Home Actualitate Jaf la Posta Romana (2)

Jaf la Posta Romana (2)

DISTRIBUIŢI

-Curentul- a tras zeci de semnale de alarma in privinta faptului ca actualul sef al Postei Romane, Dan Mihai Toader – numit ca urmare a sustinerii venite din partea -partidului- fondat de Blocul National Sindical – a demarat, imediat dupa numire, un plan bine gandit, de externalizare a serviciilor profitabile ale companiei nationale catre diverse grupuri de interese, in functie de amicitii si de interese (inclusiv politice). Ziarul nostru a avertizat chiar si asupra faptului ca Toader e incompatibil cu calitatea de manager al unei companii nationale cu capital integral de stat, atata vreme cat acesta si-a patat CV-ul cu doua -performante-: a bagat in faliment Direct Shop SRL – una dintre cele doua companii in care a fost oficial implicat (societatea a intrat in faliment la cererea Administratiei Finantelor Publice sector 2, dupa ce la 1 martie 2004 inregistra debite de 46,5 mld. lei vechi) – si a fost actorul principal al afacerii penale -Impingatorul Miraslau- (derulata in scopul incasarii ilegale de TVA in valoare de peste 18 mld. lei)-. Mai mult, -Curentul- a atras atentia si in privinta faptului ca, pentru a-si ascunde trecutul, Toader a -omis- sa bifeze in declaratia de avere anumite aspecte, fapt ce intra sub incidenta legii penale. Desi era de asteptat ca imediat dupa aparitia dezvaluirilor noastre referitoare la externalizarile ilegale (si cu dedicatie) operate de Toader sa asistam la o reactie a conducerii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, pana acum acest lucru nu s-a intamplat. Motivul: -politicianul–sindicalist ajuns sef la Posta este (inca!) util ca si servant al unor grupuri de interese portocalii, postura din care se bucura de protectia sindicalistului -democrat- Matei Bratianu.

Dupa ce in numarul anterior v-am prezentat doua dovezi privind modul in care Toader isi permite sa jongleze cu patrimoniul CNPR si cu soarta a peste 3.000 de angajati ai companiei, azi vom continua sa prezentam opiniei publice o alta mostra privind modul discretionar in care este condusa Posta. E vorba de trei contracte de prestari servicii deja pregatite de Toader & co. pentru a fi parafate cu Group 4 Falck Valahia SRL – in calitate de -prestator- al Postei. Dupa cum reiese din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului, Group 4 Falck Valahia SRL are un numitor comun cu Group 4 Falck Romania SRL si Romconsult and Trading SA – carora Toader & co. le-a externalizat deja anumite servicii. Este vorba de Liviu Tarsea, afacerist din -Top 300-, aflat intr-o relatie de amicitie cu liderul BNS, Matei Bratianu – -promotorul- lui Dan Mihai Toader.

Asa cum va informam ieri, la 27 iunie a.c., Mihai Toader, director general, si Emanoil Lepadatu, director executiv economic, au incheiat in numele CNPR, fara a organiza vreo licitatie, doua contracte vizand externalizarea unor activitati ale companiei cu Group 4 Falck Romania SRL si cu Romconsult and Trading SA. Conform respectivelor contracte de prestari servicii incheiate la tarife de tarife, cele doua companii vor urma sa presteze pentru Posta – cel putin in urmatorii cinci ani (n.r. – perioada poate fi prelungita automat daca niciuna din parti nu notifica incetarea sa inainte cu 90 de zile de expirare) – servicii de administrare a numerarului si de asa-zisa -consultanta bancara- (ex.: -evaluarea si imbunatatirea acordurilor incheiate cu bancile si alti clienti nebancari privind activitatea de incasari si ridicari de numerar sau de distribuire de produse nebancare-!!!). Date oficiale arata ca ambele intelegeri comerciale parafate de Toader si Lepadatu in numele Postei Romane il au ca beneficiar (indirect) pe Liviu Tarsea – care detine, concomitent, calitatea de administrator al Group 4 Falck Romania SRL si de actionar majoritar (70% din capitalul social) al Romconsult and Trading SA. Ca si cum cele doua afaceri dedicate companiilor in care e implicat Tarsea n-ar fi de ajuns, seful Postei a mai pus la cale (deocamdata, pe hartie) inca trei externalizari-cadou pentru Group 4 Falck Valahia SRL – o alta entitate administrata de acelasi afacerist-amic cu liderul BNS, Matei Bratianu.

