– CCR precizeaza ca persoanele care s-au succcedat la conducerea combinatului chimic au creat un prejudiciu de peste 86,657 miliarde de lei si 632.656 de dolari
Nitramonia Fagaras, una dintre bijuteriile economiei nationale in anii economiei planificate, a ajuns astazi o ruina, distrugand astfel vietile catorva zeci de mii de oameni, al caror trai se baza exclusiv pe activitatea derulata de combinat. Cum a fost posibil ca un asemenea mamut industrial sa ajunga in prag de lichidare? Raspunsul e simplu: ani in sir, sub ochii actionarului majoritar, APAPS – detine peste 79% din capitalul social -, combinatul fagarasean a fost devalizat chiar de catre managerii sai, care, beneficiind de sustinerea unor influenti politicieni din zona, au incheiat zeci de -contracte comerciale- extrem de paguboase in defavoarea societatii pe care o administrau. Un raport oficial, intocmit in iulie 2002 de catre Parchetul Financiar de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) – Camera Brasov, a scos in evidenta modalitatile prin care una dintre societatile comerciale strategice autohtone a ajuns in situatia de a fi lichidata (daca APAPS nu va reusi sa gaseasca un investitor pana la 23 martie a.c.)
Contracte comerciale penale
Conform CCR, in perioada 1998-2001 managerii care s-au succedat la conducerea Nitramonia SA (n.r. – unii dintre ei aflati si azi la carma combinatului) au comis nenumarate fapte cu -caracter infractional in ceea ce priveste modul de administrare a patrimoniului si a capitalului social detinut de stat-.
-Aceste fapte au pus societatea in imposibilitatea achitarii obligatiilor catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale-, precizeaza CCR, care adauga ca situatia financiara precara in care a ajuns Nitramonia este cauzata de -conduita pasiva sau mai putin pasiva a conducerii unitatii in recuperarea creantelor neincasate de la clienti, care au crescut de la 77,76 miliarde lei in 1999 la 92,39 mld. lei in 2000 si la 170,16 mld. lei la finele lui 2001- (n.r – acestea au crescut la finele lui 2002 la 283,07 mld. lei).
Dezvaluind modalitatea principala prin care combinatul a fost devalizat (-o activitate total necorespunzatoare este cea rezultata in urma derularii contractelor de vanzare-cumparare dintre Nitramonia SA si diversi parteneri de afaceri de pe intreg teritoriul tarii, si nu numai-) CCR precizeaza ca -o parte din contracte nu poarta data intocmirii lor si nu sunt inregistrate la Nitramonia (…) s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare semnate numai de catre un reprezentant al societatii (…) unele neprezentate compartimentului juridic pentru avizare-. Mai mult, CCR dezvaluie ca in urma incheierii unor contracte de vanzare-cumparare incheiate de managerii Nitramonia cu diverse firmulite obscure (carora nu le-au fost verificate documentele de constituire sau cele privind bonitatea), combinatul a ramas cu buza umflata ulterior livrarii marfii deoarece beneficiarii fie au emis cecuri fara acoperire (neverificate de diriguitorii combinatului), fie au beneficiat de clementa in sensul ca au achitat doar o parte din marfuri, dupa care nimeni nu i-a mai intrebat -de sanatate-.
Insa acuzatia cea mai grava adusa managerilor Nitramonia este aceea ca in multe cazuri, desi se prevedea ca partenerii de afaceri sa nu primeasca marfa fara a plati un avans, au livrat totusi produse de zeci de miliarde de lei in lipsa acestor avansuri, fapt care a afectat grav lichiditatile combinatului.
Gauri de zeci de miliarde de lei nerecuperate de ani de zile
Exemplificand 15 cazuri in care vistieria Nitramonia SA a fost prejudiciata cu zeci de miliarde de lei ca urmare a derularii unor contracte-comerciale, CCR mai subliniaza si faptul ca in anul 2001 bugetul combinatului chimic a avut de suferit si ca urmare a unor lucrari de reparatii, insumand peste 10 miliarde de lei, executate de 13 societati comerciale cu capital de stat sau privat. -Verificand modul de intocmire, de derulare a contractelor, precum si modul de decontare a situatilor de lucrari, organul de control a stabilit ca reprezentantii Nitramonia au acceptat la plata situatii de lucrari care nu cuprindeau situatii reale-, subliniaza sesizarea CCR.
Fara a insista (deocamdata!) pe fiecare afacere in parte care a condus la prejudicierea Nitramonia si implicit a bugetului de stat, trebuie subliniat ca sesizarea CCR precizeaza foarte clar ca -pe latura civila, prin faptele lor persoanele care s-au succcedat la conducerea Nitramonia (n.r. – enumerate in caseta alaturata) au produs in dauna combinatului un prejudiciu total, nerecuperat, de 86,657 miliarde lei si 632.656 dolari SUA-.
Curios este ca desi faptele constatate de catre CCR sunt extrem de grave, pana acum nici unul dintre cei care ar trebui sa raspunda in fata legii nu a fost intrebat de sanatate. Sesizarea institutiei conduse de Dan Drosu Saguna catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov -vegeteaza- probabil, printr-un sertar (aviz PNA!).
Ca atare, doua dintre persoanele nominalizate in sesizarea CCR ca ar fi prejudiciat -pusculita- Nitramonia (Constantin Avram – actual director general, membru PSD din 1992 si Gheorghe Staneiu – actual director economic) conduc in continuare, bine mersi, destinele combinatului, cu toate ca la carma acestuia trebuia sa se afle un administrator special – numit prin Ordin al ministrului Ovidiu Musetescu (APAPS) – inca din aprilie 2002.
-Lista neagra- a managerilor Nitramonia, luati la ochi de CCR
Persoanele impotriva carora CCR a formulat sesizare la organele abilitate in vederea cercetarii lor sub aspectul comiterii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata:
– Avram Constantin – din 19.05 2001 si pana in prezent, director general si presedinte al CA, respectiv director tehnic in perioada 19.10.2000- 1.06.2001 (n.r. – membru PSD din anul 1992, ajuns director general al Nitramonia prin numire)
– Staneiu Gheorghe – din 19.11.2001 pana in prezent director economic
– Ghetea Corneliu – manager general in perioada 20.06.1997 – 10.10.2000
– Padurariu Mihai – director general si presedintele CA in perioada 10.10.2000 – 19.05.2001
– Micu Nicolae – director economic in perioada 1.11.1997 – 19.11.2001
– Lepsa Mihai – din 19.08.1997 pana in prezent director MEA
– Morarescu Viorel – director comercial in perioada 7.06.1998 – 19.11.2001
– Albulescu Lidia – actual contabil-sef, in perioada 1997 – 2001 sef serviciu financiar
– Popa Dan – sef serviciu vanzari in perioada octombrie 1998 – mai 2001
– Boieriu Constanta – subinginer mecanic in perioada 1989-2001