Afacerile paguboase facute de diferiti oficiali ai Armatei in ultimii patru ani au ajuns sub lupa procurorilor. Anchetatorii au posibilitatea sa vada cum s-au scurs din vistieria Ministerului Apararii Nationale sume importante de bani pentru achizitii de carburanti si combustibili. Vreme de patru ani, aceste achizitii au fost ascunse de ochii opiniei publice prin cele mai meschine metode. Analizand doar o mica parte din tranzactiile facute de diferiti ofiteri superiori, vedem ca cifrele sunt de-a dreptul halucinante. Campionul achizitiilor ramane controversatul Ovidiu Tender. El a beneficiat din plin de sistemul dubios si pagubos aplicat de MApN in sistemul de achizitii publice.
Vreme de o luna, structurile MApN au facut ce nu facusera patru ani de zile. Urmare a cererii adresate de ziarul -Curentul- in baza legii accesului la informatii publice, functionarii de la aparare au inceput sa faca un bilant al achizitiilor de benzina, motorina, petrol sau combustibil pentru incalzire. Rezultatele, fie ele si partiale, ne ajuta sa ne formam o idee despre amploarea fraudelor desfasurate in MApN pana in prezent.
Fortele Navale au cumparat carburanti de peste 250 miliarde de lei
Statul Major al Fortelor Navale a cumparat in patru ani de zile combustibili si carburanti de 253 miliarde de lei. Surprinzator este faptul ca, in anul in care a intrat in viguare OUG 60/2001 referitoare la achzitii publice, SMFN nu a cumparat nimic, semn ca ofiterii de acolo avusesera grija se se aprovizioneze inainte ca legea sa ii oblige sa organizeze licitatii si sa faca publice contractele.
Oricum, suspect este si faptul ca, in anul 2004, SMFN nu a mai cumparat combustibil lichid tip III folosit la incalzire, in ciuda faptului ca, in ultimii doi ani, avusese nevoie de cate 2.000 de tone de astfel de combustibil. Un alt aspect ciudat legat de achizitiile pentru vapoare este legat si de cresterea constanta de motorina navala. Astfel, daca in 2002 au fost folosite 875 de tone, un an mai tarziu, cantitatea a crescut la 3.367 de tone, iar anul trecut au fost achizitionate 4.561 tone. La fel de suspect este si faptul ca motorina achizitionata in 2003 a fost mai scumpa decat cea cumparata un an mai tirziu. Un motiv pentru acest lucru ar putea fi reprezentat si de faptul ca in 2003 s-a organizat o licitatie restransa, in vreme ce in 2004 achizitia s-a facut prin licitatie deschisa.
Tender ramane preferatul armatei
Strategia aplicata de Comandamentul Logistic intrunit pentru achizitia de combustibil si carburant este de-a dreptul halucinanta. In perioada 2003-2004 au fost semnate 10 contracte. La unul singur au fost trei oferte, celelalte fiind incheiate dupa ce la licitatii au fost prezentate numai doua oferte sau dupa negocieri cu o singura sursa. Aceasta metoda adoptata de mai-marii de la CLI a determinat oscilatii nejustificate de pret in defavoarea MApN. Astfel, daca la un moment dat era cumparat combustibil lichid usor tip III cu 13.961 lei/tona fara TVA, dar, imediat in schema, intra o firma preferata, cum ar fi cea a lui Ovidiu Tender, iar pretul crestea la aproape 17.500 de lei/tona, in ciuda faptului ca de la firmele controverssatului om de afaceri erau cumparate cantitati mai mari, ceea ce impune de regula un discount.
In acelasi timp, conform unei situatii trimise de Ministerul Apararii Nationale, SC Tender SA a vandut in perioada 2003-2004 combustibil tip III si M in valoare de 178,7 miliarde de lei. Aceste contracte au fost ascunse si nu au fost publicate in -Monitorul Oficial- asa cum cere legea. Totusi in MOF se regasesc alte contracte in valoare de 16 miliarde de lei care au fost uitate de oficialii MApN.
Dealer de mazare – furnizor de carburant
In 2002, la Comandamentul Logistic Intrunit se aplicase aceeasi strategie, iar din datele oferite de MApN lipseste, de asemenea, un contract in valoare de 109,9 miliarde de lei, care a fost semnat in anul 2002 pentru achizitionarea a peste 8.400 tone de combustibil lichid usor de tip III.
In perioada respectiva au fost semnate 16 contracte, 56% din acestea fiind parafate dupa negocieri cu o singura sursa sau dupa pseudolicitatii cu numai doua oferte. In acelasi timp, oficialii de la CLI au preferat cererile de oferte. In acest fel au prejudiciat bugetul apararii lucrand cu firme mici si cumparand cantitati fragmentate la preturi variabile.
Mai mult decat atat, peste 11 miliarde de lei au fost platite pentru 950 de tone de CLU tip III firmei Sonimpex Serv Com SRL care este specializata in furnizarea de mazare catre diferite unitati ale MApN. Mai mult, aceasta companie este specializata, conform Ministerului Finantelor Publice, in -prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor-. Acestu lucru probabil ca i-a determinat pe angajatii MApN sa scrie in anuntul de atribuire a contractului cu Sonimpex Serv Com ca au cumparat la pretul de 9.927 lei/ kilogram, desi era vorba despre lichide care se masoara in litri.
Ministrul Atanasiu vrea sa faca ordine
Oficialii MApN, mosteniti de Teodor Atanasiu de la vechea guvernare, nu au transmis nici o data referitoare la combustibilul si carburantul cumparat de Statul Major al Fortelor Terestre, deoarece -au fost puse la dispozitia unei institutii din afara MApN in scopul efectuarii unor verificari-, se arata intr-un comunicat oficial.
Respectiva institutie este Parchetul National Anticoruptie, iar documentele au ajuns acolo dupa ce noul ministru a aflat de debandada existenta in institutia pe care a preluat-o. -Am luat deja cateva masuri. De acum inainte se va face licitatie la toate achizitiile pentru a se stimula competitia. Am trimis corpul de control sa faca verificri la toate nivelurile, iar acolo unde au existat suspiciuni au fost sesizati procurorii-, a declarat ministrul apararii. El a schimbat deja cativa ofiteri superiori care se ocupau de achizitii si este decis sa faca ordine la MApN.