
Insula Șerpilor este, hotărât lucru, purtătoare de blestem. Bucata de stâncă a stârnit interese mondiale, mai ales din cauza platoului continental din jurul său și a aurului negru care zace sub valurile Mării Negre. Un nou scandal a apărut la orizont când nici nu s-a încheiat bine reverberația deciziei istorice de la Haga care a acordat României, în cazul disputei privind Insulei Șerpilor, atuuri majore de natură economică. Se întrevede, însă, riscul ca aceste atuuri să fie pierdute, românilor rămânându-le doar praful de pe tobă. Hotărârea de Guvern emisă de Tăriceanu pe ultima sută de metri a mandatului său a îmbogățit o companie străină în condiții suspecte și în detrimentul României.
Abia s-au încheiat ecourile victoriei Romëniei la Haga împotriva Ucrainei, în litigiul privind platforma continentală, că a început un alt mare scandal legat de Marea Neagră și Insula Șerpilor. Scena politică s-a inflamat ieri, după ce s-a aflat de existența unui act adițional secret al unor concesionări rapid trecute pe sub mënă, de Tăriceanu, unei firme ce are legături cu Rompetrolul lui Patriciu.
Petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, cu un capital social de doar 200 de lei. Bilanțul pe 2007 al acestei firme arată că nu are angajați, iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare și nu are administratori cenzori persoane juridice. Firma care a primit concesiunile de la Tăriceanu, Midia Resouces SRL, înființată în 2007, aparține Sterling Resources, o companie internațională de energie din Canada.
Guvernul Tăriceanu a statuat astfel dreptul companiei Sterling Resources de a deține partea de producție care îi revenea statului romîn, în urma contractului de împărțire a producției și de concesionare a zăcămintelor din perimetrele Pelican – Midia.
Dorin Marian – cap de listă între semnatarii Hotărërii lui Tăriceanu
Midia Resources SRL București s-a înființat în martie 2007, iar după numai două luni, încheia un contract cu nr 2077, din data de 23.05.2007, cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" – I.N.C.D.M. Constanța. Instituția de cercetare a realizat trei studii de impact, iar în data de 05.10.2007 a depus trei Rapoarte la Studiile de Evaluare a impactului asupra mediului pentru foraj puț de prospecțiune pentru petrol și gaze, în perimetrele de forare Doina Sister, Gasca Sud I și puțul Midia Sud – Est.
Probabil că după foraje s-a ajuns la concluzia că afacerea este viabilă, astfel că în 12 noiembrie 2008 a fost adoptată Hotărîrea 1446 – respectiv un act adițional la Contractul de exploatare și împărțire a producției pentru perimetrele XIII Pelican și XV Midia, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de concedent, și Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar. Documentul a fost semnat de către șeful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de președintele ANRM, Bogdan Găbudeanu, de ministrul Mediului, Attila Korodi, și de Cătălin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotărîrii este secretă. Ministrul Justiției nu a contrasemnat Hotărërea, iar deputatul PSD Iulian Iancu, șef al comisiei de industrie, a afirmat că "se ridică semne de întrebare care trebuie soluționate, iar unul dintre aceste semne de întrebare este ridicat de faptul că fostul președinte al ANRM, Gheorghe Buliga, a fost demis fără explicații, după ce a refuzat să semneze această Hotărîre de Guvern, în numele statului, și după ce a cerut lămuriri în legătură cu acest contract".
Midia Resources – contracte cu firma lui Patriciu și cu omul lui Vîntu
Dorin Marian, fostul consilier al fostului președinte Emil Constantinescu pe probleme de apărare și siguranță națională și pentru cëteva luni șef al administrației prezidențiale, a lucrat între 2001 și 2005 la grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. Dorin Marian a fost, de asemenea, partener de afaceri cu fostul șef SIE Cătălin Harnagea, tot angajat al trustului Rompetrol.
Potrivit HotNews, care citează un comunicat de arhivă al companiei, Sterling are un parteneriat cu Rompetrol pentru analiza datelor geologico-tehnice. Sterling a mai încheiat în Romînia un contract ce vizează servicii de foraj în zona Mării Negre, cu Grupul de Servicii Petroliere, controlat de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu.
Compania GSP face parte din grupul Upetrom, iar Gabriel Comănescu, președintele Upetrom, este legat de grupul de afaceri fondat de Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.
"Evenimentul Zilei" a dezvăluit, acum doi ani, într-o anchetă, că reprezentantul GSP "Gabriel Comănescu este unul dintre administratorii societății Petromservice, al cărei acționar principal este căsuța poștală cipriotă Elbahold Ltd, reprezentată de un alt aghiotant al ?óÔÇó?©părintelui FNI?óÔÇó?í: Dan Stratan, ultimul președinte al Grupului Gelsor". Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu a lucrat atët pentru Comănescu, cët și pentru Luca. Numele Upetrom a mai apărut drept cap de listă în raportul "Petrol contra hrană", care acuza firme că au dat "comisioane" pentru a obține contracte în Irak, sprijinindu-l astfel direct pe Saddam Husein.
Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a declarat, ieri, că a cerut deja Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) actele adiționale clasificate printr-o hotărîre de Guvern publicată în Monitorul Oficial în noiembrie 2008. El a adăugat că în hotărîrea de Guvern semnată de șeful cancelariei, Dorin Marian, elementele-cheie care ar fi putut să demonstreze dacă statul romîn a pierdut prin cedarea dreptului de împărțire a producției sunt documente secrete, trecute în anexă.
"Hotărërea de concesionare este nulă"
Liderul PSD Miron Mitrea a afirmat public că hotărërea de concesionare este nulă din punct de vedere legal și că trebuie aflat ce se urmărea a fi ascuns în anexele secrete.
La rëndul său, și președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că se impune ca Guvernul Romîniei să verifice neîntîrziat contractul de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental.
Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM, Mihai German, Midia Resources ar urma să devină al treilea mare producător de gaze din Romînia, cu o producție de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna 10% din piață. Compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra a două zăcăminte de gaze libere, Doina și Ana, care în prezent sunt în curs de evaluare, urmînd să se facă lucrările de dezvoltare.
E.ON Romînia negociază cu Sterling Resources pentru a achiziționa gaze posibil extrase de această companie din platforma continentală din Marea Neagră, a declarat, ieri, directorul general al E.ON Romînia, Frank Hajdinjak, în cadrul unei conferințe de presă.
Premierul Emil Boc îl dă afară pe șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale
În conformitate cu prevederile Legii petrolului, zăcămintele existente în subsolul zonei economice exclusive aparținînd platoului continental al Mării Negre revin statului, iar Agenția Națională pentru Resurse Minerale este autoritatea desemnată să le valorifice prin concesionare. Procedurile de concesionare includ delimitarea perimetrelor, elaborarea pachetelor de date, publicarea anunțului în Monitorul Oficial al Romîniei și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a fost demis ieri seară de premierul Emil Boc, care a cerut totodată declasificarea anexelor secrete ale controversatei Hotărëri de Guvern emise de Tăriceanu.
Scandalul este însă abia la început, iar în zilele următoare vor ieși la iveală noi date ce pun în lumină bătălia pentru resursele naturale ale Romëniei, disputate la nivel mondial în contextul în care resursele energetice devin o carte geopolitică majoră la Marea Neagră.