa de Credit Albina nu sunt garantate de stat. Situatie in care singura modalitate de restituire a banilor este recuperarea prejudiciului de la vinovati. Surse neoficiale au precizat ca ancheta se va extinde si asupra contabilei-sefe si a celei de-a doua casiere, care nu ar fi straine de operatiunile facute de Camelia Mihu.

Inselatii spun ca i-a atras mirajul dobanzilor de-a dreptul uluitoare, gen FNI, pe care Albina le oferea. Cert este ca, in decurs de doi ani, institutia nu a intrat pe mana nici unui organ de control pentru a se depista neregulile de proportii efectuate aici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.