Colectare costisitoare

Un prim contract dactilografiat deja de Toader & co. se refera la externalizarea din Posta, in beneficiul Group 4 Falck Valahia SRL, a activitatilor de -verificare a corespondentei prin intermediul razelor X- in cadrul Centrelor de Colectare ale Postei Romane – locatii care vor fi puse gratuit la dispozitia prestatorului de servicii in vederea instalarii echipamentelor de verificare (n.r. – cu tot cu acces la curent electric, telefon, vestiar pentru personalul ce va deservi echipamentele etc.) (facsimil 1). Conform intelegerilor prealabile, contractul ar urma sa scoata din visteria Postei Romane o suma imensa: 49.700 RON/luna, fara TVA, pentru fiecare unitate de verificare, cu precizarea ca tarifele ar urma sa fie ajustate trimestrial prin aplicarea indicelui de inflatie.

Mai mult, intelegerea prevede si faptul ca tarifele ce vor fi platite de catre Posta vor putea fi modificate si daca se modifica -ponderea costurilor cu salariile si combustibilul in structura tarifelor-. Cu alte cuvinte, daca Group 4 Falck Valahia SRL opereaza o majorare salariala, tarifele platite de Posta ar putea fi majorate. Ca si cum acest fapt nu ar fi de ajuns, tarifele platite de Posta ar urma sa fie -umflate- de compania reprezentata de Liviu Tarsea – daca intelegerea se va finaliza – si daca vom asista la majorari de taxe si impozite (sic!!!). -Uitand- ca Posta e in prag de privatizare si nu trebuie angajata in contracte pe termen lung, Toader a agreat ca si aceasta intelegere sa se poata derula pe cinci ani (n.r. – cu prelungire automat daca niciuna din parti nu notifica incetarea sa inainte cu 90 de zile de expirare), la fel ca in cazurile Group 4 Falck Romania SRL si Romconsult and Trading SA.

Daca consideram ca Centrele de Colectare ale Group 4 Falck Valahia vor fi instalate exclusiv in cele noua centre de tranzit pe care Posta le are in Romania, ar insemna ca CNPR sa externalizeze, anual, minimum 5.367.600 RON, suma ce nu include TVA. Daca tinem insa cont de faptul ca in contract nu se stipuleaza numarul de centre de verificare ce urmeaza a fi infiintate la nivelul celor 7.124 de subunitati si agentii postale, suma respectiva ar putea creste exponential.

Postasi cu GPS-uri de milioane… de euro

Un al doilea contract pregatit de Toader & co. in favoarea companiei Group 4 Falck Valahia SRL vizeaza incredintarea catre aceasta din urma companie a serviciilor de monitorizare a factorilor postali (sic!!!) si a autovehiculelor CNPR prin intermediul unor echipamente GPS (facsimil 2). Mana larga, Toader a bifat deja in proiectul de contract pe care l-a pregatit pentru compania reprezentata de amicul sindicalistului Matei Bratianu si pretul intelegerii: 40 euro/luna/echipament GPS, suma la care se adauga TVA. Daca ne gandim la faptul ca la nivelul intregii tari exista la ora actuala peste 34.000 de angajati (numarul acestora creste in perioada sarbatorilor de iarna), ar insemna ca Posta va plati anual catre Group 4 Falck Valahia SRL, numai pentru monitorizarea angajatilor sai, alte aproximativ 16.320.000 euro, suma ce nu include TVA. Daca mai punem la socoteala si autovehiculele detinute de Posta, suma creste exponential. Chestionata cu privire la marimea parcului de masini al CNPR, Mara Popescu – purtatorul de cuvant al Postei – nu ne-a putut oferi o cifra exacta. Insa daca am socoti ca cele 7.124 de subunitati si agentii postale ale companiei sunt deservite de circa 1.000 de autovehicule, inseamna inca o cheltuiala anuala de 480.000 euro (fara TVA).

De subliniat ca, asemenea intelegerilor anterioare, si acest contract are in proiect o perioada de derulare de cinci ani, ce ar putea fi prelungita automat daca niciuna din parti nu notifica incetarea sa inainte cu 90 de zile de expirare.

Monitorizare pe bani grei

In fine, a treia intelegere pregatita de Toader in favoarea Group 4 Falck Valahia SRL vizeaza -executarea serviciilor de paza, audit de securitate, instalarea de sisteme electronice de supraveghere monitorizare si interventie- (facsimil 3). Ca si in cazul contractelor anterioare, si acesta ar urma sa aiba o perioada de derulare de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire automata daca niciuna din parti nu notifica incetarea sa inainte cu 90 de zile de expirare. In ceea ce priveste modalitatea de plata, acest proiect de contract prevede: -Beneficiarul (n.r – CNPR) va plati pentru serviciile de paza 6.3 RON/ora/post de paza-, cu precizarea ca -numarul posturilor de paza va fi cel prevazut in Planul de paza-. Mai mult, -beneficiarul va plati 290 RON/luna/locatie pentru Serviciile de monitorizare si interventie-, cu precizarea ca -pretul cuprinde monitorizarea sistemelor de alarmare ale CNPR, un numar nelimitat de interventii in cazul unor alarme reale, un test si doua interventii in cazul unor alarme false-. Ca atare, pentru mai mult de doua alarme false, CNPR ar urma sa achite 36 RON pentru fiecare interventie a firmei lui Tarsea. In plus, Posta ar urma sa mai incheie un contract aditional in care sa stabileasca cat va mai plati, separat, pentru contravaloarea contractului de audit de securitat si instalarea de sisteme electronice de supraveghere. Si aceasta intelegere prevede in proiect ca tarifele platite de Posta sa poata fi modificate daca se schimba -ponderea costurilor cu salariile si combustibilul in structura tarifelor- si daca vom asista la majorari de taxe si impozite (sic!!!).

-E treaba mea de ce m-am intalnit cu Liviu Tarsea-

Contactati, sefii Postei in frunte cu Dan Mihai Toader nu au fost nici ieri de gasit. Mai mult, nici Liviu Tarsea, nici Iulian Ţicau (Group 4 Falck Romania SRL) nu au fost disponibili pentru a explica cum au reusit sa intre in gratiile sefilor Postei. Reamintim insa ca miercuri, contactat pentru a oferi detalii in privinta relatiei pe care o are cu Liviu Tarsea, Matei Bratianu – liderul BNS – a recunoscut sec: -Nasul meu si nasul de cununie al copiilor mei sunt doi frati preoti de la biserica din Topraistar (Constanta) si acolo l-am cunoscut si pe Tarsea-. Mai mult, Bratianu a dezvaluit ca s-a intalnit cu seful Group 4 Falck Valahia SRL vinerea trecuta si in prima zi a acestei saptamani, dar s-a aratat intrigat ca ii este pusa o asemenea intrebare: -E treaba mea de ce m-am intalnit cu Liviu Tarsea-. Intrebat ce parere are ca sefii Postei incheie contracte neluand in calcul faptul ca externalizarile ilegale sunt semnate fara consultarea sindicatului si ca vor genera circa 3.000 de concedieri, Bratianu a remarcat: -Nu credem ca exista vreo companie din tara sau vreo firma care trebuie sa ceara acordul sau avizul sindicatelor atunci cand incheie contracte-. In curand, -Curentul- va dezvalui, in premiera, modalitatea in care Matei Bratianu a ajuns, dupa 1989, din modest chirias, mare proprietar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.